Kuraklık kapıya dayanınca köylü bu soruya cevap arıyor

Mevsimin kurak geçmesi tarımla uğraşanların yanı sıra hayvancılıkla uğraşan vatandaşları da tedirgin ediyor. Meralar da istenilen düzeyde ot olmadığını gerekçe gösteren vatandaşlar, sayıları 700’ü bulan Yılkı Atları’nı tartışmaya açtı.

Kuraklık kapıya dayanınca köylü bu soruya cevap arıyor
Editör: Karamanca
23 Mayıs 2021 - 14:45




Karaman’ın Karadağ ve Ayrancı-Berendi Köyü olmak üzere iki ayrı bölgesinde yaşayan yılkı atları; şehir adına bir zenginlik olarak görülmesine karşın, sayıları çoğaldığı dönemlerde hayvancılık ile tarımı olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz yıllarda Karaman’ın Karadağ bölgesindeki köyler, çoğalan yılkı atı sayısının tarım alanlarına zarar verecek düzeye ulaştığını belirterek yetkililerden destek istemişti.

Gerçekleştirilen proje ile Karadağ’daki atlar yakalanıp eğitildikten sonra sahiplendirilmişti. O dönem sahiplenen vatandaşların ilgisizlikleri nedeniyle at ölümleri yaşandığından proje eleştirilerin hedefinde olmasına karşın, bölge çiftçileri ekim alanlarını talan eden at sürülerinin azaltılması ile nefes aldıklarını belirtiyor.


Aynı proje Berendi Köyü için olabilir mi?

Ayrancı ilçesine bağlı Berendi Köyü yaylalarında yaşam alanı bulan yılkı atları zamanla çoğalınca, bölge halkı sayılarının 700’ü bulduğunu belirttikleri atları tartışmaya açtı. Sosyal ağ üzerinden görüş alış verişi yapan köylülerden bazıları, atların tarım ve hayvancılığı tehdit eder duruma geldiğini belirterek Karadağ’daki projenin Berendi’de de uygulanmasını istedi.

Öte yandan Avustralya’daki yangınların develerin toplatılmasının ardından çıktığına dikkat çeken bazı vatandaşlar ise, ‘’aman dokunmayalım’’ diyor. Genellikle köyde yaşadıklarını belirten vatandaşlar sayının ‘Sahiplendirilerek’ azaltılmasından yana görüş bildirirken, farklı illerde yaşayan hemşeriler ise ‘kesinlikle atlara dokunulmasın’ görüşünde. Karaman’ın en çok küçükbaş hayvana sahip köyü olması nedeniyle Berendi’de yaşayan vatandaşlar için konu oldukça mühim. Sayıları konusunda ‘binden fazla’ diyenlerin de olduğu atlar hakkında köylülerin görüş birliğine varıp varmayacağı merak konusu.


Karadağ’da uygulanan proje

Proje; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğüne bağlı Karaman Şube Müdürlüğü tarafından "Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi" adı ile 2017 yılında ihaleye çıkıldı. Aynı yıl hayata geçen proje ile Karadağ’daki yılkı atlarının bakım ve tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının alanın taşıma kapasitesi seviyesine getirilmesi için çalışma yapıldı.

Bu kapsamda su içme alanlarına gelen atlar seyisler tarafından zarar verilmeden yakalanıp, çiftlik tarzında hazırlanan bir bölgede toplandı. Bu toplanma merkezinde veteriner hekim tarafından kontrolleri yapılan atlar eğitildikten sonra sahiplendirildi.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ercan Uzel
    2 yıl önce
    700 Atın yerine, Mısır ekimine ara verilmelidir. Yer altı suları hızlı bir şekilde çekilmektedir. Alternatif tarıma yönelmeli, yoksa aldıkları tüm mısır desteğini verseler su sonunu gideremiyecekleri zamana doğru hızla yaklaşılıyor.