Varil Pompası Hakkında Faydalı Bilgiler

Varil Pompası Hakkında Faydalı Bilgiler
Editör: Karamanca
03 Nisan 2022 - 15:45




Varillerden ya da depolama tanklarından sıvıların güvenli ve verimli bir şekilde aktarılmasını sağlamak için özel olarak tasarlanmış portatif pompalara varil pompası adı verilir. Konteynerin tipine, boyutuna, pompalanan ürüne ve sahadaki güç kaynağına bağlı olarak birçok farklı tasarım ve pompa konfigürasyonu vardır.

Üretim ve işleme tesislerinde kullanılan birçok sıvı, 100 veya 200 litrelik varillerde teslim edilir ve sıvıları güvenli bir şekilde boşaltmak için devrilemeyecek kadar ağırdır. Ek olarak, birçok endüstride hammaddeler büyük tanklarda veya IBC'lerde (Orta Düzey Dökme Konteynerler) depolanır. Varil pompası, ilgili maddelerin bu gibi kaplardan güvenli ve etkili bir şekilde transferini sağlar.

Varil pompası bir motor bölümü, bir daldırma borusu ve pompa bölümünden oluşur. Motor, kabın dış kısmındaki daldırma borusunun üstüne oturur. Daldırma tüpü - kap derin olduğu sürece - kabın üst kısmındaki bir açıklıktan geçer ve genellikle sızdırmaz hale getirilir. Pompa bölümü, daldırma borusunun alt ucunda bulunur. Pompa, sızdırmaz bir kolonla korunan uzatılmış bir şaft kullanılarak daldırma tüpünün diğer ucundan çalıştırılır. Pompalanan sıvı, daldırma tüpünün motor ucundaki tahliye portuna manşon ve tüp arasından akar. Farklı kap derinliklerini karşılamak için farklı boru uzunlukları mevcuttur ve pompalanacak ortama bağlı olarak farklı malzeme yapıları sunulmaktadır.

Düşük veya orta viskoziteli sıvılar için tambur pompalar genellikle tek, çift veya çoklu çarklı uzun santrifüj pompalar kullanılır. Pervanenin dönüşü, sıvıyı borunun yukarısına ve daldırma borusunun tepesindeki bir bağlantı noktasından dışarı boşaltmaktadır.

Orta ve viskoziteli akışkanlar için pozitif deplasmanlı pompalar daha uygundur. Orta viskoziteli sıvılar için (2000cP'ye kadar), PTFE vidalı tip kaldırma kompresörleri sıklıkla kullanılmaktadır. Tipik uygulamalar arasında mürekkeplerin, boyaların, solventlerin ve gıda ürünlerinin transferi yer alır. Daha yüksek viskoziteler için ise (100.000cP'ye kadar), aşamalı bir boşluk tasarımı daha uygun olarak kabul edilmektedir. Tipik uygulamalar arasında yağlar, reçineler, çözücüler, mumlar, yapıştırıcılar, dişli yağı, gliserin, silikon, losyonlar, polimerler, bal, meyve suyu konsantresi, saç ve banyo jeli, mısır şurubu vb. transfer yer almaktadır.

Varil Pompasının Temel Özellikleri Nelerdir?

Varil pompası, dış pompa türü malzemesine ilaveten, pompalanan sıvıyla temas halinde olacak birkaç bileşenden oluşur. Islanan parçaların korozyona karşı dayanıklı olması ya da sıvının parlayıcı ve yanıcı olması halinde çalışma sıcaklığında kullanımın güvenilirliğine maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Pompa boruları ve diğer parçalar çoğunlukla polipropilen, PVDF, 316 paslanmaz çelik, CPV ve saf polipropilenden üretilir.

Çoğu üretici, çeşitli uzunluklarda değiştirilebilir motorlar ve daldırma boruları yelpazesi sunmakta, böylece varil pompaları farklı kaplar ve çalışma ortamları için özelleştirilebilmektedir. Genel olarak, motorlar hızlı ve kolay bir şekilde ayrılabilmekte ve başka bir pompa tüpü ile kullanılabilmektedir. Bir elektrik kaynağı mevcut olmadığında, bunun yerine hava ile çalışan motorların kullanılması mümkündür. Pompalar sahada demonte edilebilir ve parçalar tek tek değiştirilebilirler.

Güç kaynakları mevcut olmadığı zamanlarda elle çalıştırılan pompaların kullanılması mümkündür. El pompaları aynı zamanda büyük motorlardaki pompaların ve diğer ekipmanların hazırlanması için de kullanılabilirler.

Tüp uzunluğu ise konteyner boyutuna göre belirlenmelidir. Örneğin, standart bir 200 litre/45 galon varil, 100 cm'lik bir boru gerektirirken; 15 ve 30 galonluk kaplar daha küçük uzunluklar kullanmakta; IBC'ler ve tanklar daha uzun tüpler gerektirebilmektedir.

Varil  pompası uygulamaları genellikle basit sıvı transferleridir, bu nedenle yüksek akış hızları ve kafa basıncı özellikleri genellikle gerekli değildir. Ancak, bu özellikleri gerektiren durumlarda, örneğin daha büyük tankların hızlı boşaltılması veya sıvıların yüksek bir konuma aktarılması veya daha yüksek viskoziteli sıvıların pompalanması gibi durumlarda farklı pompa modelleri mevcuttur.

Varil Pompasının Avantajları-Dezavantajları

TPM Mühendislik alanının öncü ismi olarak varil pompası konusunda 20 yıldan fazladır,  Amerikan Finish Thompson (FTI) firmasının Türkiye mümessilliğini yürütmektedir. Ayrıca kolay tamir kelepçesi ihtiyaçlarını da stoklarından kolaylıkla tedarik etmektedir. Siz de her tür ihtiyacınız için TPM Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Varil pompasının en büyük avantajı, kapların elle taşınmasından kaynaklanan birçok riski ortadan kaldırmasıdır: yaralanmalar, kimyasal sıçramalar ve sızıntılar ve zehirli dumanlar gibi. Varil pompası hafif ve portatiftir. Bu nedenle konteynerler arasında transfer edilmesi kolaydır.

Her uygulama için bir pompa tasarımı vardır: düşük viskoziteli sıvılar için tek, çift veya çoklu çark tasarımlı santrifüj pompalar, pozitif deplasmanlı, orta viskoziteli sıvılar için ideal vidalı tip pompalar ve küçük partiküller içerenler ve viskoz için uygun kademeli boşluk tasarımları sıvılar ve düşük titreşimli, yumuşak akışlar elde etme yeteneğine sahip olmalarıyla ön plandadır.

Varil pompaları çeşitleri belirli bir kap boyutu için yapılandırılmaktadır. Örneğin, daldırma tüpü farklı bir kabın dibine ulaşmak için yeterince uzun olmayabilir ve bu nedenle onu boşaltamaz. Bununla birlikte, parçalar birbirinin yerine geçecek şekilde tasarlanmıştır ve bir varil pompası oldukça kolay bir şekilde yeniden kullanılabilmektedir. Benzer şekilde, bir sıvı türü için yapılmış bir varil pompasının, viskozitedeki farklılık veya kimyasal uyumsuzluk nedeniyle diğerini boşaltamayabileceği unutulmamalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları