Kasım Tunç

Kasım Tunç

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Taşeli bölgesinde kadın adaylar

19 Ocak 2022 - 13:57

Taşeli Bölgesinin lokomotif ilçesi konumundaki Ermenek; Sarıveliler ve Başyayla ilçelerine kadınların siyasal hayata katılımı konusunda öncülük etmiştir. Taşeli Bölgesi’nde sadece Ermenek ve beldelerinde Kadın belediye başkan adayının görülmesi şöyle açıklanabilir;

Ermenek’te siyasi bilincin 1990’lı yıllardan beri olgunlaşma sürecine girmesi, sos yo-ekonomik yapının diğer ilçelere göre belirgin olarak farklılık göstermesi, yükseköğretim seviyesinin kadınlarda yüksek olması, ilçede kadın girişimci sayısının il düzeyine yakın olması, ilçede birçok kadın akademisyenin yetişmiş olması ve Avrupa birliği ülkeleri (AB) ile iletişimin diğer ilçelerden daha fazla olması bunda etkili olmakla birlikte, en büyük etken Sarıveliler ve Başyayla nın ilçe olarak Ermenek’ten doğmuş olmasıdır.

Tablo daki verilerin kaynağı doğrultusunda;1994 yılı yerel seçimlerinde Ermenek Kazancı beldesinde Cumhuriyet halk Partisinden (Ayten YILDIZ) , 2014 yılı yerel seçimlerinde Ermenek Kazancı beldesinde (Fadime BOZTOPRAK) 2019 yerel seçimlerinde Ermenek ilçesinde (Emel ÖZTÜRK) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’den Belediye başkan adayı olmuş, 2014 yılı yerel seçimlerinde de Ermenek Güneyyurt beldesinde (Seher GÜCAL) Cumhuriyet halk partisi (CHP)’den Belediye Başkan adayı olmuştur.

Bu dört isim Taşeli Bölgesi’nde kadınların siyasete katılımı konusunda öncülük ederek, bölgenin diğer önemli ilçesi Sarıveliler de 2019 yerel seçimlerde belediye meclisi üyeliği seçiminde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’ ve Adalet ve kalkınma partisi (AK Parti) den birer kadın adayın yer almasında örnek teşkil etmiştir.

Tablo daki veriler kadının siyasal katılımı açısından incelendiğinde; Taşeli Bölgesi’nde sadece (MHP) ve (CHP)’nin kadın belediye başkanı adayı göstermesi, Bu çalışmaya toplumsal cinsiyet gözlüğü ile bakıldığında, bölgede teşkilat yapılanmaları bulunan siyasi partilerin kadına bakış açısını ortaya koyacaktır. Bölgede Teşkilat yapılanmaları bulunan siyasi partilerin Kadın üye sayıları  ile, Seçimlerde gösterdikleri kadın Belediye başkan adayı  sayılarının ters orantılı olmasının nedeni partilerin pradigmal yapılarından kaynaklanmaktadır.

Örneğin Taşeli Bölgesinde Ak Partide 2659 kadın üye olasına rağmen bugüne kadar hiç kadın Belediye Başkan adayı olmamıştır. Milliyetçi hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisinde ise Kadın Belediye Başkan adaylarının varlığı, Parti teşkilat yapılanmalarında kadın  üyelerin niteliklerine göre Teşkilatları şekillendirdiğinin bir sonucudur.

Tablo No.2.Taşeli Bölgesi’ndeki siyasi partilerin yerel seçimlerde kadın aday sayıları (İlçe Seçim Kurulu Belediye Başkanlığı Kesin Aday Listeleri, 1994-2019)

kasım tunç

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum