Ato Iıı. Ticaret Ataşeleri Buluşması

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, dünya ekonomisindeki çalkantılar nedeniyle güvenli limanlar arayan yabancı yatırımcıların yönünü yeniden Türkiye’ye çevirdiğini söyledi

Ato Iıı. Ticaret Ataşeleri Buluşması
Editör: Karamanca
06 Şubat 2016 - 10:45




Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, dünya ekonomisindeki çalkantılar nedeniyle güvenli limanlar arayan yabancı yatırımcıların yönünü yeniden Türkiye’ye çevirdiğini söyledi.
Ankara’da bulunan büyükelçiliklerin ticaret ataşeleri, ATO Dış Ticaret ve Uluslararası İşbirliği Özel İhtisas Komisyonu’nun bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ticaret Ataşeleri Buluşması’nda bir araya geldi.
ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen buluşma yemeğinde konuşan ATO Başkanı Bezci, 2015 yılında dünya ekonomisinde yaşanan zorluklardan payını alan Türkiye’nin, iç politika ve ekonomi açısından zorlu bir yıl geçirdiğini söyledi. 1 Kasım seçimleri sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını belirten Bezci, “Şimdi önümüzde seçimsiz ve çalışılarak geçirilecek 4 yıllık bir süre var” dedi.
YATIRIMCI YÖNÜNÜ TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomik ve Finansal İlişkiler Direktörlüğü’nün raporuna göre, Türkiye’nin ekonomik güven göstergelerinin genel seçimlerin ardından toparlandığını vurgulayan Bezci, şunları kaydetti:
“Dünya ekonomisindeki çalkantılar nedeniyle güvenli limanlar arayan uluslararası yatırımcılar yönünü yeniden Türkiye’ye çevirdi. Çünkü Türkiye, istikrarsızlık, çatışma ve kaosun giderek arttığı bir bölgede güven ve istikrar adası olarak varlığını muhafaza ediyor. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz tekrar rayına girdi. Müzakere süreci yeniden başladı.”
Bezci, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ve 1 Ekim 2016’da vizelerin kalkmasının ardından ihracatın önündeki engellerin büyük ölçüde ortadan kalkacağını ve ticaretin daha da gelişeceğini bildirdi.
TERÖR BİZLERİ ASLA YILDIRAMAYACAK
Yıllar boyunca binlerce insan ve milyarlarca dolara mal olan terör sorununun son dönemde yeniden başladığını söyleyen Bezci, “Nedeni ne olursa olsun terör bizleri asla yıldıramayacak ve amacına ulaşamayacaktır” dedi.
Türkiye’nin gelecek vaat eden bir ülke olduğuna işaret eden Bezci, “Türkiye, genç nüfusu, geniş iç pazarı, istikrarlı yönetimi, yetişmiş iş gücü ve dinamik ekonomisiyle bir fırsatlar ülkesidir. Hiçbir şey bu gerçeği değiştiremeyecektir” diye konuştu.
Bezci, Türkiye’nin ihracat ve ithalatında ağırlığı olan beş ilden biri olan Ankara’nın 2015 yılında 7 milyar dolarlık ihracat, 9,8 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini anımsattı. İmalat sanayinin yüzde 6’sını oluşturan Ankara’nın ileri teknoloji sektörlerinde en hızlı büyüyen bölge olduğuna dikkati çeken Bezci, “Türkiye’deki 57 teknoloji geliştirme bölgesinin 8’i Ankara’dadır. İlimizde 11 organize sanayi bölgesi, 14 sanayi sitesi mevcuttur” dedi.
Ticaret ataşelerine ATO hakkında da bilgiler veren Başkan Bezci, ATO üyelerinin uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi ve Ankara’nın ihracat potansiyelinin artması için çok önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
“KAPIMIZ SİZLERE AÇIK”
Ticaret ataşeleriyle daha yakın bir işbirliği içinde çalışmak istediklerini belirten Bezci, “Kapımız sizlere her zaman açık. Ankara’da yatırım yapmak isteyen vatandaşlarınıza yardıma hazırız. Sizlerin katkısıyla ticari ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak istiyoruz” diye konuştu. Bezci, yemeğe katılan Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’ın ticaret ataşelerini 29 Mayıs’ta Beypazarı’na davet ettiğini de sözlerine ekledi.
ATO’DAN ŞEHİT AİLELERİNE DESTEK
ATO Başkanı Bezci, tezhip sanatçısı Züheyde Gökçek’in hediye ettiği eseri kabul ederken “Bunun bedelini ödeyeceğiz ancak size değil Güneydoğu’da şehit olan polis ve askerlerimizin ailelerine” dedi. Bezci, konuyu ATO’nun ilk meclis toplantısında gündeme getireceğini belirterek, “Onlar bu ülke için canlarını kanlarını verdiler. Biz de onlara bütçelerimizden katkıda bulunacağız. Bunun bedeli ödenemez ama meclis üyelerimiz eminim ki buna çok iyi bir bedel takdir edecekler” dedi.
ATO ÜYELERİ 200’DEN FAZLA ÜLKE İLE TİCARET YAPIYOR
ATO Dış Ticaret ve Uluslararası İşbirliği Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Rıza Koç ise konuşmasında Ankaralı firmaların dünyanın farklı coğrafyalarında 200’ü aşkın ülke ile ticaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Fuar, heyet organizasyonları ve benzeri çalışmalarla ATO üyelerini yurtdışına taşıdıklarını anlatan Koç, “Hedefimiz, ilimizin sahip olduğu ticari ve jeopolitik avantaj ile ortak işbirlikleri ve ortak yatırımlar oluşturarak, Ankara’yı ülkeniz firmalarının dünyaya açıldıkları bir merkez haline getirmektir. Bugünkü buluşma ile mevcut ortaklıklarımızı daha da artıracağımıza ve gelecekteki yeni ve daha büyük işbirliklerimizin temellerini atacağımıza inanıyorum” dedi.
Ticaret Ataşeleri Buluşması’nın menüsünde, Ankara’nın Beypazarı ilçesinin yöresel lezzetlerine yer verildi. Gecede Ankara Oğuz Seğmenleri Derneği ekibi bir gösteri gerçekleştirirken Ankara Olgunlaşma Enstitüsü de geleneksel Türk kıyafetlerinden oluşan bir defile sundu. Tezhip sanatçısı Züheyde Gökçek’in eserleri de fuaye alanında sergilendi.
Buluşma yemeğinin sonunda, ATO’nun Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilere yönelik olarak, 2010 yılından bu yana düzenlediği Dış Ticaret Eğitim Programı’nın 2015 güz dönemi mezunlarına sertifikaları verildi.
Buluşma yemeğine ticaret ataşelerinin yanı sıra Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Beypazarı Kaymakamı Suat Seyitoğlu, akademisyenler, ATO Yönetim Kurulu, meclis, komite ve komisyon üyeleri, iş dünyasının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum