Karamanca Kış

Ahmet Cevdet
ABONE OL

 


Karaman’ın yolarını hepimiz çok iyi biliriz ki bir Türkiye efsanesidir.Dillerden dillere dolanır kerameti.”Nasıl bu kadar yeni de nasıl bu kadar eski?”Mısırlılar piramitleri yapmış binlerce yıl önce.Biz “Karaman” olarak biz hala asfalt aşamasını geçemedik.Her yer çökmüş, çukurluklar haddinden fazla sayıda ve derinlemesine.Eee bir de kar yağdı mı Karaman’a,olaylar olaylar yani.

 

 

 

Rastgele seçilmiş bir kış gününde 35 cm karın yağdığını düşünerek lafa giriyorum.Bir de yolun kendinden çukurluğu var.Eğer böyle bir noktada iseniz hemen itfaiyeyi çağırın.Çünkü belinize kadar kara batmış olabilirsiniz.

 

Yine böyle bir noktada iseniz ve telefonla konuşurken ola ki elinizden kaydı ve düştü..Geçmiş olsun çünkü değil kolunuzla almak, kürek soksanız çıkaramayabilirsiniz.

Ayağınızda tabanı tırtıklı, kaymayan bir bot yoksa ve ayağınıza zincir takmamışsanız ki bu olası bir şey değil.Kaldırımlara sakın çıkmayın derim.Neden diye soracaksınız, söyleyeyim hemen.Sağ olsun belediyemiz  fayans döşer gibi kaldırım döşüyor.Ve her yer dümdüz ve kaygan oluyor.Şimdi, dengenizi kaybedip düşmüşseniz sevinin.Çünkü ileriye doğru kaymaya başlarsanız duramayabilirsiniz.Kayıyorsanız amaç en az hasarla kurtulmak.O zaman ne yapıyoruz.En yakın yerden yola iniyoruz.Zaten ilk çukurlukta duracaksınız.

 

Yeni yapılmış bir yoldaysanız ve yine kayıyorsanız, üzülecek fazla bir şey yok.Zaten herhangi bir yerde “çoktan” bir bozulma,çukur oluşmuştur.Siz yavaşça oralara girmeye bakın.

“Baretsiz dolaşmayın” ne demek şimdi bu? diyeceksiniz.Bu şu demek. Belediyemiz ağustosböceği ile karınca hikayesindeki karınca misali yaz yerine ağustos böceği gibi kışın çalıştığı için, kendinizi bir kaldırım çalışmasının ortasında bulabilirsiniz.Hemen hatırlayalım geçenlerde bir esnafımız yaralanmıştı.Şakaya gelmez yani.

 

Şimdi bahsedeceğim nokta hayvan severleri ilgilendiriyor.Eğer İsmetpaşa Cad. civarında dolaşırken soğuktan donmuş bir “kuğu” görürseniz, yazıktır alın hayvancağızı götürün bir camide felan ısıtın.Sevaptır.

Arabaşı sevenlerede bir tavsiyem var.Eğer soğuktan donmuş kuğuyu önce siz görürseniz.Alın götürün eve güzelce yiyin.Sizene canım, “Koskoca yaz durmuşta şimdi mi aklına gelmiş” yüzmek.Afiyettir.

 

Son tavsiyemde uyanıklara.Bazı sivriler kışın göbeğinde yola çıkıp çukurlara girmeden yürümeye çalışabilir.Hiç beklemediğiniz bir yerde “Urgana dikilmek üzere kesilmiş” bir ağaç çukuruna girebilirsiniz.

 

                                                                                    Sevgi ve saygılarımla