Tayland'da protestolar

Tayland'da hükümet ve monarşi karşıtı protestolar 3 aya yakın zamandır devam ediyor. On binlerce kişi bugün de başkent Bangkok ve birçok şehirde sokaklara döküldü.

Tayland'da protestolar
Editör: Karamanca
17 Ekim 2020 - 20:16 - Güncelleme: 17 Ekim 2020 - 20:21




Tayland'da hükümet ve monarşi karşıtı protestolar 3 aya yakın zamandır devam ediyor. Başkent Bangkok'ta ilan edilen acil durum kararıyla 5'ten fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklanmasına rağmen on binlerce kişi bugünde sokaklara döküldü. Başkentteki Lat Phrao İstasyonu'nda toplanan binlerce kişi eski cunta lideri Başbakan Prayuth Chan-ocha'nın istifasını, monarşi de reform ve yeni Anayasa taleplerini yineledi. Göstericiler, monarşiye hakaretten 15 yıl hapis cezasını ön gören "Lese Majeste" yasasına rağmen Kral Maha Vajiralongkorn'u eleştirmeye devam ediyorlar.

Polis, dün yapılan protestolarda tansiyonun yükselmesi nedeni ile bugün başkentte geniş güvenlik önlemleri aldı. Bangkok'un toplu taşıma ağı kapatılarak, protestocuların bir araya gelmesi engellenmeye çalışıldı. Alınan önlemler başkentte 3 ana merkezde ve birkaç küçük bölgede yerel protestolara neden oldu. Başkent dışında 6 şehirde daha protestocular gösteri düzenledi. Polis Sözcüsü Yingyos Thepjamnong bugün yaptığı açıklamada, "Kanunların uygulanması uluslararası standartları takip eden yöntemler kullanılarak adım adım olacaktır" dedi.

Hükümet Sözcüsü Anucha Burapachaisri ise yaptığı açıklamada, "Hiçbir taraf için galibiyet veya kayıp yok. Hepsi ülkeye zarar veriyor" ifadelerini kullandı. Kraliyet Sarayı ise henüz protestolarla ilgili bir açıklama yapmadı.

Polis, geçtiğimiz haftalarda yapılan protestolarda çok sayıda protesto liderinin de yer aldığı 50'den fazla kişiyi tutuklamıştı. Dün tutuklanmasının ardından kefaletle serbest bırakılan protesto lideri Tattep Ruangprapaikitseree yaptığı açıklamada, "Protestoculara baskı yapanları ve emrini verenleri kınıyorum. Hepinizin ellerinizde kan var" ifadelerini kullandı.

Çarşamba günkü protestolar sırasında kraliçenin arabasına bağırdığı için gözaltına alınan bir kişi, kraliçeye zarar vermekle suçlanarak, hakkında ömür boyu hapis cezası istenmesinin ardından kefaletle serbest bırakıldı.
Kral ve kraliçe, zamanlarının çoğunu Avrupa'da geçirmelerine rağmen bu yıl çok uzun süredir Tayland'da bulunuyorlar.

การประท้วงต่อต้านรัฐบาลและการต่อต้านสถาบันพระมหากษัตริย์ในประเทศไทยดำเนินมาเกือบ 3 เดือนแล้ว แม้ว่าผู้คนมากกว่า 5 คนจะถูกห้ามไม่ให้รวมตัวกันตามประกาศการตัดสินใจฉุกเฉินในเมืองหลวงของกรุงเทพฯ แต่วันนี้ผู้คนหลายหมื่นก็ออกเดินทางไปตามท้องถนน หลายพันคนรวมตัวกันที่สถานีลาดพร้าวของเมืองหลวงโดยย้ำถึงการลาออกของอดีตผู้นำรัฐบาลทหารนายกรัฐมนตรีประยุทธจันทร์โอชาและสถาบันกษัตริย์เรียกร้องให้ปฏิรูปและรัฐธรรมนูญใหม่ ผู้ประท้วงยังคงวิพากษ์วิจารณ์สมเด็จพระเจ้าอยู่หัวมหาวชิราลงกรณแม้จะมีกฎหมาย "Lese Majesty" ซึ่งมีโทษจำคุก 15 ปีในข้อหาดูหมิ่นสถาบันพระมหากษัตริย์

ตำรวจใช้มาตรการรักษาความปลอดภัยอย่างกว้างขวางในเมืองหลวงในวันนี้เนื่องจากความตึงเครียดที่เพิ่มขึ้นระหว่างการประท้วงที่จัดขึ้นเมื่อวานนี้ เครือข่ายขนส่งสาธารณะของกรุงเทพฯถูกปิดลงมีความพยายามที่จะป้องกันไม่ให้ผู้ประท้วงมารวมตัวกัน มาตรการดังกล่าวทำให้เกิดการประท้วงในท้องถิ่นใน 3 ศูนย์หลักและพื้นที่เล็ก ๆ อีกหลายแห่งในเมืองหลวง ผู้ประท้วงจัดการเดินขบวนในอีก 6 เมืองนอกเมืองหลวง " การบังคับใช้กฎหมายจะเป็นไปอย่างเป็นขั้นเป็นตอนโดยใช้วิธีการที่เป็นไปตามมาตรฐานสากล" โฆษกตำรวจยิ่งยศเทพจำนงค์กล่าวในวันนี้
นายอนุชาบูรพชัยศรีโฆษกรัฐบาลกล่าวว่า" ไม่มีฝ่ายใดชนะหรือแพ้พวกเขาล้วนเป็นอันตรายต่อประเทศ พระราชวังยังไม่ได้แถลงเกี่ยวกับการประท้วง

ตำรวจได้จับกุมผู้คนมากกว่า 50 คนรวมถึงผู้นำการประท้วงหลายคนในระหว่างการประท้วงในช่วงไม่กี่สัปดาห์ที่ผ่านมา ทัตเทพเรืองประไพกิจเสรีผู้นำการประท้วงซึ่งได้รับการประกันตัวหลังจากถูกจับกุมเมื่อวานนี้กล่าวว่า "ขอประณามผู้ที่กดขี่ผู้ประท้วงและผู้ที่ออกคำสั่งพวกคุณทุกคนมีเลือดอยู่ในมือ"

บุคคลที่ถูกควบคุมตัวเพราะตะโกนใส่รถของราชินีในระหว่างการประท้วงเมื่อวันพุธถูกกล่าวหาว่าทำร้ายราชินีและได้รับการประกันตัวหลังจากต้องโทษจำคุกตลอดชีวิต
แม้ว่ากษัตริย์และราชินีจะใช้เวลาส่วนใหญ่ในยุโรป แต่พวกเขาก็อยู่ในประเทศไทยเป็นเวลานานมากในปีนี้

YORUMLAR

  • 0 Yorum