Kepçe operatörü yeraltı şehri buldu

belediyeye ait iş makinelerinin çevre düzenlemesi yaptığı sırada...

Kepçe operatörü yeraltı şehri buldu
Editör: Karamanca
21 Aralık 2017 - 13:30




Çorum’un İskilip ilçesinde, belediyeye ait iş makinelerinin çevre düzenlemesi yaptığı sırada yerin altında tarihi bir tünel bulunmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışması başlattı. Yapılan kazıda yer altında Osmanlı döneminden kalma bir dükkan bulundu.


Çevre düzenlemesi sırasında yer altı şehrinin bulunduğu tarihi yapıyı ortaya çıkaran kepçe operatörü Nazım Ceyhan, açıklamalarda bulundu. Kepçe operatörü Ceyhan, çevre düzenlemesi yaparken kepçe ile yükleme yaptıklarını belirterek, “Ağırlığından makine çöktü. Çalışmaları durdurduk. Tekerin altına baktığımızda tünel olduğunu gördük. Burada tünel var dediler. Çalışmayı bıraktık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine haber verdik” dedi.


Çalışmalar sırasında bölgede olan İskilip Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Murat Kopkop, Çarşı Camii civarında çevre düzenlemesi yaparken, caminin minaresinin arka kısmında kepçenin lastiğinin çukura düştüğünü belirterek, “Tekerin olduğu bölüm göçünce çalışmaları durdurduk. Kepçeciyi aşağı indirdim. Hemen ilgiyi yerlere bilgi verdim. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışması başlattı” şeklinde konuştu.

yeraltı şehri çorum

Çorum’un İskilip ilçesinde, belediyeye ait iş makinelerinin çevre düzenlemesi yaptığı sırada yerin altında tarihi bir tünel bulunması ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışması başlattı. Yapılan kazıda, yer altında Osmanlı döneminden kalma bir dükkân bulundu.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan ve Müze Müdürü Dr. Önder İpek, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma ile birlikte kazı çalışması yapılan alanda incelemelerde bulundu.
İskilip ilçesinde belediyenin sokak sağlıklaştırma çalışmaları sırasında yeraltında bir yapıyla karşılaşıldığını ve bölgede bir kazı çalışması yapıldığını hatırlatarak, “Çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki yapının epey bir bölümü ortaya çıkarıldı. Yapının mahiyeti ve devamında başka yapının olup olmadığının tespit edilmesi için yapının fiziksel görüntüsünün yanında ilçemizin tarihi arka planındaki bilgilere ve arşivlere başvurduk” dedi.


1840’lı yıllarında bölgeye gelen Avrupalı seyyahların kütüphanelerde kayıtlarının eserlerin incelendiğinde İskilip’in o dönem nüfusunun 43 bin 300 olduğunu açıklayan Arslan, “İlçemizde o tarih itibariyle 108 cami 4 medrese, 4 tekke, 510 işyeri, belediye binası, PTT binası, 3 fıskiye, 10 kahvehane, 60 tane fırın olduğunu gördük. İfade ettiğim şey 43 bin kişinin yaşadığı İskilip’te mevcut yapıların bir bölümünün envanteri. 63 tane un değirmeni var. 18 tabakhane, 3 han, 4 hamam, 4 tane kütüphane. Tarihsel bu verileri de dikkate aldığımızda mevcut yapıyı değerlendirdiğimizde Osmanlı’nın erken dönemindeki bu yapının daha sonraki geç dönemdeki yapılarla ele aldığımızda ciddi bir miras kültürü burada yer alıyor. Mevcut yapı daha da ortaya çıkaracağız. Buradaki yapının görüntüsünü kapatmadan burada bir proje uygulaması yapacağız. Ortaya çıkan yapıyı cam kaplama ile kapatarak, insanların görebileceği şekilde sergileyeceğiz” dedi.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum