Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Çocuklar için doğru beslenme önerileri

07 Şubat 2022 - 11:48

Beslenme, anne karnından başlayarak insan sağlığının korumasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir.

Özellikle hızlı büyüme ve gelişme süreci olan bebeklik, çocukluk ve adölesan döneminde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması açısından da önem kazanmaktadır.

Büyüme ve gelişme; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel etmenler, sosyo-ekonomik durum kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Kalıtsal özellikleri ve çevresel etmenleri kontrol etmemiz, her zaman mümkün olmasa da bilinçli bir beslenme ile daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama; çocukluktan başlayan doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak, adım atılabilir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı küçük yaşta kazanılırsa ömür boyu sürecek bir davranış biçimi olur. Günümüzde hızla artan çocukluk çağı obezitesi çocuklar için tehlikeli bir durumdur. Çocukların ileride sağlıklı olması ve kilolu bir birey olarak yetişmemeleri için onlara sağlıklı beslenme eğitimi verilmeli ya da profesyonel bir yardım alınmalıdır.

 Çocuklar düzenli bir şekilde öğün tüketmeye alıştırılmalıdır. Kahvaltı etmeye alışkanlığı kazandırılmalıdır. Beslenmesinde besin çeşitliliği sağlanmalı, tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Meyve suları, şekerli, kolalı, gazlı içeceklerden uzak durması gerektiği öğretilmelidir. Bunun yanında  yeterli su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Televizyon veya bilgisayarda bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken yemek yenilmemesi gerektiği öğretilmelidir. Yemek çocuğa karşı ödül ya da ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuklar için ara öğün seçenekleri çikolata, cips gibi paketlenmiş gıdalar yerine süt grubu ve meyvenin olduğu sağlıklı seçenekler olmalıdır. Yemek yemesi için çocuğa baskı yapılmamalıdır.

Beslenmesine ek olarak çocuğu egzersize teşvik etmekte önemlidir. Okul için hazırlanan beslenme çantalarında 4 besin grubununda dengeli bir şekilde olması da sağlıklı beslenme sürecinde önem taşıyan hususlardan biridir.

Aileler her konuda olduğu gibi çocuğa beslenme konusunda da rol modeldirler. Çocuk her alışkanlığını aileden kazandığı gibi beslenme alışkanlığını da ailenin beslenme tarzında alacaktır. Bu sebeple ailenin sağlıklı beslenerek çocuğuna bu davranışı kazandırması çok önemlidir. Yiyeceklerin yanında içecek tüketmemesi de önemli bir husustur.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum