Öğrencisi olduğu okulda ayda 3 ton üretim yapıyor, bütün köy bunu yiyor

Öğrencisi olduğu okulda ayda 3 ton üretim yapıyor, bütün köy bunu yiyor
Editör: Karamanca
08 Şubat 2024 - 16:52 - Güncelleme: 08 Şubat 2024 - 16:55




Sinop'ta yaşayan Veli Gör (56), öğrencisi olduğu ilkokulda istiridye mantarı üretimi yapıyor.

Sinop Merkez Mertoğlu köyünde yaşayan Veli Gör, köydeki atıl okul binasında mantar üretime başladı. Kapasitesini gün geçtikçe arttıran Gör, ayda 3 ton istiridye mantarı üretiyor.

Okulun bir sınıfında istiridye mantarı üretimi yaptığını belirten Gör, "Öncelikle kompostumu hazırlıyorum. Hazırlığımı yaparken ham maddemiz saman, özellikle gürgen talaşını, buğday kepeği, mısır soma ve kireç kullanıyorum. Karışımını herkes kaynatarak yapar, ben özel bir şekilde 80 derecede yapıyorum.

Devamında üretim odasına geçiyorum. Yaklaşık dört ay sürüyor bu süreç. Sürekli devir daim yapıyorum. Ortaya çıkan üründen gerçekten memnunun. Bütün köy halkı bu mantarı yiyor" dedi.

Son olarak Gör, büyümek ve daha iyisini elde etmek için sürekli çabalayacağını söyledi.

İstiridye Mantarı

İstiridye mantarı, Pleurotus cinsine ait bir mantar türüdür. İstiridye mantarları, genellikle yuvarlak veya yelpaze şeklinde, beyazdan koyu kahverengiye kadar değişen renklerde olabilirler. Genellikle ahşap atıklar üzerinde yetişirler ve çoğunlukla Asya mutfağındaki yemeklerde kullanılırlar.

İstiridye mantarları, lezzetli ve besleyici bir sebze alternatifi olarak kabul edilir. Ayrıca, protein, B vitamini ve mineral açısından zengindirler. Ayrıca, çeşitli yemeklerde kullanılabilirler, özellikle de sote edilmiş veya ızgara olarak pişirildiklerinde lezzetli bir tat ve dokuya sahiptirler.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum