347 milyon TL'lik alım hangi ürünler ve hizmetler için yapıldı?

347 milyon TL'lik alım hangi ürünler ve hizmetler için yapıldı?
Editör: Karamanca
30 Nisan 2025 - 01:16
Karaman Belediyesi, Başkan Yardımcı Kazım Gücüyener imzasıyla, geçtiğimiz günlerde ‘’ Karaman Belediyesi milyonları nereye akıttı?’’başlığıyla verdiğimiz yazıya bir tekzip talebi gönderdi. Fakat talepteki tekzip metinde yazarımız Mustafa Koçak’ın bahsettiği hiçbir konuya açıklık getirilmezken; ‘’Mevzuatta doğrudan temin usulü ile yapılacak alımlar belli parasal limitlere tabi olmakla birlikte herhangi bir işlem sayısı sınırlamasına tabi değildir’’ denildi.

Bu sözler, yazıda bahsedilen milyonların ihaleyle harcanmadığı, bilakis doğrudan temin yoluyla yapıldığını bir kez daha doğruladı. Oysa tekzibe konu yazıda da bu yöntemle harcamanın kanunen bir engeli olmadığı ancak, etik olmadığı vurgulanmıştı. Tekzip ve düzeltme metnini habere ek olarak vererek siz okuyucuların takdirine sunacağız. Öte yandan Karamanca.net yazarı Mustafa Koçak, daha önceki yazısında belediye yönetimine yönelttiği sorularına yenilerini ekleyerek, bazı misaller verdi. Koçak’ın yazısı şöyle;

‘’Hepimiz temiz bir şehirde yaşamak isteriz. Peki temiz bir şehirde yaşamanın bedeli nedir? Ne kadarlık bir bütçe ile temizlik işleri gerçekleşir? Bahsettiğimiz bütçelerde işçi ücretleri ve sgk giderleri yoktur. Sadece mal ve hizmet alımından bahsediyoruz.

Belediyelerin kendi web sayfalarında kanunen açıklamaları gerekli olan 2024 faaliyet raporlarından bu verileri derleyip bir bakalım;

Örneğin Kırşehir Belediyesi, 2024 yılı için temizlik malzemesi ve hizmet alımına 58 milyon TL harcadı.

Bilecik Belediyesi ise işi biraz daha büyüterek 119 milyon TL harcama yaptı. Afyonkarahisar merkez nüfusu bizim 3 katımız 180 milyon tl temizlik işleri müdürlüğünün toplam bütçesi.

Isparta Belediyesinin merkez nüfusu Karaman’dan 2.5 kat daha fazla ve temizlik işleri için tam tamına 250 milyon TL’nin üzerinde bir harcama gerçekleştirdi. Belki şehir içinde gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek için sıkılan tonlarca gül suyundan olabilir. Çok ciddi bir rakam. Neyse konuyu dağıtmayım ama sıkı durun. Faaliyet raporuna göre, tekrar söylüyorum belediyenin resmi sayfasında yayınlanan rapora göre Karaman belediyesi;

Kırşehir’in 6 katı, Bilecik’in 3 katı, Afyon'un neredeyse 2 katı, Isparta’yı ise hızla sollayan bir rakam açıkladı : Tam tamına 347 milyon TL!!! Bu rakam sadece Mal ve Hizmet alımı. Personel giderleri vb. Giderler yok. Tekrar soylemekte fayda var eski para ile 347 trilyon liralık temizlik için malzeme ve hizmet alımı yapılmış. Yani geçen sene ki 182 trilyon liralık rekorlarını geçmişler.

Bu devasa bütçenin hangi malzemelere, hangi hizmetlere harcandığı ise tam bir muamma. Muamma diyorum çünkü öyle kamuya açıklanan bir alım listesi yok.

Şeffaflık adına detaylı liste veya harcama kalemlerini bizim belediyemiz açıklama ihtiyacı hissetmemiş demek ki.

Açıklama olmayınca, muhattap da olmayınca vatandaşın kafası karışık. İşin doğası gereği temizlik işleri, belki de denetlenmesi en zor alanlardan biri. Haliyle bazen bana mail yoluyla veya telefonla soruyorlar ; 1-) Belediyeler sinek ilacı aldık derse, kim havadaki ilacı ölçebilir?

2-) Kaldırım kenarına dökülen deterjanın miktarını kim, nasıl tespit edebilir?

3-) Olmaz ama aldık dedikleri ürünlerin içi boş filan gelirse belediyede sözleşmeli çalışan birisi yada Ongun'da gözüküp depoda çalışan birisi bu duruma itiraz edebilir mi?

Ve Karaman’da açıklanan bu astronomik rakam, birileri kötü niyetli davranmak isterse kamu kaynaklarını nasıl korunacak sorusunu da akıllara getiriyor.

Kamu yönetimi alanında uzman isimlerin makalelerinde ve demeçlerinde bu konuda uyarılar var:

"Temizlik işlerinde mal ve hizmet alımları, eğer etkin ve şeffaf şekilde yönetilmezse, kamu zararı oluşma riski oldukça yüksektir. Özellikle ölçülmesi zor, gözle görülmesi imkânsız hizmetlerde daha büyük dikkat ve denetim gerekir."

Karaman halkının bir ferdi olarak belediye yönetiminden şu soruların yanıtlarını bekliyoruz;

347 milyon TL’lik alım hangi ürünler ve hizmetler için yapıldı?

Hangi tarihlerde, hangi miktarlarda temizlik malzemeleri alındı?

Bu malzemeler nasıl kullanıldı, kullanım raporları var mı?

Denetim mekanizmaları işledi mi, işlerse hangi yöntemle işledi?

Firma ismini söylemezsiniz zaten de kaç ayrı firmadan alım yapıldı?

Bunların kaçı ihale yöntemi ile kaçı doğrudan teminle gerçekleşti?''

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum