Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Ramazanda beslenme

11 Mart 2024 - 12:33

11 ayın sultanı Ramazan geldi.  Beslenme düzeninin tamamen değiştiği, uzun süren saatler aç ve susuz kaldığımız bu ayda dengeli ve düzenli beslenmek büyük önem taşıyor.
Normal zamanlarda ana öğünlerde eksik kalan kalori ihtiyacımızı ara öğünlerden destek alarak tamamlayabiliyoruz. Fakat Ramazan ayında 2 ana öğün olarak beslendiğimiz için yemek yiyecek zaman kısıtlı kalıyor. Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı hissetmek için beslenmenin dengeli olması çok büyük önem taşıyor.

Ramazan ayında sahura kalkmak alışkanlık haline getirilmeli ve tercih edilen yiyecekler kolay hazmedilir olup yeterli enerji içermelidir, bu şekilde hem açlık süresi azalır hem de metabolizmayı yavaşlatmamış oluruz. Süt, yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinler tercih edilmeli. Bunun yanında bol su tüketerek yeterli sıvı alımı da sağlanmalıdır. Eğer tercihimiz kahvaltı değil yemekten yana olacaksa  çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemeklerden birisini seçmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinleri tercih etmemek faydalı olacaktır.

İftar öğününde ise, orucu bir çorba ile açmak ve 10-15 dakika ara vermek daha fazla yeme eğilimini önleyip hazımsızlık sorunlarını azaltacaktır. Gün boyu boş olan mideyi hızlı bir şekilde doldurmak mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftar ile sahur arasında aşamalı olarak yemek yemek gerekir. İftar ve sahur arasında kaybolan sıvı dengesini sağlamak için az az ve sık sık su tüketilmelidir.

Ramazan ayının olmazsa olmazı olarak görülen tatlılarda da seçimi ağır şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları veya dondurmadan yana kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır. Tatlı tüketimi hemen iftardan sonra değil bir kaç saat sonra ara öğün olarak tercih edilmelidir. Bunun yanında her gün tatlı tüketmekte hızla kilo artışına sebep olacağı için haftada 1-2 gün tercih etmek daha doğru olacaktır.

Hareketsizlik bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya sebep olacağı için iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır. Ramazan ayı içinde meyve tüketimi azaltılmamalı günlük 2 porsiyon taze meyve beslenmemizde mutlaka yer almalıdır.
Sağlıklı ve mutlu bir Ramazan geçirmenizi diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum