Yüzyıllardır sağlamlığını koruyor, sınırlar ötesine uzanan Büyük İnka Yolu

Hakkında konuşmak sadece İnkaların sahip olduğu yüksek organizasyon seviyesini keşfetmekle kalmayıp aynı zamanda yolların ve yolların dünyanın en dik coğrafyalarından birine nasıl genişleyebileceğini de anlamaktır.

Yüzyıllardır sağlamlığını koruyor, sınırlar ötesine uzanan Büyük İnka Yolu
Editör: Karamanca
26 Mayıs 2022 - 11:12




Qhapac Nan, İnka yol sistemi, büyük İnka yolu ya da ana and yolu olarak bilinir, sözlük anlamı olarak ise "güzel yol" anlamına geliyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan büyük İnka yolu, Kolomb-öncesi Güney Amerika'daki en kapsamlı ve en geniş ulaşım sistemidir.

Yolun yapımı çokça zahmet gerektirmiş, bununla birlikte, son derece kaliteli ve sağlam bir şekilde tamamlanan yol sistemi yüz yıllardır orijinalliğini ve sağlamlığını korumayı başarabilmiştir. Yol sisteminin en meşhur bölümü ise, Machu Picchu bölümüdür. Yolun tam uzunluğu 39 bin 900 kilometredir.

Qhapac Nan hakkında konuşmak sadece İnkaların sahip olduğu yüksek organizasyon seviyesini keşfetmekle kalmayıp aynı zamanda yolların ve yolların dünyanın en dik coğrafyalarından birine nasıl genişleyebileceğini de anlamaktır. Bu "büyük İnka yolu" sayesinde – quechua'dan İspanyolcaya çevirisi olduğu gibi imparatorluk ticaretini ve alanlarını yönetmeyi başardı.

Bu yol ağı tüm Tahuantinsuyo'yu mevcut Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvador ve Peru'da çölleri, tarım alanlarını, dağlık zincirleri ve bataklıkları aşarak birleştirdi. Tüm yollar Cusco'dan başlıyordu. Bunlardan en önemlisi Ekvador'un şu anki başkenti Quito'ya doğru gidiyordu.

Tarihçilere göre Qhapaq Nan, orduların ve devlet yetkililerinin hızlı seferber olmasına izin verdiği için İnka politik genişlemesinin temelini oluşturdu. Ayrıca metaller, spondylus kabukları, ahşap, kola yaprakları ve tekstil gibi değerli kaynakların taşınmasını kolaylaştırdı.

Pansiyonlar ve depolar olarak kullanılan tamburlar, yolcuların dinlenmesine ve eşyalarını saklamasına izin vermek için yol boyunca hazırdı. Genellikle dikdörtgen şeklindeydi ve çeşitli bağımsız alanlara bölünmüşlerdi. Farklı boyutlarda tamponlar vardı: en büyük olanlar yerleşim ortamları, meydanlar ve depolar ve Inca ve maiyetlerini barındırmak için kullanılıyordu. Daha küçük olanlar Tahuantinsuyo'nun kuryeleri olan şasquis'ler için han olarak hizmet ediyordu.

Köprü inşaatı Qhapaq Nan için de belirleyiciydi, çünkü bunlar sayesinde İnkalar yamaçları, nehirleri ve genel olarak engebeli bir Andine coğrafyasını geçebildiler. Bu platformların bazıları taştan ve bazıları ahşaptan inşa edildi. Ayrıca Q'eswachaka'da olduğu gibi bitkisel liflerden inşa edilmiş asma köprüler de vardı, bugüne kadar geçerli olan son İnka köprüsü olarak kabul edildi.

Bölgelerini birleştirmek için yollar inşa eden sadece İnkalar değildi. Kullandıkları ve yol sistemlerine entegre ettikleri yolların çoğu onlardan önceki kültürler tarafından inşa edildi. Bilim adamlarına göre bu yollar sadece yereldi ve kutsal merkezleri veya huakları küçük köylerle birleştiriyordu.

Örneğin Piquillacta gibi Wari kültürünün bazı arkeolojik kompleksleri önemli yol sistemleri vardı. Pachacamac'ta Chillon Nehri'nin iki kenarında ve Conete Nehri'nin iki kenarında yolların inşa edildiği Moche Vadisi'nde ve Canete nehrinin iki kenarında yer alan Lima'da yer alıyor. Bu yollar Anddin bölgelerine ve hatta Amazon'a ulaşan diğer yollar tarafından geçildi. peruconoceloo

YORUMLAR

  • 0 Yorum