Osmanlı mutfağında eksik olmazdı, bu yıl kilosu 850 liradan satılıyor

​​​​​​​Geçen yıla oranla yağışların güzel geçmesi rekolteye iyi bir etki sağlayınca güzel üretim olduğunu söyleniyor. Bu yıl kilosu 850 liradan alıcı buluyor.

Osmanlı mutfağında eksik olmazdı, bu yıl kilosu 850 liradan satılıyor
Editör: Karamanca
09 Kasım 2023 - 10:56 - Güncelleme: 09 Kasım 2023 - 11:01




Siirt'in Pervari ilçesinde arılara müdahale edilmeden üretilen bal, birçok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Türkiye'nin en önemli ballarından olan Pervari balı, tadı ve aromasıyla da dikkat çekiyor.

Siirt'te çeşitli çiçek florasına ev sahipliği yapan Pervari ilçesinde bal hasadını gerçekleştiren üreticiler, rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla daha yüksek olduğunu belirtti. Hasadın başlamasıyla satışların arttığını belirten Cemal Tomris, "2600 rakımlı Pervari yaylalarında zengin bir floradan üretim yapılmaktadır.

Geçen yıla oranla yağışların güzel geçmesi rekolteye iyi bir etki sağladı. Kovan başı 25 kilo bal ürettik. Coğrafi işaret belgesi almış olan bir üründür. Balın sağlığa şifası lokman hekim döneminden bugüne kadar bilinmektedir" dedi.

"Osmanlı mutfağında hiç eksik olmazdı"

Bu balın Osmanlı dönemlerinde, mutfaklardan hiç eksik olmadığını belirten Cemal Tomris, "Osmanlı saray balı olarak adlandırılmaktadır. Özellikle Sultan Abdülhamit döneminde bu bal sürekli Pervari'den temin edilmekteydi. Karakovan kendine has özgü bir kovanda üretilen, arıya kesinlikle müdahalenin olmadığı ve arının doğa ile baş başa ürettiği muazzam bir lezzettir. Süzme balı baş aşağı ettiğiniz takdirde bal dökülmüyorsa, akışkan değilse ve yoğunluğu varsa bal orijinaldir.

Petek balının ise çekim şekli ve ağızda hemen erimesi orijinalliği gösterir. Balın geçen yılki fiyatı 650 TL idi. Bu yıl ise 850 TL'den satışa sunulmaktadır. Ayrıca sağlık için de birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle de mide ülseri, astım, bronşit, koah ve kanser gibi hastalıklarda sıkça tüketilebilecek bir üründür" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum