Yüksel Ayhan

Yüksel Ayhan


Nezahat Onbaşı

24 Kasım 2023 - 09:27

Nezahat onbaşı 1908 yılında Yunanistan'ın kuzeyinde Batı Trakya'da aynı adı taşıyan ilin merkezi olan İskeçe kentinde doğmuştur.

Babası Albay hafız Halit Bey'dir.  70. Alayın komutanıdır. Albay hafız Halit Bey daha 24 yaşında iken eşini veremden kaybeder. Ve Nezahat o zamanlar  9 00yaşında bir çocuktur babası onu bir yere bırakamaz ve yanında cepheye götürür.

Nezahat babasıyla beraber Geyve savaşı ,Konya isyanı, İnönü savaşları, Sakarya ve Gediz muhaberelerinde düşmanla çarpışır. Gösterdiği kahramanlıklar ile 70 alayın simgesi olur.

Hele ki Gediz muhaberesi'ndeki olay onu onbaşı yapacaktır. Askerler zor durumdadır. Yunan ordusu saldırıdadır. Cephede karmaşa vardır. Uçan askerlerin önüne dikilen Nezahat " Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum siz nereye gidiyorsunuz". Diye bağırır.

Bu Tavır Mehmetçikleri çok etkiler ve geri dönerler. Nezahat onbaşı Türk Kurtuluş Savaşına katılan en genç kadın askerlerdendir, cesareti ve kararlılığı Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynamıştır.

Türk milleti kahramanlar yetiştirir söz konusu vatan oldu mu Halide Onbaşılar Nezahat Onbaşılar Şerife bacılar Kara Fatma'lar geçmişte var olduğu gibi her zaman var olmaya devam edecektir.


 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Deli ormanlı
    5 ay önce
    Türk milleti kahramanlar yetiştirir söz konusu vatan oldu mu Halide Onbaşılar Nezahat Onbaşılar Şerife bacılar Kara Fatma'lar geçmişte var olduğu gibi her zaman var olmaya devam edecektir .