Transit Bipartisyon Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Obezite, hastalık risklerini artıran önemli bir sorundur. Kişiler genellikle öncelikle kilo vermek için beslenme ve egzersiz değişikliklerini denemektedir ancak kimi zaman tüm uğraşlara rağmen kişinin kilo vermesi mümkün olmamaktadır.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Editör: Karamanca
21 Şubat 2023 - 16:53




Bu aşamada obezite cerrahisi seçeneği ortaya çıkmaktadır. Obezite cerrahisinde uygulanabilecek farklı yöntemler bulunur. Kullanılacak yönteme karar verirken kişinin fiziksel özellikleri ve hastalık geçmişi göz önünde bulundurulabilir. Transit bipartisyon ameliyatı da sıklıkla tercih edilen obezite operasyonlarından birisidir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?

Transit bipartisyon ameliyatının mantığı da diğer bariatrik ameliyatlar ile aynıdır. Ancak kullanılan yöntemlerde bazı farklılıklar bulunmaktadır. Operasyon esnasında midenin ikiye ayrılması ve tek tarafta küçük bir torba oluşturulması amaçlanır. Bu torba yiyeceklerin daha kısa bir yol kullanarak mideye ulaşmasına ve midenin çok daha az yiyecek alabilecek kapasiteye inmesini sağlamaktadır.
Transit bipartisyon yönteminde midenin bir kısmına besinlerin girişimi engellenirken ince bağırsaklarda emilim de önemli anlamda azalır. Kullanılan bypass yöntemi sayesinde besinler ince bağırsaktan kısa bir sürede geçerek kalın bağırsağa iletilmektedir. Bu sayede besinlerin en çok emildiği ve dolayısıyla kalori alımına neden olan ince bağırsak atlanmış olur.
Operasyonda kullanılan laparoskopik yöntemler ameliyat sonrasında karın bölgesinde oluşabilecek estetik olmayan izlerin önüne geçmektedir. Genellikle ameliyattan sonra bir süre hastanede kalınır ve kişi zaman içerisinde sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanarak ideal kilosunu koruyabilir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

·        Transit bipartisyon ameliyatında da hemen hemen tüm bariatrik cerrahi işlemlerinde olduğu gibi genel anestezi yönteminden faydalanılır. Bu sayede işlem boyunca hasta uyutulur ve herhangi bir rahatsızlık yaşamasının önüne geçilmiş olunur.  Hastanın fiziksel özellikleri ve bünyesine göre operasyon süresi değişiklik gösterebiliyor olsa da ortalama birkaç saat içerisinde ameliyat sonlanmış ve hasta uyandırılmış olunur.
·        İşlem esnasında laparoskopik yöntemler ve endoskop cihazlar kullanılmaktadır. Karın bölgesinden küçük kesiler açılır ve laparoskopi adı verilen küçük bir kamera ile mideye giriş yapılır. Bu işlem esnasında uzman, ekrandaki görüntü üzerinden mideyi detaylı olarak görebilmektedir.
·        Midede bulunan kaslar pasif hale getirilerek mide 2 bölüme ayrılır. Midenin alt bölümü kullanılmaz hâle getirilir ve yiyeceklerin yalnızca üstte yer alan midenin küçük torba bölümüne gelmesi sağlanır.
·        Yiyeceklerin mideden daha hızlı bir şekilde kalın bağırsağı geçmesini sağlamak amacıyla bypass yönteminden faydalanılır.
·        Ameliyat sonrasında midede kontroller yapılır ve herhangi bir problem olmadığına emin olunduktan sonra dikişler kapatılarak ameliyat sonlandırılır.
Obezite cerrahisi kapsamında uygulanan önemli ve ciddi bir ameliyat olan transit bipartisyon ameliyatı, mutlaka alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir. İstanbul’daki özel kliniğinde hizmet veren ve yaptığı operasyonları ile başarısını kanıtlayan Doç. Dr. Abdullah ŞİŞİK, transit bipartisyon ve RNY gastrik bypass ameliyatı gibi önemli cerrahi işlemleri gerçekleştirmektedir. Genel cerrahi, obezite ve metabolik cerrahi alanlarında 14 yılı aşkın deneyimi ile hizmet veren Doç. Dr. Abdullah ŞİŞİK’in özel kliniğinden randevu alarak birebir hasta odaklı tedavi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Transit Bipartisyon Sonrası İyileşme Süreci

Unutmamalısınız ki transit bipartisyon ameliyatı ciddi bir operasyondur. ameliyat sonrasında hastanın kendine dikkat etmesi ve doktorunun önerilerini göz önünde bulundurması önemlidir.
Genellikle ameliyattan sonraki ilk birkaç gün hastanede doktor kontrolünde kalınmaktadır. Bu süreçte midede herhangi bir kaçak olmadığından emin olunur ve hasta gözetlenir. Hastane çıkışı ile birlikte ameliyat bölgesindeki ağrılarınız hafifleyecektir. Bir anda hareket etmeye başlamamanız hareket miktarını zaman içerisinde arttırarak hayatınıza egzersiz alışkanlığı eklemeniz önemlidir.
Özellikle ilk bir ay içerisinde hastanın mümkün olduğunca dikkatli olması yaşanabilecek riskleri azaltmaktadır. İlk bir hafta içerisinde sıvı gıdalarla beslenilmesi gerekmektedir. Böylece midenin kendini iyileştirmesi için imkânı olacaktır. Bir haftanın sonunda yavaş bir şekilde püre gibi yumuşak gıdalar tüketilmeye başlanmalıdır.
İlk ayın tamamlanması ile birlikte ufak ufak normal beslenme programına geçilebilir. Bu aşamada hastanın yeterli miktarda protein, vitamin ve lif almaya özen göstermesi gerekmektedir.  En yoğun kilo kaybı bir ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süreçte kişide önemli miktarda iştah azalması görülmektedir. İlk bir ay içerisinde kilonuzun yaklaşık %15-20’sini verebileceğinizi unutmayın.
İlk 6 ay içerisinde kilo verme miktarı yavaşlamaya başlayacaktır. Bu süreci sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak ve yaşantınıza bir egzersiz planını entegre etmek için kullanabilirsiniz. Genellikle 6 ayın sonrasında hastalar tam olarak normal yaşantılarına dönmektedir. Bir yıl içerisinde ise; kişi ideal kilosuna ulaşabilmektedir.
İyileşme sürecini hızlandırmak için su tüketimine özen göstermeniz önemlidir. Ancak suyu bir kerede içmemeli, ufak yudumlar halinde tüketmelisiniz. Ayrıca operasyon sonrasında karın bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler olduğu takdirde doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrası Kilo Alımı

Transit bipartisyon, obezite hastalarının kilo vermesine yardımcı olacak etkili bir cerrahi yöntemdir. Ancak hiçbir yöntemin olmadığı gibi transit bipartisyon ameliyatının da bir mucize olmadığını unutmamalısınız. Operasyon sonrasında mideniz önemli anlamda küçülür ve sindirim sisteminiz baştan aşağı düzenlenir. bu sayede hızlı bir şekilde kilo vermeniz mümkündür. Ancak ameliyat sonrasındaki 6 ay içerisinde vücut mideyle uyum sağlar. Bu süreçten sonra eğer eski beslenme alışkanlıklarınıza dönerseniz tekrar kilo alma riskiniz oldukça yüksektir. Transit bipartisyon ameliyatı olanların tekrar kilo almamak için beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerini önemlidir. Bunun için bazı ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.
·        Beslenme programınıza yeterince protein eklemeye özen göstermelisiniz. Proteinler, gün boyunca daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca vücuttaki yağ oranını düşürdüklerini kanıtlayan çeşitli araştırmalar da bulunmaktadır.
·        Tokluk sürenizi uzatmak adına lifli gıdalar tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca transit bipartisyon ameliyatı olanların sindirim sistemleri daha hassas olduğundan dolayı lifli gıda tüketimi ekstra olarak önemlidir.
·        Mide hacminin büyümemesi adına yemekleriniz ile birlikte sıvı tüketmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca gün içinde almış olduğunuz sıvıları yavaş yavaş içmeniz büyük önem taşır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum