Tek Kullanımlık Tıbbi Ürün İhtiyaçlarınız İçin Onno Medical'i Tercih Edin

Tıp son derece önemli bir o kadar da gelişmeye ve değişmeye açık bir alandır.

Tek Kullanımlık Tıbbi Ürün İhtiyaçlarınız İçin Onno Medical'i Tercih Edin
Editör: Karamanca
01 Temmuz 2022 - 14:22




Teknolojideki gelişmeler sonucunda tıp alanında kullanılan cihazlar farklılaşmakta, ülkeler arası ticaretin gelişmesiyle farklı markaların ürünleri global pazarlarda kendilerine yer bulmayı başarmaktadır. Onno Medical ülkemizde sektörünün yenilikçi isimleri arasında yer almakta ve medikal hastane sarf malzemeleri alanında faaliyet göstermektedir. 2007 yılından bu yana edindiği deneyim ile Onno Medical dünyanın farklı noktalarından 600’den fazla tedarikçiden meydana gelen aktif bir tedarikçi ağına sahiptir. Onno Medical’in ticaretini yaptığı tek kullanımlık tıbbi ürünlerin üreticileri Medtronic ve Bard gibi alanının en iyi isimleridir.

Tek Kullanımlık Tıbbi Cihaz Nedir?


Tıbbi cihazların birçok farklı kategorisi vardır. Tıbbi cihazlar; ister tek kullanımlık ister yeniden kullanılabilir ürünler olsun  hastaları değerlendirmek, izlemek, teşhis etmek ve tedavi etmek için tasarlanmış ve kullanılan tıbbi uygulamalara sahip herhangi bir ekipman veya ekipman parçası veya bir alet olabilir.

Tek kullanımlık cihazlar, bir hastada sadece bir işlem sırasında kullanılan ve daha sonra atılan cihazlardır. Yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlar, temizleme, dezenfeksiyon ve sterilizasyon gibi bir işlemden sonra yeniden işlenmesi gereken cihazlardır. Yeniden kullanılabilir bir tıbbi cihaz yerine tek kullanımlık bir ürün seçerken veya tam tersi, dikkate alınması gereken bir numaralı faktör, hasta güvenliğine yönelik herhangi bir risk olup olmadığıdır. Bu kapsamda kontaminasyon ve enfeksiyon gibi risklere ek olarak, çevresel etki, maliyet etkinliği, zaman tasarrufu dikkate alınması gereken diğer faktörlerdir. 

Son yıllarda tek kullanımlık tıbbi malzemelere ve tek kullanımlık tıbbi cihazlara sürekli bir geçiş olduğu açıkça görülebildiği gibi bu eğilimin artması muhtemeldir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonlar hastalar için gerçek bir tehdittir ve hastaneler ve klinikler için sadece sigorta taleplerine maruz kalmaktan çok daha maliyetli olabilir. Yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlar her zaman çapraz kontaminasyon, cerrahi alan enfeksiyonları ve sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonlar için tek kullanımlık bir cihazdan çok daha büyük bir risk taşımıştır. Yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlarla yapılan operasyonlar ve prosedürler, hastaları gereksiz riske sokar. Tek kullanımlık cihazlar sterilize edilmiş, ayrı ayrı paketlenmiş, tekrar kullanılabilir aletlerin taşıdığı risklerin hiçbirini taşımayan tek kullanımlık aletlerdir.

Tek Kullanımlık Tıbbi Cihazların Avantajlarını Biliyor musunuz?


Tek kullanımlık tıbbi malzemelerle ilgili olarak en yaygın endişe kaynağı, biyomedikal atıklardaki artış ve bununla ilgili çevresel kaygılardır. Biyomedikal atıkların imha edilmesi noktasında uyulması gereken belirli protokoller vardır. Biyomedikal atıklar tehlikeli atıklar olarak kabul edilirler ve uygunsuz şekilde atılmaları çapraz kontaminasyona ve sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonlara neden olabilir.

Tıbbi atık, yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlar yerine tek kullanımlık tıbbi cihazların  kullanımının değerlendirilmesinde kritik bir faktördür. Bazı şirketler biyolojik olarak parçalanabilen plastik cihazlar sunar. Atık sorununu ele almada daha uygun maliyetli bir çözüm, tek kullanımlık aletleri geri dönüştürmektir. Termoplastikten yapılan tek kullanımlık atılabilir ürünler, kolayca geri dönüştürülebildiklerinden uygulanabilir, çevre dostu bir çözüm sunarlar.

Ek olarak, yeniden kullanılabilir araçların ele alınması gereken kendi çevresel sorunları vardır. Dekontaminasyon ve sterilizasyon, tıbbi cihazları yeniden kullanım için yeniden işlemek için büyük miktarda su, deterjan, kimyasal dezenfektan, özel temizlik ekipmanı, buhar üretimi ve elektrik gerektirir. Bu deterjanların ve dezenfektanların çevre üzerindeki etkisi ekolojik kaygılar doğurur ve bunları temizlemek için ilave enerji harcaması maliyetlidir.

Genel olarak değerlendirildiğinde, bir tıbbi cihazın yeniden kullanılmasında kayda değer bir sürece ihtiyaç duyulur. Bu durumda gereken süreçler oldukça fazla zaman alır ve yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlarla ilişkili 'gizli' maliyetler artar. Tıbbi cihazların yeniden işlenmesi için devam eden maliyetler arasında temizlik malzemeleri, personel eğitimi, ekipman, dekontaminasyon veya sterilizasyon işlemleri, onarım ve değiştirme, izleme ve muhasebe ve diğer ilgili bakım yer alır. Tek kullanımlık cihazlar hemen kullanıma hazır olarak teslim edilir ve yeniden işleme için zaman harcanmaz. Tek kullanımlık tıbbi cihazların ve tek kullanımlık tıbbi malzemelerin yeniden kullanılabilir cihazlara karşı çekici bir alternatif haline gelmesinin bir başka nedeni de budur.

Tek kullanımlık tıbbi malzeme veya tek kullanımlık tıbbi cihaz satın almanın ve kullanmanın artılarını ve eksilerini yeniden kullanılabilir tıbbi cihazlara kıyasla değerlendirirken, birincil öncelik korumak olmalıdır. Bu bağlamda, tek kullanımlık tıbbi cihazların, tekrar kullanılabilir tıbbi cihazlara göre daha fazla koruma sağladığı açık bir şekilde görülebilmektedir. Tek kullanımlık tıbbi cihazların faydaları, daha uygun maliyetli olduklarını kanıtlamalarının yanı sıra yeniden kullanılabilir cihazların sağlayamayacağı zaman tasarrufu sağladığını da açıkça gözler önüne serer. Tıbbi uygulamalarda ve sağlık hizmetlerinde yeniden kullanılabilir cihazlara yer olsa da görünen o ki, tek kullanımlık tıbbi cihazların ve tek kullanımlık tıbbi malzemelerin kullanılmasına yönelik eğilim, ilerleyen dönemlerde artmaya devam edecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları