SEO Nasıl Yapılır? SEO İpuçları

Arama motoru optimizasyonu ya da SEO arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmek için web sitelerinde ve çevrimiçi içeriklerde yapılan çalışmalar bütünüdür.

SEO Nasıl Yapılır? SEO İpuçları
Editör: Karamanca
13 Kasım 2023 - 15:41




Bilgi edinmek, ürün ya da hizmet satın almak isteyen çoğu kişinin attığı ilk adım arama motorlarını kullanmaktır. Web sitelerinin kullanıcıların ilk göreceği şekilde üst sıralarda listelenmesi bu nedenle çok önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre kullanıcıların çoğu arama motorlarında yaptıkları aramaların sonuçlarında ilk sayfa dışındaki web sitelerini ziyaret etmezler. 

Web sitelerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda listelenmesi için SEO çalışmaları yapılmalıdır. İşletmeler ve markalar SEO çalışmalarını kendileri gerçekleştirmeyi deneseler de bu kapsamlı ve zor bir süreçtir. Bu nedenle web sitelerinin organik trafiğini artırmak isteyen web siteleri dijital pazarlama uzmanı desteğinden faydalanmalıdır. Antalya SEO hizmeti konusunda talebin fazla olduğu illerden biri olduğu gibi web tasarım Antalya ilinde yoğun ilgi görmektedir. Dijital pazarlama ajansı hizmetlerinden faydalanmak bu kapsamda önemlidir.
SEO Nedir?

Search Engine Optimization yani SEO günümüzde hemen her sektörde pazarlama faaliyetlerinin temelini oluşturur. Web sitelerinin arama motorlarında, kendileriyle ilgili anahtar kelimelere yönelik arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak için uygulanan prosedürler SEO çalışmalarının kapsamında yer alır. Bu açıdan değerlendirildiğinde SEO işletmelerin organik trafiği artırmak için tercih edebileceği en etkili yöntemlerin başında gelir. Ancak SEO kapsamında çok kapsamlı çalışmalar yer alır.

Web sitelerinin, markaların, işletmelerin dijital platformlarda daha bilinir bir hale gelmesi amacına yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalar hem teknik hem içerik açısından pek çok uygulamayı kapsar. Bu nedenle SEO uzmanlık gerektiren ve mutlaka bu alanda deneyimli kişilerce gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. SEO çalışmalarının bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi istenilen sonuçları ulaşmayı engelleyebileceği gibi hatalı işlemler yapılması halinde Google’ın web sitesine ceza uygulaması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
SEO Nasıl Yapılır?

SEO stratejileri pek çok farklı bileşenden meydana gelir. Site içi SEO çalışmaları tamamen web sitesi içeriği ile ilgilidir. Kullanıcıların yaptığı arama sonuçlarında en çok aranan kelimeleri tespit etmek için anahtar kelime analizi yapılması ve içeriklerde bu anahtar kelimelerin kullanılması önemlidir. Bu sayede içeriğin web sitesi ziyaretçileri için değerli olması sağlanabilir. 

Tarayıcının üst kısmında görünen etiket, sayfa Google’da listelendiğinde görünen başlık etiketidir. H1 etiketi içeriğin gövdesinde, başlık etiketi ise sayfanın üst kısmında bulunur. Başlık etiketinin altında meta açıklama görünmekte olup sayfa ya da içerik hakkında arama yapan kişiye daha fazla açıklama yapma imkanı verir. Açıklamaya anahtar kelimeler eklenmesi gerekse de sınır 160 karakterdir.

Birkaç arama motorunun işbirliği sonucu oluşan şema, SERP’lerin içerikleri görüntüleme şeklini değiştiren belirli HTML etiketlerinin alt kümesi olarak tanımlanabilir. Şema eklendikten sonra her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için gerekli testler yapılmalıdır.

Alt başlıklar içerikte bulunup başlıklar ve altyazılar gibi öğeleri içerirler. H1 etiketi birincil başlık olup içerikler yazılırken H2, H3, H4 ya da H5 kullanılabilir. Bu sayede Google’ın içeriklerin hangi bölümünün önemli olduğunu anlaması sağlanır. Sonuç olarak kullanıcıların içerikleri okuması kolaylaştırılır. 

Blogda ya da web sitesinde görünen resmi açıklayan alternatif metinler site erişilebilirliği için önemlidir. Alternatif metinler web sitesi ziyaretçilerinin yanı sıra Google arama motoru botları açısından da çok önemlidir. 

Teknik SEO Kapsamlı Bir Süreçtir

Google için web sitelerinin mükemmel bir kullanıcı deneyimi oluşturması çok önemlidir. Google Web Vitals internet kullanıcılarının web sitesiyle nasıl etkileşimde bulunduğunu gösteren metrikler olarak tanımlanabilir. Google arama motoru boyunca ve Chrome tarayıcısında veri toplar ve temel Web Vitals olarak adlandırılan öneriler sunarlar. 

Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar için sayfaların ne kadar sürede yüklendiği önemlidir ve bu doğrudan sayfa hızı ile alakalıdır. Ayrıca sayfa hızı Google’ın sıralama faktörleri arasında yer aldığı için de çok önemlidir. Web sitelerinin hızlarının artırılması için görseller sıkıştırılabilir, HTML kodu optimize edilebilir, sunucu yanıt süresi iyileştirilebilir ve tarayıcı önbelleğinden faydalanılabilir.

Tüm Google aramalarının yarısı artık mobil aramalardır ve bu oran her geçen gün daha artmaktadır. Mobil cihazlardan yapılan aralarda kullanıcıların karşısına mobil uyumlu web siteleri çıkmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum