Uyanış Seferiye Hatun, Alparslan'ın eşi Seferiye Hatun kimdir

Yeni sezonu merakla beklenen Uyanış: Büyük Selçuklu'da nefesler tutuldu. Yeni sezonu heyecanla bekleyen izleyiciler dizi kadrosuna dahil edilen Seferiye Hatun'u merak ediyor. Peki, kim bu Seferiye Hatun? Detaylar haberimizde.

Uyanış Seferiye Hatun, Alparslan'ın eşi Seferiye Hatun kimdir
Editör: Karamanca
18 Eylül 2022 - 14:40 - Güncelleme: 26 Eylül 2022 - 17:43




Arslan Yusuf'un kızı Seferiye; Buhara’da mutlu bir hayat sürerken, kendini can düşmanıyla siyasi bir evliliğin içinde buluverecek. Hatunu olacağı Alparslan’a olan hisleri, intikam ateşini söndürmeye yetecek mi?

Seferiye Hatun, 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını aralayan Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan'ın karısıdır. Sultan Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir. Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun’u canlandıracak olan isim ise Kayra Zabcı olacak.

Kayra Zabcı, 2011 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Halen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde oyunculuk eğitimi alıyor. Memleketi Malatya olan Zabcı'nın rol aldığı yapımlar arasında Harem, Muhteşem Yüzyıl, Aşktan Kaçınılmaz, Küçük Ağa, Vatanım Sensin bulunuyor.

Diğer Seferiye Hatun kim?

Büyük Selçuklu Devleti'nde 'Seferiye Hatun' adı ile iki kişi anılıyor. Bunlardan ilki yukarıda bahsedilirken diğeri de; Tâceddîn Seferiyye ya da Seferiyye Hâtun olarak bilinen Tâceddîn Hâtun (öl. 487/1094) Büyük Selçuklu Devleti'nin 3. sultanı Celaleddin Melikşah'ın eşi ve Sultan Tapar ve Sultan Ahmet Sencer'in annesidir. Uyanış adlı dizide kendisinden 'Başulu' diye bahsedilmektedir.

Tacedddîn Seferiye Hatun'un hayatı hakkında pek çok malumat bilinmemektedir. Cariye kökenli olduğu bilinmektedir. Ünlü İranlı şair Mu‘izzî, Taceddîn Hatun'a pek çok kaside yazdığı Divan'ında ondan dinin ve dünyanın tâcı manasında “tâc-ı dîn u dunyâ” lakabı ile yer vermektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum