Tatilde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ayşenur İnan
ABONE OL

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yıl boyu heyecanla beklenen tatil sezonu da başlamış bulunmakta. Uzun süre önceden planlanan ve zaten kısıtlı bir zamanda gidilecek tatilin hakkı genellikle sonuna kadar vermek istenir. Deniz, kum, güneş, havuz gibi hayali kurulan her şeye iştah kabartıcı yemek büfeleri de eşlik etmektedir. Bu durum sebebiyle tatilden dönerken sağlıksız bir sindirim sistemi ve kocaman bir göbekle dönmek kaçınılmazdır.

Peki tatilde öğünler nasıl olmalıdır?

Yine normal zamanda olduğu gibi ana öğünleri atlamamaya ve ara öğünlerle desteklemeye özen gösterilmelidir.  Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha fazla yenilmesinin yanında farkında olunmadan yağ miktarının artmasına, vücuttan yağ ve su kaybı olmasına neden olmaktadır. Öğün atlamak kan şekeri düşmesine dolayısıyla şekerli besin tüketimini arttırmaktadır.

Günlük su tüketimi yeterli olmalıdır. Günlük alınan su miktarı azalırsa vücutta depolanan yağ miktarı artmaktadır. Çay kahve ve kola gibi içecekler diüretik etkiye sahip olduğu için vücuttan hemen atılmaktadır. Bu yüzden tüketiminin sınırlı olması gerekmektedir.

Şeker ve şekerli besinlerden de mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir. Bu besinler kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olmaktadır. Kan şekerini çok hızlı arttırıcı ve azaltıcı etkiye sahiptirler. Bu sebepten dolayı kişi tatlı yedikten sonra canı tekrar tatlı istemektedir. Şekerin fazlasının da vücutta yağ olarak depolandığı unutulmamalıdır.

Ekmek seçimlerinin beyaz ekmek değil esmer ekmek olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında öğünlerde protein içeriği yüksek besinler tüketmek kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Poğaça, börek, kuruvasan gibi hamur işlerinin tüketimini sınırlı tutmak önem arz etmektedir.

Sıcak havalarda uzun süre açıkta kalan kremalı, soslu, mayonezli besin tüketimi ishal gibi sindirim sistemi problemlerine ve gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle mayonezli salata ve meze tüketimine dikkat edilmeli, bu tür yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tüketilen besinlerin hijyen koşullarında üretildiğine önem verilmeli, az pişmiş ya da çiğ et yemekleri yemekten kaçınılmalıdır.

Ara öğünler nasıl olmalıdır?

Bu öğünlerde, yaz ayının zengin taze meyve çeşitliğinden, salata bardan ve meyveli yoğurt-dondurma gibi hafif tatlılardan faydalanabilir. Tam tahıllı ekmek ve beyaz peynirden yapılmış küçük bir tost ile ayran tüketilebilir. Bunların dışında; çiğ badem, fındık, fıstık, ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler, yulaflı-granolalı proteinli barlar, az şekerli/şekersiz tam buğdaylı bisküviler karabuğdaylı-kinoalı-keten tohumlu krakerler ara öğünler için güzel tercihledir. Ara öğünleri atlamak, ana öğünlerde kontrolden çıkılmasına sebep olabilir. Bu sebeple ara öğünleri de atlamamak gerekmektedir.

Deniz, kum, güneş konseptinde bir tatil ise bol bol yüzmek faydalı olacaktır. Yüzmek serinlemeyi, fazla miktarda kalori yakmayı, kasları artırmayı ve vücudun sıkılaşmasını sağlamaktadır. Eğer yurt dışı ya da yurt içi kültür gezisi tarzı bir tatil ise yeni yerleri gezmek için bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Bunların dışında pilates, voleybol, tenis gibi egzersiz, oyun ve spor aktiviteleri de ruhen ve bedenen rahatlatıcı olacaktır. Ancak bu tip aktiviteler güneş ışınlarının eğik geldiği vakitlerde ve ana yemekten 1-2 saat sonra yapılmalıdır.