Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Haşimato Tiroidi ve Beslenme

16 Mayıs 2022 - 15:16

Haşimato hastalığı vücudun bağışıklık sisteminin kendi tiroid bezine düşman hale gelerek saldırdığı tiroid hücrelerinin işlevini kaybettiği otoimmün (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokusuna saldırması) bir tiroid hastalığıdır. Haşimato adı hastalığı ilk kez tanımlayan japon cerrahın isminden gelir.

Hastalığın patolojisi tiroid dokusuna saldıran ve ilerleyici bez harabiyetine neden olan antitiroid (tiroide karşı)  antikorların oluşumunu içerir. Haşimato hastalığı sonucunda tiroid hormon yetersizliği yani hipo tiroidi gelişir. Hipotiroidi tiroid bezinin inflamatuar hücrelerle büyümesi ve otoimmüniteye bağlı uzun vadeli harabiyetiyle yavaş gelişir. Her yıl hastaların %4-5’inde tiroid hormonu yetersizliği gelişir. En sık 30-50 yaş arası kadınlarda görülür.

Belirtileri nelerdir?

Stresli uyku hali, güçsüzlük, üşüme, kilo alma, konstipasyon, kas ağrıları, kuru cilt, adet düzensizlikleri, dilde büyüme, saçlarda dökülme, kırılan tırnaklar, tiroid bezinde küçülmelerdir.

Beslenme nasıl olmalıdır?

Yeterli beslenme, insan vücudunun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji, besin öğeleri ve diğer biyoaktif maddelerin yeteri kadar alınmasıdır. Haşimato tiroidinde de yeterli ve dengeli beslenme son derece önemlidir. Dengeli beslenme, besin öğelerinin öğünlerde dengeli şekilde tüketilmesi ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumudur. Sağlıklı beslenme ise besinlerin üretim, saklama, hazırlama ve pişirme aşamalarında uygun yöntemler kullanarak, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini tüketmektir.

Tabakta 5 besin grubuna yer verilmektedir. Tabakta bulunan besin grupları sırasıyla; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve ürünleri (tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) grubu, taze sebzeler grubu, taze meyveler grubu, ekmek ve tahıl (bulgur, pirinç, makarna vb.) grubu yer almaktadır. Tabak modelinde besin çeşitliliğine dikkat edilmelidir.. Sağlıklı seçim yaparken bireylerin sağlık, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumlarına ve besin içeriklerinin göz önünde bulundurulmasına vurgu yapılmalıdır.. Bu model ile hedeflenen her öğünde tabakta yer alan besin gruplarından her birinin yeterli ve dengeli şekilde tüketilmesini sağlamaktadır.

Kaynakça:
Lorini, R., Gastaldi, R., Traggiai, C., & Perucchin, PP (2003). Hashimoto tiroiditi. Pediatrik endokrinoloji incelemeleri: PER , 1 , 205-11.

Fisher, DA, Oddie, TH, Johnson, DE ve Nelson, JC (1975). Hashimoto tiroiditi teşhisi. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi , 40 (5), 795-801.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum