Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Kurban Bayramı'nda beslenme

19 Temmuz 2021 - 10:15

Yeterli ve dengeli beslenmek her zaman önemli olduğu gibi bayram sürecinde de oldukça önemlidir. Kurban bayramının favori yiyeceği şüphesiz et ve et ürünleridir. Kurban bayramı ramazan bayramından farklı olarak hayvansal yağ içeriği yüksek olan bir bayramdır.

Sadece bununla kalmıyor, et ürünlerine ek olarak tatlılar ve hamur işleri de bayramda bizlere eşlik ediyor. Peki bu besinler tüm cazibesi ile bize eşlik ederken biz bunlardan mahrum mu kalacağız? Elbette hayır. Sadece saatlerimize ve porsiyon kontrolüne dikkat edip normal zamandaki beslenme rutinimizden uzaklaşmayacağız.

Bayram Günü Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Güne elbette her zaman olması gerektiği gibi güzel bir kahvaltı tabağı ile başlamamız gerekiyor. Eğer güne kahvaltı ile başlamazsak gün sonraki saatlerinde kontrolü kaybedebiliriz.  Kurban Bayram’ının yılda bir kere olması sebebiyle et tüketimi ve bunun yanı sıra tatlı tüketimi artmaktadır. Ancak özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır.

Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen göstermek gerekir.

Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde etle hazırlanmış menüler özellikle sıcakların iyice kendini hissettirdiği bugünlerde sağlık açısından doğru tercih olmayabilir. Ayrıca, akrabalara yapılan ziyaretlerde ikramları geri çevirmek ayıp olur düşüncesiyle etin üzerine yenilen şerbetli ağır tatlılarda aşırıya kaçmak reflü ve hazımsızlıktan yüksek tansiyona, diyabetten kalp-damar hastalıklarına ve kilo alımına kadar bir çok şikayete yol açabilir.

Herhangi bir rahatsızlık yaşamamak için eti sadece tüketirken değil, pişirirken de çok dikkatli olunması gerekmektedir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir.

Et eğer mangal yapılarak tüketilecek ise, eti zehre dönüştürmemek için pişirme kurallarına mutlaka uyulması gerekir. Öncelik olarak mangalda kullanılacak kısım yağlarından arındırılmalı çünkü yağın ateşe damladıktan sonra buharlaşarak ete ulaşması kanserojen bileşenlerin oluşmasına sebep olur. Kurbanlık etlerde kesimden sonra ölüm sertliği oluşmaktadır. Bekletilmeden yenen etler sert olduğu için midede hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlere neden olabilmekte, bu sebeple etlerin en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli ve ondan sonra tüketilmesi önerilmektedir.

Bütün bunlara ek olarak bayram nedeniyle egzersiz yapmayı ihmal etmemek gerekir. Yapılacak yarım saatlik bir yürüyüş bile sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında su tüketimine bayram sürecinde de dikkat etmekte fayda var. Kilogram başına 30-35 ml su tüketimi sağlığımız için önerilen miktardır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum