Reklam

Konya'da O Araçlar Şehre Alınmayacak

Konya Büyükşehir Belediyesi, yüksekliği yasal sınırların üzerinde olan tır ve kamyon gibi yüksek tonajlı araçların trafiği ve yaya üst geçitlerini tehlikeye atmasının önüne geçmek amacıyla Elektronik Gabari (Yükseklik) Denetleme Sistemi (EGDS)’ni hayata geçirdi..

Konya'da O Araçlar Şehre Alınmayacak
Editör: Karamanca
16 Ekim 2017 - 14:58




Konya Büyükşehir Belediyesi, yüksekliği yasal sınırların üzerinde olan tır ve kamyon gibi yüksek tonajlı araçların trafiği ve yaya üst geçitlerini tehlikeye atmasının önüne geçmek amacıyla Elektronik Gabari (Yükseklik) Denetleme Sistemi (EGDS)’ni hayata geçirdi.


Konya Büyükşehir Belediyesi, yüksekliği yasal sınırların üzerinde olan araçların trafiği ve yaya üst geçitlerini tehlikeye düşürmemesi için EGDS’yi hizmete sundu. Çalışma şekli ve kapsamı bakımından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Elektronik Gabari Denetleme Sistemi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde tanımlanan gabarinin üzerindeki yüksekliğe sahip araçlar tespit edilerek; aracın plaka, geniş açılı resim ve videosunun Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Merkezi ya da Trafik Kontrol Merkezi’ne (TKM) iletilmesi ve dijital bilgilendirme ekranı üzerinden sürücüye yükseklik ihlali yaptığı mesajı iletiliyor. Sistem sayesinde yüksekliği yasal sınırların üzerinde olan tır ve kamyon gibi yüksek tonajlı araç sürücülerine gönderilen uyarı mesajlarıyla araçlar kontrol noktasına çekiliyor. Bu sayede yüksekliği fazla olan araçların trafik, yol ve yaya üst geçitleri gibi yol üstü unsurları tehlikeye atmasının engellenmesi hedefleniyor.

Elektronik Gabari Denetleme Sistemi ilk etapta sadece Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrol edilirken İl Emniyet Müdürlüğü’nün Elektronik Denetleme Sistemi’ne entegre edilmesiyle ihlal yapan araçlara ceza kesilmesi mümkün hale gelecek. Konya-Beyşehir Yolu Akyokuş mevkiinde hizmete sunulan sistemde, gabari ihlali yapan araçlara dijital bilgilendirme ekranında uyarı mesajı gösteriliyor. Ekranda, ihlal durumları dışında trafik ve yol güvenliği, şehir tanıtım ve genel bilgilendirme mesajları da gösterilebiliyor. Sistemin kontrol ve takibi anlık olarak Trafik Kontrol Merkezi yazılımından yapılırken ortaya çıkabilecek arızalardan anında haberdar olunabiliyor. Ayrıca güvenli haberleşme altyapısı kullanılarak siber saldırı ihtimali de en aza indirgeniyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Elektronik Gabari Denetleme Sistemi’nin tüm şehir girişlerinde kurulması ve bu sayede şehir merkezine yüksekliği fazla araçların girmesini engellemek için çalışmalarına devam ediyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum