Kasım Tunç

Kasım Tunç

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Taşeli Bölgesi'nde karar mekanizmalarında kadın

11 Ekim 2021 - 10:39 - Güncelleme: 11 Ekim 2021 - 10:53

Parti içi yönetim organlarında kadınların yeterince temsil edilmemesinin bir sonucu olarak parti üyesi kadınlar üst yönetimlerde görev alan erkek yöneticilerin çizdiği sınırlar içinde siyaset yapabilmektedir.

Siyasi partilerin bünyesinde öncelikle “ikincil” olarak konumlandırılan Kadınlar, erkek siyasi aktörler tarafından kadın kollarında faaliyette bulunmalarına yönlendirici politikalar uygulamaktadırlar.

Kadınlar, aktif siyasi yaşamdan uzak kalmakta; Cam tavan sendromu olarak adlandırılan bütün engelleri aşarak, siyasal katılımın içinde yer alabilenler ise sadece  “eğitim, aile ve sağlık” gibi konularda görevlendirilerek icracı bakanlıklar olarak tabir edilen maliye, savunma ve dış politika gibi birinci derece önemli siyasal alanların görev sahaların dışında ana siyasi karar mekanizmasının merkezinden uzak tutulmuştur.

Yukarıdaki tespitlerle birlikte Taşeli Bölgesi’nde kadının siyasal katılımı da ülke genelinden çok daha geridedir. Bölgede kadınlar siyasi partilerdeki karar organlarında yer edinmek için yine erkek siyasi aktörlerin kararları doğrultusunda hareket etmek zorunda bırakılmışlardır. Şekil de siyasi partilerin kadın yöneticilerinin kadın üye sayılarına oranı üzerinde bir çalışma yapılmıştır.

Şekil deki veriler; siyasi partilerin bölgede kadına bakışın iz düşümünü yansıtmaktadır. Bölgede Kadınların siyasal karar mekanizmalarında eksik temsilinin olumsuz sonucu olarak, kadının statüsünü yükseltecek etkin çözümlere ulaşılamamaktadır. Bütün bunlar göz önünde tutularak, bölgede seçmenin %50 sini oluşturan toplumsal tabakanın siyasal tercihlerinin görmezden gelinmesinin bir sonucudur.

Bununla birlikte son yıllarda kadınlar siyasi partilerde yönetici olarak görev almaya başlamışlar, şekil deki veri kaynaklarına göre (MHP) de kadın temsil oranı diğer partilere göre oldukça etkin durumdadır. Bunun sonucu olarak; yerel ve genel seçimlerde Sarıveliler ilçesinde sandık kurullarında (MHP) den kadın parti temsilcileri görev almaya başlamışlardır (Sarıveliler İlçe Seçim Kurulu 2019 Sandık Kurulları).

Sandık kurullarına sadece (MHP) den kadın temsilcilerin olması şekil le doğru orantılı olarak değerlendirmek gerekir. Bu durum Taşeli Bölgesi’nde (MHP) nin üyelerinin sayısal çokluğundan ziyade niteliklerine göre politikalar ürettiklerinin bir sonucudur. Bölgede Ak partide 2659 kadın üye arasından (6) kadın yöneticin bulunması, bu partinin üyelerinin sayısal çoğunluğu ile kadını konumlandırmaya çalıştıklarının bir sonucudur.

taşeli kadın siyasetçiler

 Bölgede İyi Parti’nin kadın yönetici oranları CHP ve Ak partiye göre farklı bir konumda yapılanmıştır. Bu durum bölgede; Siyasal karar mekanizmalarında bir çıkar grubu temsilcisi olarak kadınların yer alması ataerkil değerlerle biçimlenmiş, sayısal erkek egemenliği ile pekişmiş siyasal alanda her zaman kadın çıkarlarının gündeme gelmesine neden olmamaktadır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum