Yanlış Kablo Seçimi Ciddi Hasarlara Neden Olabilir

Elektrik devasa veri merkezlerinden ve kritik sistemlerden günlük elektrik cihazlarımızın çoğuna kadar herşeye güç sağlamak için kullanılan çok yönlü bir enerji biçimidir.

Yanlış Kablo Seçimi Ciddi Hasarlara Neden Olabilir
Editör: Karamanca
16 Haziran 2021 - 23:23 - Güncelleme: 16 Haziran 2021 - 23:29




Elektrik ya da elektrik enerjisi yanan yakıtlardan kaynaklanan termal enerji, türbinler tarafından kullanılan rüzgar enerjisi, nükleer enerji ve güneş enerjisi dahil olmak üzere diğer formlardan üretilen enerjiden oluşturulabilir ve dönüştürülebilir. Bu enerji üretildiğinde kullanılabildiği gibi pillerde ya da yakıt hücrelerinde de depolanabilir.

Tüm maddeler kendileri üç parçacıktan oluşan atomlardan meydana gelir; nötron, proton ve elektron. Nötronların yükü yoktur. Pozitif yüklü protonlar atom çekirdeğindeki nötronların etrafına bağlıdır. Negatif yüklü elektronlar da çekirdeğin etrafında döner. Elektrik akışı bir atomdan diğerine akan gevşek bağlı elektronlarla ilişkilidir. Bir malzemenin atomik yapısındaki elektronlar ne kadar gevşek bağlıysa malzeme elektriği iletmede o kadar başarılıdır. Metaller iyi elektrik iletkenleridir. Plastikler gibi zayıf iletkenler ve yalıtkanlar ise atom yapılarında sıkıca bağlı elektronlara sahip olduklarından elektrik akımının kolayca akmasına izin vermezler.

Çağımızın en önemli gereksinimlerinden olan elektriğin kullanımının artması farklı kullanım ihtiyaçlarını karşılayabilecek kablo çeşitlerinin de artmasına neden olmaktadır. Elektrik kullanımının temel unsuru kablolardır. Bu nedenle kablolar kusursuz iletimi sağlamalı, insan sağlığı ve güvenliği açısından yüksek standartlara sahip olmalıdır.

Elektrik kabloları yalıtım, bantlar, ekranlar, mekanik koruma için zırh ve kılıf gibi diğer malzeme katmanlarıyla birlikte bakır ya da alüminyum gibi iyi derecede iletkenlik sağlayan bir metal telden oluşur. Elektrik kabloları akımın geçmesi için düşük dirençli bir yol sağlar. Bu ek katmanlar esas olarak metal çekirdeğin kurulduğu ortamda elektrik akımını güvenli bir şekilde iletmeye devam etmesine izin verecek şekilde tasarlanır. Elektrik kablosundan etkin bir şekilde akabilen akım miktarı iletkenin kesit alanı, iletken malzemenin direnci, yalıtım malzemesi, kurulum yöntemi ya da ortamı gibi bir dizi faktöre göre belirlenir.

NYA Kabloların Kullanım Alanları Nelerdir?

NYA kablolar alçak gerilim kablosu olup iletken kesitlerin göre farklı türleri vardır. NYA kablo tercihi yapılırken kullanım alanı ve amacı net bir şekilde belirlenmiş olmalıdır. Bu sayede uygun kablo kesitinin seçilmesi, NYA kablodan en yüksek performansın alınması ve tesisatın güvenli bir şekilde kullanılması mümkün olmaktadır.

NYA kablo çeşitleri kılıfsız ve izoleli olarak dizayn edilerek 0.5 - 10 milimetrekare arasında tek telli, 10 - 400 milimetrekare arasında çift telli üretilirler. Yüksek sıcaklıklarda güvenli kullanım imkanı sağlarlar. İçlerinde bakır iletken olduğundan sorunsuz iletim sağlayan NYA kablolar genellikle su olmayan ortamlarda kullanılırlar. 

Bunun yanı sıra atölyelerde ve konutlarda sıva altlarında, panoların ve aydınlatma armatürlerinin montajında, PVC boruların içerisinde sıklıkla NYA kablo kullanımı tercih edilir. Bina içerisindeki kuru alanlarda ve hareketli cihazların bağlantılarında, dağıtım panolarında, sabit tesislerde, tesisatlarda boruların içerisinde, kuru ve kapalı ortamlarda da NYA kablolar kullanılabilmektedir.

https://www.kablodeposu.com.tr/ adresinde birbirinden farklı özelliklere sahip ve oldukça geniş bir yelpazede ürünler en uygun fiyatlar ile sunulmaktadır. Siz de kablodeposu.com adresinde sunulan ürünleri inceleyebilir, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek en kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla satın alma imkanını elde edebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Enerji Kablosu Türleri Kablo Deposu’nda

Kordon kablo enerji kablolarının en sık kullanılan türlerinden biri olup yassı yapıda üretilir. Kuru ve az mekanik zorlamaları alanlarda kullanılacak lamba, avize ve benzeri hareketli cihazlarda kordon kablo kullanımı tercih edilebilir. Maksimum çalışma sıcaklığı 70 C, maksimum kısa devre sıcaklığı ise 160 C’dir.

Kordon kablo yapısal özellikleri nedeniyle uzun süreli kullanım imkanı sağlar. Çok telli enerji kabloları olan kordon kablolar düşük enerjilerin söz konusu olduğu tesisat bağlantılarında kullanılabilir. Tek iletkenli ve çok iletkenli türleri vardır. 

Kordon kablo cihaz bağlantılarında irtibat kablosu olarak kullanılabilir. Günümüzde hemen her alanda kullanılan enerji kabloları enerji iletiminde çok önemli bir role sahiptir. Kullanılacak olan enerji kablosu seçilirken ne kadar enerji taşınacağı, dış etkenler, maruz kalınacak olan mekanik zorlama, kullanımın havada mı yer altında mı olacağı gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda gerilim düşümü ve akım taşıma kapasitesi de mutlaka detaylı bir şekilde incelenmeli ve değerlendirilmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum