e-Defter Nedir? Avantajları Nelerdir?

Dijitalleşmesinin oldukça önemli olduğu, çeşitli avantajlar sağladığı ve bazı durumlarda da yasal olarak firmalar için zorunlu hale getirilmiş alanların bulunduğu günümüz dünyasında her geçen gün yeniliklere imza atılmaktadır.

e-Defter Nedir? Avantajları Nelerdir?
Editör: Karamanca
26 Kasım 2023 - 11:35




Fatura düzenleme konusuna da yansıyan bu duruma örnek olarak e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-Defter gibi uygulamaları gösterebiliriz. Bu içeriğimizde e-Defter uygulamasına dair detayları ve ne gibi avantajlar sunduğuna dair merak edilen bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.
 

e-Defter Nedir?

Vergi Usul Kanunu hükümlerince vergi mükellefi olan firmaların tüm finansal eylemlerini teker teker kayıt altında tutmaları zorunlu kılınmıştır. Eski zamanlarda yevmiye defteri, defter-i kebir gibi uygulamalarla tutulan kayıtlar günümüzde elektronik ortama taşınarak e-Defter uygulamasına geçilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığının koyduğu standartlar çerçevesinde hazırlanan e-Defter uygulamasına geçilerek işlemlerin daha kolay, pratik ve hızlı bir biçimde ele alınması, denetlemelerin daha kolay hale getirilmiş olması ve işlemlerin daha düzenli olması gibi hedefler gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya geçen firmaların e-Defter kullanımına başladıkları tarihten itibaren fiziki defterlerini kapattıklarını kuruma tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

e-Defter Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Kullanıcılarına oldukça avantajlı hususlar sunan e-Defter uygulaması birçok alanda yapılan değişiklikleri ve işleri kolaylaştırmasını hissettirecektir. Bu avantajlardan bazılarını şu şekilde belirtebiliriz;

Vergi Usulü Kanununca 5 yıl boyunca firmaların onaylanmış defterlerini saklama zorunluluğu bulunur. Kağıda basılı büyük çok sayıda defterin saklanabilmesi adına bir depolama alanına gereksinim duyulmaktadır ve bunların organizasyonu için iş gücü ile zaman harcamak gerekmektedir. Aynı zamanda bir evrağı kontrol etmek gerektiğinde defterler içerisinde uzun uzadıya araştırma yapmak gerekecektir. e-Defter uygulamasında ise belgeler dijital ortamda saniyeler içerisinde arşivlenerek saklanır ve yine saniyeler içerisinde gereken bir evrağın bulunup kontrol edilmesi mümkün hale gelir.

Depolama alanı, çalışanların zamanını bu gibi basit işlere ayırmak zorunda kalması, kontrol için zaman kaybının yaşanması, kağıtların kaybolması, kağıt masrafları gibi unsurlar düşünüldüğünde e-Defter uygulamasının birkaç avantajı açıkça görülmektedir.

Baskı, kağıt, mürekkep gibi harcamaların yapılmasına e-Defter uygulaması sayesinde en azından fatura için artık gerek kalmayacaktır. Bu durum hem firma maliyetlerini düşürür hem de çevre sağlığına katkıda bulunur.
e-Defter uygulaması ile uluslararası işlemler yapan firmalar için ilgili formda fatura düzenleme ve karşı tarafa anında aktarma kolaylığı ortaya çıkar.

Belgenin oluşturulması, onaya gitmesi, onaylanması ve saklanması gibi geleneksel defter yönteminde oldukça zaman alan ve iş yükü oluşturan unsurların hepsi dijital ortamlarda gerçekleşmektedir. Bu sayede notere olan tasdik işlemine de artık ihtiyaç duyulmayacaktır. Senenin belirli zamanlarında yapılan uzun uzadıya zaman alan defter kontrolleri, bunların noter tarafından onaylanması ve defter açma – kapatma olarak nitelendirilen uygulamalara artık gereksinim duyulmaz. Bu durumda dolaylı yoldan şirketin işlerinin yürürlüğünün de sekteye uğramayacağı ve çalışanların satış arttırma, hedef kitle analizi vs. daha başka alanlara daha fazla zaman ayırabileceği anlamları da çıkarılabilir.

E-deftere başvurmak için  https://www.uyumsoft.com/e-defter adresine giriş yapabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum