Sultan Akbulut

Sultan Akbulut


Karaman 32 yaşında

21 Haziran 2021 - 13:48

Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu Karaman Bey’den dolayı Laranda olan ismi Cumhuriyet döneminde Karaman adını alan ve 15 Haziran 1989 tarihinde TBMM'de yapılan tüm itirazlara ve çıkarılan zorluklara karşın dönemin Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin gayretleriyle Başbakan Turgut Özal'ın oluruyla 21 Haziran 1989'da Resmi Gazetede yayınlanan kanun ile Türkiye'nin 70. ili olan Karaman'ın il oluşunun üzerinden bugün 32 yıl geçti.

1989 yılına kadar Konya'ya bağlı bir ilçe olan Karaman'ın il oluşunun üzerinden 32 yıl geçmesine karşın halen Konya-Karaman olarak anılması Karamanlılar olarak bizleri son derece üzüyor. Karaman'ın il olduğunu bilmeyen yada kabullenmek istemeyen kesimler nedeniyle Konya'nın gölgesinden bir türlü kurtulamasak da Türkiye'nin ve dünyanın her yerine yayılan Karamanlılar bu memleketin evladı olmaktan gurur duyuyor.

Özellikle ulusal basın camiası, Karaman'ın 32 yıldır il olduğundan bihaber, Karaman'la ilgili yaptıkları her haberin başına Konya'nın Karaman ilçesi ibaresi koysa da bu Karaman'ın il olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sadece ulusal medyadaki gazetecilerin, köşe yazarlarının, haber müdürlerinin Türkiye'nin 70. ilini tanımadıklarını ya da yok saydıklarını gözler önüne seriyor. Ulusal basına her ne kadar kızsak da esasında Karaman'ın tanıtım eksikliğinde bizlerinde payı var. Karaman'ı yeterince tanıtamıyoruz. Şehrimiz artık kötü ve sansasyonel konularla değil, tarihi, kültürü, ekonomisi ve başarılarıyla adından söz ettirmeli. Ancak bu şekilde Karaman'ın il olduğu gerçeğini kabul ettirebiliriz.

32 yıllık il geçmişi olan Karaman, kurulduğu günden bugüne birçok medeniyete beşiklik etmiş, en eski çağlardan itibaren bölgeler arasında kültür aracılığı rolünü üstlenmiş, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Karamanoğulları ve Osmanlılar'a kadar birçok devlete başkentlik yapmış bir şehir olma özelliğini taşıyor.  Zaten şehrin her bölgesinde bu devletlerden kalma çok sayıda tarihi eser ve kalıntılar bulunuyor. Bu nedenle Karaman, kültür turizmi açısından da çok zengin bir kimliğe sahip.

Tarihi ve kültürel eserlerin yanı sıra, Karamanoğlu Mehmet Bey, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Mümine Hatun, Piri Reis, Kemal Reis, Şeyh Edebali, Kazımkarabekir Paşa, Kenzi, Gufrani, Zembilli Ali Efendi, Seyyit Ali Sultan, Es-Semarkandi, Bekir Sıtkı Erdoğan gibi birçok önemli kişi de bu topraklarda doğmuş ve ünleri dünyaya yayılmıştır.

Karaman, şuan kullandığımız dil olan Türkçe'mizin doğduğu topraklardır. Karamanoğlu Mehmetbey, dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak ve kendi dilimizi kullanmamamız için 13 Mayıs 1277'de bir ferman yayınlamış ve Türkçeyi resmi devlet dili olarak ilan etmiştir. Fermanın yayınladığı günden bugüne kadar Türkçe bir dünya dili haline gelmiştir. Biz Karamanlılar da dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak adına her yıl 13 Mayıs'larda Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri düzenleyerek Türkçemizin önemine vurgu yapıyoruz. Son yıllarda her ne kadar eskisi kadar görkemli kutlayamasak da Türkçenin başkenti, Yunus Emre ve Mevlana'nın torunları olduğumuzu her yerde gururla haykırıyoruz.

İç Anadolu Bölgesinin güneyinde yer alan ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli ve batısında Antalya'nın sınır komşusu olduğu Karaman, diğer illere de geçiş noktası olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler olmak üzere merkeze bağlı 5 ilçesi bulunan ilimizin 2020 yılı verilerine göre toplam nüfusu 254 bin 919 olurken bu sayının 2021 itibariyle 256 bini geçtiği tahmin ediliyor.
Karaman tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra tarım ve ekonomi alanında da Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biridir. Bisküvi, çikolata ve bulgur ağırlıklı sanayisi birçok kişiye iş imkanı sağlamaya devam ediyor. Tarım alanında ise hububat, bakliyatın yanı sıra elmacılıkta da ürün kalitesi bakımından Karaman'ın ismi es geçilemez.

32 yıllık İl geçmişinde Karaman, bugüne kadar 13 Vali, 6 Belediye Başkanı ve 14 Milletvekili gördü. Karaman'ın İlk Valisi merhum Şükrü Ergün Özakman'dı. Şuan ki Valimiz Mehmet Alpaslan Işık ise 19 Haziran 2020'den beri görevini sürdürüyor. Karaman Valiliği görevine başladığı günden buyana hep sahada olan, özellikle pandemi sürecini yakından takip eden Vali Işık, bu kısa sürede Karaman halkının da takdirini kazandı. Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ise 2019'da yapılan seçimlerin ardından göreve geldi. Meclisteki temsilcilerimiz ise AK Parti'den Dr. Recep Şeker, Av. Selman Oğuzhan Eser ve CHP'den Av. İsmail Atakan Ünver.

Güzel şehrim Karaman, il oluşunun yıldönümü kutlu olsun. 

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ali Pınarbaşı
    2 yıl önce
    Sayın Turgut Özal'ı n "Verin Ali yi alın Valiyi "deyişini hatırlarsanız il olmasında kimlerin etkin olduğunu daha doğru değerlendirebilirsiniz. Çabalarından bahsettiğiniz kişi oylamaya dahi katılmadı.