Tika'dan Arakan'da Kalıcı Evlerin Yapımına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’nin Myanmar Büyükelçiliği ve Arakan yerel hükümeti işbirliğinde Arakan Eyaleti’nde 7 ilçeye kalıcı konutlar yapılıyor

Tika'dan Arakan'da Kalıcı Evlerin Yapımına Destek
Editör: Karamanca
25 Kasım 2015 - 13:45




Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’nin Myanmar Büyükelçiliği ve Arakan yerel hükümeti işbirliğinde Arakan Eyaleti’nde 7 ilçeye kalıcı konutlar yapılıyor.
2012 yılı Eylül ve Ekim aylarında Arakan’da Müslümanlara karşı başlatılan şiddet olaylarında birçok Müslüman zarar görmüştü. Yerlerinden edilen yüz binlerce Müslüman kamplarda hayatta kalma mücadelesi verirken, Arakan Hükümeti’nin başlattığı Arakan Hareket Planı kapsamında şiddetten etkilenen birçok Müslüman ailenin eski köy yaşam alanlarına dönmeleri kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede Arakan Hükümeti, Arakan’da etkin ve güvenilir projeler yürüten TİKA’ya 3 bin 750 aileden oluşan yaklaşık 25 bin kişinin kamplardan eski köylerine dönmelerine yönelik proje talebinde bulundu.
TİKA, AFAD, Türkiye Myanmar Büyükelçiliği ve Arakan yerel hükümeti yakın işbirliğinde gerçekleştirilecek projeyle Arakan’da Müslüman halkın bir kısmının eski yerleşik düzenlerine geçmeleri, eski geçim kaynaklarına ulaşmaları, tarlalarını işlemeleri ve iş yerlerini açmaları ile uzun dönemli kamp esaretinden kurtulmaları sağlanmış olacak. Altı temel aşamadan oluşan projenin Arakan Eyaleti’nde yer alan 7 ilçede uygulanması ve aşama aşama ilerlenmesi planlanıyor. Proje kapsamında Kyauk Taw ilçesinde 6 köy ve 842 hane, MyaukOo ilçesinde 2 köy ve 285 hane, Min Byaer ilçesinde 5 köy ve 447 hane, Kyauk Phyu ilçesinde 1 köy ve 100 hane, Myay Bone ilçesinde 2 köy ve 232 hane, Yan Byar ilçesinde 2 köy ve 62 hane, Pauktaw ilçesinde ise 8 köy ve bin 782 haneye kalıcı konutların yapılması kararlaştırıldı.
TİKA desteği ile temin edilen yapım malzemeleri hak sahiplerine teslim edilmesiyle birlikte daha sağlam, dayanıklı ve büyük evler ortaya çıkıyor. Müslüman Arakanlılar tarafından inşa edilen evlerin birçoğu bölge şartlarına uygun olan bambu ve bambu türü ürünlerden oluşuyor. Söz konusu konut yapım projesi, Myanmar’da faaliyet gösteren tüm yabancı diplomatik misyon, Birleşmiş Milletler temsilcileri ve diğer yerel ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca da yakından izleniliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum