Pasta İşlemlerinde Keçe ve Sünger Farkı Ne? Niçin Kullanılır?

Güneş ışınlarının etkisiyle oluşan bölgesel renk farkları, çizikler, iz vb. aracın zarar gören kısmının düzeltilmesi ve parlatılması işlemine pasta denilmektedir.

Pasta İşlemlerinde Keçe ve Sünger Farkı Ne? Niçin Kullanılır?
Editör: Karamanca
30 Eylül 2022 - 10:01




Pasta, otomobilin yüzeyinde oluşan küçük deformasyonlar için aracın boyanması yerine yapılan işleme verilen isim olmaktadır. Pasta işlemi sırasında kullanılan belli ürünler bulunmaktadır. Bunlardan birisi de pasta işlemi yaparken olmazsa olmazlardan sünger ya da keçe malzemesidir. Peki ya pasta işlemi yapılırken sünger mi kullanılmalı, keçe mi kullanılmalı? Kullanıcı neye göre tercih yapmalı? Pasta işlemi yapmaya karar verenlerin en sık yanıt aradıkları sorular olmaktadır. Kullanıcıların kafa karışıklığını eboyam.com’dan Serhan Vardar, şu şekilde aydınlatmaktadır:

Pasta İşleminde Keçe ya da Sünger Tercih Edilmesini Etkileyen Durumlar Nelerdir?


Otomobillerde oluşan çizikler, renk değişim oranları, izler farklılık göstermektedir. Örneğin bazı otomobillerde kılcak çizikler bulunabilirken bazı otomobillerdeki çizik derinliği fazla olabilmektedir. Bu durumda yapılacak olan pasta işleminin derecesi de değişmektedir. Çizik oranı yapılan pasta işlemini de etkilemektedir. Yapılacak pasta işlemine göre lazım olan ekipmanlar da değişmektedir. Yumuşak sünger ile kalın pasta işlemi yapılamayacağı gibi, keçe ile de ince pasta işlemi yapılamamaktadır. Çünkü yumuşak pasta cila süngeri, kalın pasta cila işlemi sırasında pasta kimyasalının çizikleri yok etmesi için arabanın yüzeyinde yeterli tepkimenin oluşmasını sağlayamamaktadır. 

Kalın pasta uygulaması sünger ile yapıldığında istenmeyen bir sonuçla karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Agresif pasta işlemi ağır çizikler de uygulanmaktadır. Ağır pasta işlemi için ise polisaj keçesi ya da sert sünger kullanılması işlemin sağlıklı sonuçlar vermesi için oldukça önemli olmaktadır. Orta pasta işlemi yapılacak uygulamalarda ise hem süngerin yumuşaklığı hem keçenin sertliği aranmaktadır. Bu tarz işlemlerde sert pasta süngeri kullanılmaktadır. Araçta oluşan kılcal çizikler için ince pasta işlemi yapılmaktadır. Bu işlem için orta sert sünger tercih edilmektedir. Araçta oluşan hasarların derinliğine ve uygulanacak pasta işleminin agresifliğine  göre pasta işleminde kullanılacak olan ürünlerde değişiklik göstermektedir.

Yanlış ürün kullanımı pasta işleminin tekrarlanmasını gerektirebilmektedir. Yanlış ürün yapılan işlemin verimini düşürmektedir. Polisaj keçe tercihi yaparken de kullanıcı bir sürü çeşit ürünle karşılaşmaktadır. Üretildikleri malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir. Bazı keçeler cilayı emerken bazıları tamamen yüzeyde tutmaları sayesinde cilada tasarruf sağlayabilmektedir. Hangi keçe seçiminin yapılacağı ihtiyaca ve kullanım biçimine uygunluğuna bakılarak belirlenmektedir. Pasta cila süngerleri ise sertliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. Yumuşak, orta, sert çeşitleri bulunan süngerler yapılan pasta işlemine göre seçilmektedir. Sünger ya da keçe aracın zarar görmeden eski görüntüsüne kavuşmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Pasta işlemi sonrası araç daha parlak, canlı ve sorunsuz bir görüntü elde etmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum