Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Kış aylarında iştah neden artar?

31 Ocak 2022 - 10:24

Yaz aylarına kıyasla kış aylarında iştah artışı daha fazladır. Soğuyan havaların etkisi ile vücut ısısı düşer ve vücut ısısını tekrar eski hale getirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Bunun yanında tokluk hissi veren kolesistokinin soğuk havalarda etkisini azaltır. Böylelikle yeme isteğimiz artar.

Kış aylarında soğuk havanın etkisi ile dışarda olmak yerine evde olmayı tercih ediyoruz. Evde geçirilen zaman uzayınca, güneşi daha az görünce yaz aylarına göre kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve iştahımız da yine bu durumlara paralel artış gösterebiliyor. Havanın soğuk olması dışarda yürüyüş yapmak ve bir yerlere yürüyerek gidip gelme fikrinden bizi uzaklaştırıyor.

Yine kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmemize bağlı olarak D vitamini sentezi azalır. Mutluluk hormonu olan serotonin üretimi de azalır. Azalan serotonin hormanonunu arttırmanın bir yolu da karbonhidtar tüketimidir. Bu durum yine yeme isteğini ve karbonhidrat alımını arttırmaktadır.

Mevsim geçişlerinde yaşanan duygu durumu değişiklikleri de yeme düzenini etkilemektedir. Özellikle depresif duygu durumu daha fazla yeme ve karbonhidrat almaya sebep olur.

Peki neler yapılabilir?

Beslenmeye probiyotik eklenmesi bu aylarda oldukça önemlidir. Hem iştah kontrolü açısından hem de bağışıklık açısında fayda sağlamaktadır. Sebze ve meyve tüketimini ihmal edilmemeli. Vücut direncini arttırmak için antioksidan vitamin ve minerallerden zengin sebze, meyve tüketimi önemlidir. Günlük protein tüketimine dikkat edilmelidir.

Protein tüketimi bağışıklık sistemi için önemlidir. Protein içeriği yüksek olan yumurta ve kurubaklagillere beslenmede yer vermek faydalı olacaktır. Haftada en az 1 kez balık tüketilmesi sağlık açısından fayda sağlamaktadır. Günlük beslenme sağlıklı ara öğün alternatifleri ile desteklenmelidir. Soğuk havalarla birlikte azalan su içe isteğini en aza indirmek için su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Suyu sürekli görebileceğimiz, ulaşabileceğimiz yerlere koyarak su tüketimini arttırabiliriz. Vücut, ısı değişikliklerine uyum sağlayabilmek için, enerji harcamayı azaltır. Kilo almak istenmiyorsa aldığınız kalori ile yaktığınız kaloriyi dengelemeniz gerekir. Egzersize bahane bulmadan en azından yürüyüşlerle metabolizmanın desteklenmesi gerekir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum