Plakalı Eşanjör

Isıları farklı olan iki akışkanın plakalar ile ayrılır. Bu plakaların akışkanlar arasında ısı transferi yapmasına enerji veren tesisata plakalı eşanjör denilmektedir.

Plakalı Eşanjör
Editör: Karamanca
13 Nisan 2022 - 10:23




Plakalı eşanjör diğer bütün eşanjörlere karşı ısı transfer verimliliği çok yüksek olmaktadır. Akışkanları ayıran plakalar, başka malzeme seçeneklerine göre daha ince olmaktadır. Böylece ısı transfer hızı daha yüksek ve transfer sırasında ısı kaybı da daha az olmaktadır.
 
 Neden Plakalı Eşanjör Tercih Edilmelidir?
 
 Plakalı eşanjör hem çok verimli hem de sistemlerinde zamanla biriken pislikleri temizleme özelliği bulunmaktadır. Hatta tesisatta meydana gelebilecek aşırı basınca karşı da sistemi korumaktadır. Kullanıldığı zaman sistemin ömrünü uzatan bu özellikleriyle plakalı eşanjör çok verimli görünmektedir. Tesisatlarda soğutma elemanı, ısıtma elemanı, basınç kırıcı ve devre ayırıcı gibi birçok özellik için kullanılmaktadır.
 
 Plakalı Eşanjörler Nasıl Çalışır?
 
 Farklı ısıdaki iki akışkan eşanjörün içinden akmaktadır. Bir akışkan içteki borulardan, diğeri de dıştaki büyük borulardan akmaktadır. Böylece sıcaklık, bir akışkandan diğerine geçmektedir. Bu yöntem ile Newton’un ısı transfer kanunları kullanılmaktadır.
 
 Akıllı binalarda, kullanılmayan ısı geri dönüşüm ile kullanılmaktadır. Böylece ısı kaybı engellenmektedir. Bu da, enerjinin geri kazanılması olarak bilinmektedir. Örneğin; buhar kullanılan tesisin buharı, ısı eşanjörleri sayesinde tesisin kullanım suyunun ısıtılması olarak kullanılmaktadır.
 
 Plakalı eşanjör çalışma şekli de aslında aynı gözükmektedir. Fakat boru ve kovan tasarımlarında çeşitlilik olabilmektedir. Akışkanda istenilen sıcaklığına erişmek veya sıcaklığı azaltmak için farklı tasarımlar yapılmaktadır. Özellikle 1, 2 veya 4 geçişli tasarımlar kullanılmaktadır. Bu sayıların anlamı, akışkanların, borular içinde kaç kere geçeceğini göstermektedir. Tek geçişli ısı eşanjörlerinde, akışkan bir taraftan girerken, diğeri taraftan çıkmaktadır. İki veya dört geçişli tasarımlar da ise akışkan girdiği taraftan da çıkabilmektedir. Bu da daha fazla tercih edilmesine sebep olmaktadır. Aynı yerden giriş çıkış yapan eşanjörler daha basit ve daha verimli çalışmaktadır.
 
 Neden Exper Phe?
 
 İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan fabrikamızda, üretimini yaptığımız plakalı ısı eşanjörlerini, 40’dan fazla ülkeye tedarik etmekteyiz. Exper phe olarak kırk yıldan fazla süredir üretim ve hizmet vermekteyiz. Gelişim ve inovasyon odaklı yol alıp, geçmişteki şirket değerlerimizi korumaya özen göstermekteyiz. Her zaman önce müşterilerimiz diyerek sizlerle bir bütün olarak ilerlemekteyiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum