Basketbol Taban Hareketi, Basketbolun Sorunlarını Masaya Yatırıyor

Basketbol Taban Hareketi, basketbolun sorunlarını masaya yatırıyor

Basketbol Taban Hareketi, Basketbolun Sorunlarını Masaya Yatırıyor
Editör: Karamanca
04 Mayıs 2016 - 12:45




Basketbol Taban Hareketi, basketbolun sorunlarını masaya yatırıyor.
Basketbol Taban Hareketi (BTH), Yapısal Reform Forumları Programı kapsamında ilk forumunu, 1 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’da "Basketbol’da Özerklik Forumu" adı altında gerçekleşti. Doğan Ersavaş moderatörlüğünde gerçekleşen foruma çok sayıda hakem, eski sporcu, basın mensupları, antrenörler, yöneticiler, menajerler ve basketbol temsilcileri katıldı.
Forumda Türkiye Basketbol Federasyonu’nun 2004 yılından itibaren özerk olduğu ifade edilerek katılımcılar tarafından uygulamada özerklikle ilgili sıkıntılar olduğu vurgulandı.
Sıkıntılara ve çözüm önerilerine ilişkin olarak şunlar kaydedildi:

“Federasyonlara başlangıçta üç yıl devam etmesi beklenen devlet desteği halen devam etmektedir. Seçimlerde oy kullanan 189 delegeden 100’den fazlası doğrudan ya da dolaylı olarak devlete bağlı delegelerden (Gençlik Spor Müdürlüğü, Olimpiyat Komitesi, Merkez Danışma Kurulu, Belediye Takımları, Devlet Kurumu Takımları) oluşmaktadır. Özerkliğin oluşabilmesi için, öncelikle toplumda demokrasinin içselleştirilmiş olması gerekmektedir. Türkiye’de bu konuda zaaflar bulunmaktadır. Özerkliğin tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için TBF’nin gelir sağlayabilmesi gerekmektedir. Özellikle ikinci lig ve altındaki ligler için gelir sağlanabilmesinde sorunlar bulunmaktadır. TBF’nin mali bilançolarını şeffaflık ilkesi gereği 4 yıllık olarak açıklaması gerekmektedir. Sporla devletin ilişkisi uzun süredir sorunludur. Spor devletle barışık değil, ama toplumla barışıktır. Spor devlet anlayışıyla yönetilebilecek bir kurum değildir. Bu nedenle özerklik son derece önemli ve gereklidir. Özerklik olmazsa, spor sabah 8, akşam 5 çalışan memurlar tarafından yönetilmek durumunda kalır. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) dışındaki federasyonlar kanunla değil, yönetmelikle kurulmuşlardır. TBF’nin de kendi kanununa sahip olması gerekmektedir. Özerklik sayesinde TBF’nin özellikle finansmanla ilgili sorunları azalmıştır ancak yeterli değildir. TBF’nin 85 Milyon TL, TFF’nin 400 Milyon TL civarında bütçesi bulunmaktadır"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun kanun sayesinde kulüplerin İddia gelirlerinin yüzde 15’ini aldığı hatırlatılarak, "TBF’de bu olanak bulunmamaktadır. Federasyon başkanlarının görev süresi iki dönemle kısıtlanmalıdır. TBF liglerinin mutlaka özerk yönetimleri olmalıdır. TBF resmi olarak devlete ve yerel/uluslararası federasyonlara bağımlıdır. Gayrı resmi olarak ise hükümete, insanlara (şu anda FIBA Avrupa Başkanı ve TBF eski başkanı Turgay Demirel’e) ve kulüpler üzerinden kurumlara bağımlıdır. Örneğin iddia gelirleri nedeniyle kulüpler dolaylı olarak devlete bağımlıdırlar. Özerklik otoriter rejimlerde mümkün değildir. Bu tip toplantılarda siyasetçilerin adının bile geçmemesi gerekir. TBF başkanlığı seçimi sırasında yüzde 15 mektup toplama zorunluluğu bulunmaktadır. Adaylık için yüzde 15 mektup yeterli olmasına rağmen, bu sayıdan çok daha fazla açık imzayla mektup toplanarak, daha az sayıda adayla seçim yarışına girilmesi sağlanmaktadır. Başkan adaylarını yönetim kurulu listelerini seçimlerden çok kısa bir süre önce açıklamakta, bu nedenle delegeler kime hangi gerekçeyle oy verdiklerini bilmemekte, anlık değişimler ve kararlar basketbolumuzun kaderini etkilemektedir" ifadelerini kullanıldı.

Basketbol Taban Hareketi’nin toplantıda basketbolun özerkliğiyle ilgili dile getirdiği çözüm önerileri ise şöyle oldu:
“Devlet delegasyonun sayısı 5’e düşürülmelidir. Belediye ve devlet kurumu takımları seçimlerde oy kullanmamalıdır ya da düşük katsayılı oya sahip olmalıdır. Oyuncu ve antrenör sendikalarının kurulması TBF tarafından desteklenmelidir. Ligler için devamlılık arz eden bir konsey kurulmalı ve lig bu kurul üzerinden yürütülmelidir. Bir delege birden fazla TBF başkan adayına mektup verebilmelidir. Bir aday gereken mektup sayısının yüzde 20’sinden fazla mektup almamalıdır. Başkan adaylarının listeleri seçimden en az 30 gün önce açıklanmalıdır."
Basketbol Taban Hareketi’nin ilerleyen dönemde Basketbolda Özerklik, basketbolda Altyapı ve Eğitim, Basketbolda Bölgesel Adalet, Basketbolda İnsan odaklı Yönetim, basketbolda Sürdürülebilir Başarı, Basketbol Yönetiminde ve Üst yapıda Yeni yaklaşımlar ve Basketbolda Seyir kültürü konu başlıklarında bölgesel forumları düzenlemeye devam edeceği bildirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum