Yüksel Ayhan

Yüksel Ayhan


Yine Dolandırıldık!

19 Şubat 2018 - 16:42

 

Geçtiğimiz günlerde telefon dolandırıcılarının Karaman'da yoğun mesai yaptığını, Emniyet'in bu konuda kimsenin dolandırılmaması adına yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Ancak, sabahın ilk saatlerinden itibaren Karaman Emniyeti'ne ihbar yağdığını ve dikkatli olunması gerektiğini anlatan haber, duyuru, anons olmasına karşın bir hemşerimizin bu tuzağa düşmesini üzüntüyle karşıladık. TV kanallarından, yerel haber kaynaklarından ve ilgili tüm kurumlardan sürekli uyarı yapılmasına karşın bu dolandırıcılara itibar edilmesi akla ziyan bir durum.

 Aslında buradan şunu çıkarmamız gerekir; Bu telefon dolandırıcılığı ile ilgili farklı bir mücadele yöntemi geliştirilmeli! İster teknolojik, ister bankalar aracılığıyla fiziki. Elimizdeki duyuru bazlı mücadele yönteminin çok fazla işe yaramadığını görüyoruz.

Mutlak suretle her dolandırılan vatandaşımız bu uyarı bildirimlerinden haberdardır ancak, halen bu tuzağa düşüyor olmasına bağlıyorum bunu. Demek ki uyarıdan fazla bir şeyler üretmedikçe bu sahtekârların çarkı dönmeye devam edecek.

 İnternetin ilk çıktığı yıllarda; İskandinav ülkelerinden bazıları mail zincirleri oluşturup bir takım gelirler elde ederlerdi. Gelen maili listesindekilere gönderenlerin büyük sevap kazanacağı, yardıma muhtaç gibi gösterilen birinin yine listedekilere duyurulması vs..

Her ne kadar bizlere gelen mailler Türkçe olsa da merkez o ülkelerdi ve bu tiplerin hepsi aynı ülkenin aynı bölgelerinde yaşayanlardı. Şimdi onların yerini bu telefon dolandırıcıları aldı. Şöyle ki, doğu bölgemizdeki bir ilin ilçesinde yaşayanların önemli bir çoğunluğunun bu telefon dolandırıcılığı işi ile uğraştıkları söyleniyor.

 Aynı Dünya görüşüne, fikriyata ve fiile sahip insanların blok olarak bir yerde yaşamaları bu fiilin devam edeceğinin net kanıtıdır. Bu bölgede yaşayanların değişik bölgelerde yaşamalarının sağlanması az da olsa bir çözüm olabilir. Aksi takdirde sahtekârlık o bölgede bir endüstri haline dönüştüğünden, mücadele edilemez hale gelebiliyor.

İnternette alışveriş yaptığımız siteler, memnuniyet belirttiğimiz bir yorum veya bir web sitesine üyelik sözleşmesinde girdiğimiz bazı bilgiler. Velhasıl bilmeden, okumadan onayladığımız birçok üyelik sözleşmesi o bilgilerin 3. Şahıslara ücreti karşılığında satılmasına izin veriyor. Ayrıca bir GSM Operatör bayisi, bir sigorta acentesi gibi bazı firmalar da şahısların sadece TC kimlik numarası veyahut telefon numarasını bilmekle önemli verilere ulaşabiliyor. Elbette işlerini yapıyor ve dürüst olabilirler ancak, belki bu tip sektörlere bile bir kısıtlama getirilse dolandırıcılık önemli ölçüde azalır. Hasılı, duyurudan, uyarıdan öte birşeyler yapmak gerek!

 

Yüksel Ayhan

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum