Beslenme çantasında neler olmalı?

Ayşenur İnan
ABONE OL

Beslenme, anne karnından başlayarak insan sağlığının korumasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir. Özellikle hızlı büyüme ve gelişme süreci olan bebeklik, çocukluk ve adölesan döneminde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması açısından da önem kazanmaktadır.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı küçük yaşta kazanılırsa ömür boyu sürecek bir davranış biçimi olur. Günümüzde hızla artan çocukluk çağı obezitesi çocuklar için tehlikeli bir durumdur. Çocukların ileride sağlıklı olması ve kilolu bir birey olarak yetişmemeleri için onlara sağlıklı beslenme eğitimi verilmeli ya da profesyonel bir yardım alınmalıdır.

Okulların açılmasıyla tekrar beslenme saati düzenine geri dönüldü. Peki çocuklar için beslenme saatlerine hem pratik hem sağlıklı neler hazırlayabiliriz.

• Dışardan alınan poğaça, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinler yerine tam buğday ekmeğinden yapılmış, peynirli ve bol yeşillikli sandviçler hazırlanabilir.
• Kalsiyumdan zengin ayran ve sütler de beslenmelerinde yer alması gereken besinlerden.
• Paketlenmiş gıdalar yerine ev yapımı kekleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
• Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerinde beslenme çantasında bulunması önem taşımakta.
• Günlük meyve tüketim miktarı göz önünde bulundurularak porsiyon kontrolüne dikkat ederek beslenme çantalarına meyve de eklenmelidir.
• Sağlıklı beslenme sürecine uyum açısından çeşitlilik çocukları her zaman daha güzel etkileyecektir. Bu yüzden besin çeşitliliğine dikkat ederek hazırlanan beslenme çantaları olmalı.
• Mutlaka beslenme saati ve diğer saatler için çocukların yanında su bulundurması ve yeterli tüketmeleri önemlidir.

Örnek Menüler:
Peynirli tost + çiğ badem veya ceviz + yoğurt +su 
Peynirli bol yeşillikli tam buğday ekmeğinden sandviç + ayran +su 
Ev yapımı kek + süt + badem veya fındık + su 
Ev yapımı poğaça + peynir + 1 porsiyon meyve +Su 
Ev yapımı sebzeli börek + ayran + 1 porsiyon meyve + su 
Tavuklu sebzeli sandviç +ayran + su 
Peynirli omlet + domates- salatalık + ceviz + tam buğday ekmek +su 
Haşlanmış yumurta + domates-salatalık +zeytin +tam buğday ekmek +su