Sultan Akbulut

Sultan Akbulut


Sevdiklerinize nefes olsun

16 Aralık 2020 - 12:28

11 Mart 2020'den buyana ülkemiz korona virüs salgınıyla mücadele ediyor. Bu mücadele sırasında her gün azımsanmayacak rakamlarla birçok kişi, virüs nedeniyle hayatını kaybediyor. Hastalığın tedavisi için canla başla çalışan sağlıkçılarımızda ne yazık ki bu illetin kurbanı olabiliyor zaman zaman. Buna karşın sağlıkçılarımız, kolluk ekiplerimiz, yöneticilerimiz virüsün artışını durdurmak için savaşmaya devam ediyor.

Hükümetten her gün yeni tedbirler üst üste geliyor. Her yerde maske-mesafe-hijyen kurallarına uyulması, normal yaşantımıza ara verilmesi gerektiği bangır bangır üstüne basa basa söyleniyor. Ama ne yazık ki çoğu kişi durumun ciddiyetini kavrayamadığı için günlük yaşantısına sanki bir salgın yokmuşçasına ara vermeden, kuralları hiçe saymayı sürdürüyor.

65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş ve altı gençlere sokağa çıkmayın uyarısında bulunulmasına karşın onlar inadına kendini dışarıya atıyor. Kendilerine ceza yazmak isteyen güvenlik güçlerine ise zorluk çıkarmaktan da geri kalmıyorlar. Özellikle ev hanımları ev gezmelerine, gün toplantılarına ara verme gereği duymuyor çoğu zaman. Hal böyle olunca da dışarıdaki tehlike evlerimizin içine kadar girebiliyor.

Bu kapsamda Covid-19 ile mücadeleye kadın gücünün dahil edilmesi amacıyla Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'ın eşi Munise Işık'ın öncülüğünde "Sevdiklerine Nefes Ol Karaman" projesi hayata geçirildi.

Bu projeyle özellikle ev hanımlarına ulaşılması hedefleniyor. Projenin amacında ise virüsün sadece dışarıda insanı yakalamadığına artık evlerin içine kadar girdiğine vurgu yapılıyor. Geçtiğimiz gün yapılan tanıtım toplantısında hanımefendi Munise Işık,  tüm dünyayı tehdit eden korona virüsü yenmenin yolunun evlerin patronları olan kadınlardan geçtiğine değindi.

Türkiye'de ilk örnek olma özelliğini taşıyan bu projenin amacı evlerde de kontrolü sağlamak. Biliyorsunuz güvenlik güçleri sokaklarda, işyerlerinde umuma açık her yerde denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ancak evlerimiz bu denetimlerin dışında kalıyordu. Bu projeyle birlikte evlerimizin denetimini de hanımlar üstlenmiş olacak.

Kış mevsimiyle birlikte ülke genelinde vakalar önemli oranda artışa geçti. Karaman'da da durum ne yazık ki pek iç açıcı değil. Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin doluluk oranı yüzde 100'ü aştı. Gün geçmiyor ki bir yakınımızın yada tanıdığımızın korona virüse yakalandığı haberini almayalım. Aldığımız bu haberlere hem üzülürken hem de tedbiri elden bıraktığımız için kızıyoruz da kendimize.

Yakınlarımızı, sevdiklerimizi bu illetten koruyabilmek için hepimizin kurallara uyması gerekiyor. Covid-19 tehlikesinin sadece sokaklarda değil, bulunduğumuz her ortamda olduğunun artık farkına varmamız gerekiyor. Önlemlerimizi de buna göre almalıyız.

Salgın bir hastalık yokmuş gibi evlerimizde misafir ağırlamaktan, misafirliğe gitmekten vazgeçmemiz gerekiyor. İşte bu noktada hanımlara büyük iş düşüyor.  Çünkü virüsü evlerimizden kovacak sizlersiniz. 

Sevdiklerine Nefes Ol Karaman projesinin asıl amacı da bu.  Devlet sokağı, işyerlerini kontrol edebiliyor ama evlerin kontrolü sadece ve sadece o evlerde yaşayan insanlara ait.  Hepimizin evlerinde yaşlı anne-babalarımız, çocuklarımız var. Onları bu virüsten korumak istiyorsak ev ortamında yapılan mevlit, taziye, doğum günü, ev gezmeleri, gün gibi kalabalık ortamlarda bulunmaya salgın tehlikesi geçene kadar ara vermemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca evlerimizde kalmaya, temizliğimize dikkat etmemiz gerekiyor. Dışarıda uyguladığımız tedbirlere evlerimizde de uyalım.

Korona virüsle mücadelede birlikte hareket etmek çok önemli. Ben bu projeyi çok yerinde bir karar olarak görüyorum.  Projeyle ne kadar çok kadına ulaşılabilirse virüsle mücadelede o kadar etkin rol oynamış oluruz. 

Sevgili hanımlar, evlerinizin patronları sizlersiniz. Sevdiklerinizi dışarıdan gelecek her tür tehdide karşı korumak sizin göreviniz. Misafirliğe gelmek isteyene "Hayır" demeyi, "Gel bir kahve içelim" davetlerini  geri çevirmek birazda sizin elinizde. Kendinizi ve sevdiklerinizi evlerinizde karantinaya alın. Varsın sosyal hayatımız sekteye uğrasın. Varsın sevdiklerimizden bir süre uzak kalalım. Özlemlerimizi telefonlarla giderelim. Ama Yeter ki sevdiklerimizi bu virüse kurban vermeyelim.

Sizde sevdiklerinize nefes olun. Nefessiz bırakmayın onları.
Birlikten kuvvet doğar. Bu virüsü birlikte yeneceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum