Evlilikte 3D kuralı

Davut Karaman
ABONE OL


          Dr. Öğr. Üyesi Davut Karaman
     Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
           davut.karaman@alanya.edu.tr

Yarınlara en önemli miras olma özelliği her geçen gün artan aile kavramının kıymeti artık eskisi kadar maalesef bilinmiyor. Pamuk ipliğine bağlı eşler bir çırpıda gemileri değil limanları yakarak adeta bir milletin geleceğini küle gömüyorlar. Aile içinde elbette bir şeyler yürümeyebilir, ters gidebilir ancak 3D kuralı ile doğru zamanda, doğru yerde, doğru çözümler bularak, değil limanı yakmak eşler kibrite dahi elini uzatmayabilir. Peki bu mümkün müdür, kesinlikle mümkündür. Nasıl mı?

Şöyle ki eşiniz kızgın, öfkeli iken cevap verme veya zeytinyağı gibi üste çıkma yarışına girmek yerine doğru zamanı bekleyerek konuşmak daha yararlı olacaktır. Bilin ki normalde sergilemediği olumsuz davranışları sergileyen eşinizin kafasını kurcalayan bir takım sorunların, soru işaretlerinin mevcut olması her şey yolunda iken ortaya çıkan bir durum değildir. Bu olumsuz davranışların temel kaynağı tespit edilmelidir, kızana bakmak kadar kızdırana da bakmak gerekir. İlk olarak eşinizi anlamaya çalışmak, çıkacak olan yangını önleyecek önemli bir adımdır. Aksi halde doğru zamanda yapılmayan konuşmalar bilin ki çözüm değil sorun doğurur. Çünkü kafa içinde ne varsa onu üretir; sorun varsa sorun, çözüm varsa çözüm üretir.
İşyerlerinde müşterilere yönelik olarak bir ifadede şöyle yazar: “memnuniyetinizi çevrenize, şikayetlerinizi bize söyleyin.” Eşler de mutluluklarını çevreleriyle paylaşarak, hayati nitelikteki sorunlar dışında kalan aile içi olumsuzlukları çocukları, eşlerin ebeveynleri ve sosyal çevreleriyle paylaşmamalıdır, hatta onların yanında ima dahi etmemelidir. Çünkü yanlış yerde yapılan paylaşımlar genellikle sorunları çözmek yerine daha da büyütmektedir. En küçük olaylarda bile doğru yerde atılmayan adımlar aileyi uçuruma götürebilmektedir. Çünkü eşlerin paylaşımda bulunduğu kişiler genellikle kendisine daha yakın olan kişilerdir. Bu nedenle de paylaşımda bulunulan kişi, paylaşım yapan eşi haklı bulacaktır. Toplumdaki her ne olursa olsun kendi kan bağında olan kişiyi savunma psikolojisi ile birlikte (gelin ve damadın sözde evlat olarak ama özde el olarak görüldüğü) empatiden yoksun bir bakışla artık eşler arası mesafeler metrelerle değil kilometrelerle ölçülmeye başlanacaktır. Doğru yerde atılmayan adımlar eşleri her geçen birbirinden uzaklaştırmakla birlikte eşlerin gönül bağlarını da eritmeye devam edecektir. Eşler sırtını eşine değil de çevresindeki diğer kişilere yaslamışsa ya da öyle hissediyorsa, eşine de öyle hissettiriyorsa bilin ki eşler arası sevgide tereddütler yaşanması bile muhtemeldir. Yanlış yerlerde aranan çözümler günümüz ailesini bitirmektedir. Kol kırılır yen içinde kalır düşüncesi çekirdek ailede olmadığı sürece, çok ortaklı aile yapıları ile maalesef yarınlar karanlığa gebe olacaktır.

Eşler tarafından oldukça şeffaf bir şekilde, tüm detayları ile birlikte doğru zamanda, doğru yerde sorunlar masaya yatırılmalı ve kapsamlı şekilde ele alınarak doğru çözüm yolları bulunmalıdır. Aile içi yaşanan gerilim ve tartışmalı durumların kaynağı teşhis edilmeden, aile menfaatlerine uygun çözümler geliştirilemez. Sadece anı kurtarmak adına yangının üzerine atılan küller, içinde yanan korları söndürmeyecektir. Hatta bu küller korları ilk önce söndürmüş gibi olsa da korların daha da uzun süre muhafaza edilmesini sağlayacaktır. Anı kurtarmak kalıcı ve doğru çözüm yöntemi değildir. Eşler her şeyden önce çekirdek ailenin bekası ve kazanımları için ortak kararlar almayı, her şeye rağmen aileyi yaşatmayı temel misyon edinmelidir. Eşler birer kaptandır ve el birliği ile denizde birlikte yol alma sorumluluğunu taşırlar. Kimse fırtınalı denizde kaptanın mücadelesini konuşmaz, sonunda gemi limana ulaştı mı ulaşmadı mı ona bakarlar. Ayrıca fırtınalar olumsuz gibi görünse de aynı zamanda güvertede birikmiş olan pislikleri temizlediği de unutulmamalıdır. Bu yönüyle de fırtınanın pozitif etkisinden yararlanıp, eşler arası mesafeyi açan unsurlar temizlenmelidir.

3D kuralının etkili bir şekilde uygulanması ile tehlike çanları çalan evliliklerden neşe sesleri yükselecektir. Eşlerin, her şeyden önce; önceliklerinin birbirleri olduğu evliliklerin daha güçlü hale geldiği aşikardır. Çünkü bu durum aynı zamanda eşlerin karşılıklı sevgi seviyesinin de belirleyicisidir. Eşlerde zamanla ortaya çıkan olumlu ya da olumsuz sosyal, ekonomik, kültürel değişimler ilerleyen yıllarda eşlerin evlilikten beklentilerini ve önceliklerini de değiştirmekle birlikte aile açısından mayınlı tarla pozisyonundadır.

Böyle bir ortamda yıllarca hayali kurulan aile hayatının her şeye gebe olması ise sevginin şüpheye dönüşmesi, saygının kendi kendini tüketmesi ile sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte doğru eşle başlayan ama sonraki yıllarda eşlerde yaşanan değişimlerle kan kaybeden evliliklerin 3D yöntemi ile yeniden özlemi kurulan günlere dönüştürülmesi çokta zor değildir. Ancak unutulmamalıdır ki yanlış anahtar doğru kapıyı asla açmaz. Eşlerin doğru anahtarı keşfetmesi ile birlikte üstesinden gelinemeyecek sorunlar bile bir tüy hafifliği kadar kolayca çözüme kavuşturulacaktır.

Eşlerin her ne kadar özünde karakter yapıları aynı kalsa da zamanla değişen yaşam tercihlerinin aile geleceği için risk oluşturmaması adına gerekli önlemlerin alınması ise tüm aile paydaşlarına huzur sunacaktır. Neşe ve mutluluk çekirdek aileden başlar, geniş aileye ve çevreye doğru yayılır. Pozitif enerji yüklü eşlerin çevresine bir güneş gibi sıcak, dolunay gibi aydınlık olacağı güzel günler dileğiyle…