Membran Seçimi Kullanım Alanı Özelinde Yapılmalıdır

Su her ne kadar hayatın sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlama noktasında kritik bir rol üstlense de, bazı şartlar altında son derece yıkıcı etkilere neden olabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Membran Seçimi Kullanım Alanı Özelinde Yapılmalıdır
Editör: Karamanca
29 Ağustos 2023 - 16:31




Bu nedenle su sızdırmazlığını sağlamak için doğru ve yeterli su izolasyon çalışmalarının yapılması yapı ve inşaat sektörünün en önemli önceliklerinden biridir. Kullanım alanına uygun özelliklere sahip membran ürünlerinin kaliteli işçiliklerle uygulandığı su izolasyon çalışmalarından optimum fayda sağlanması mümkündür. Sektörünün dünya lideri ismi Protan Turkey ürün yelpazesinde bulunan farklı özelliklere sahip membran çeşitleri ile yapı özelinde değişebilen su izolasyon çalışmalarının etkisinin ve kalitesinin artmasına sağlar.

https://protanturkey.com/su-izolasyon

Su izolasyon çalışmalarının sağlayacağı avantajlardan faydalanmak için en önemli kural malzemenin doğru seçilmesi ve kaliteli işçilikle uygulanmasıdır. Aksi halde su izolasyonu yapılmış alanlarla yapılmamış alanların karşı karşıya kaldığı risk oranında bir farklılık görülmez. Bu tür istenmeyen durumlar yaşanmasını önlemek için, su izolasyon uygulamaları sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar arasında ilk sırada su yalıtım uygulamalarında kullanılacak olan malzemelerin kullanım alanının özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak seçilmesi gelir.

Su İzolasyonu Her Kullanım Alanında Farklı Uygulanır


Su izolasyonu yapıların farklı alanlarına uygulanabilir. Bunlar arasında teraslar da yer alır. Teraslarda su izolasyonu hem beton alt zemini hem parapet duvarlarını suyun yıkıcı etkilerinden koruma amacıyla uygulanır. Poliüretan likit membran malzemelerinden bu amaçla faydalanılır. Diğer yandan teraslarda suyu doğru bir şekilde tasfiye etmek için zeminde belirli bir eğim oluşturulmalıdır. Diğer yandan yoğun UV ışınları ya da mevsimler yağışlar gibi uzun süren zorlu hava şartları karşısında dirençli ve sürdürülebilir izolasyon malzemeleri seçilmelidir.

Yapıların istinat duvarları, su kaynaklarıyla doğrudan temas halinde olan bölgelerdir. Buna bağlı olarak inşaat sırasında kullanılan malzemelerin zaman içerisinde deforme olması ve işlevini yitirerek yapının çökmesine yol açması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bu durumun önlenmesi için su izolasyon çalışmalarında PVC membran malzemeleri https://protanturkey.com/membran kullanılmalıdır.   PVC membran ürünleri esnek ve dayanıklı formları ile yapıların her açıdan korunmasına yardımcı olur. İzolasyon çalışmaları kapsamında yapıların su kaynağıyla doğrudan temas eden yüzeylerinde gerçekleştirilen uygulamalar “Pozitif yan su yalıtımı” ve iç cephe üzerinden gerçekleştirilen işlemler “Negatif yan su yalıtımı” olarak adlandırılır.

Havuzlarda zaman içerisinde; beton kürleme sırasında meydana gelen büzülme çatlakları, emme hattı arızaları, derz çatlakları, betonlama sırasında petek oluşumu yaşanması, beton ile su arasında koruyucu bariyer olmaması ve sıhhi tesisat arızaları sonucu su sızıntısı sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumun önlenebilmesi için su yalıtım bantları ile yardımcı ekipmanların kullanımına ihtiyaç duyulabilir.

Temeller ve perde duvarlarına yönelik izolasyon çalışmaları, bina ömrünü korumak ve can güvenliğini sağlamak noktasında kritik öneme sahiptir. Kinetik enerji, hava akımında görülen basınç farklılıkları, yerçekimi, yüzey gerilimi ve kılcal hareketlerin yıkıcı etkilerinden korunma noktasında doğru izolasyon ürünleri tercih edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra proje detaylarıyla uyumlu olacak şekilde, yer altı su yalıtımı işlemleriyle birlikte ve bir seferde izolasyon yapılmalıdır. Böylece hem termal performansı hem hedeflenen konforu ve güvenliği sağlamak mümkün olur. Bu nedenle perde duvarlar için en iyi seçeneğin, bitümlü membran malzemeleri olduğu kabul edilir. Yer altı ve temel izolasyon uygulamalarında ise drenajlı yalıtım sistemlerinden faydalanılır. Duvarlar ile zeminlerin birleşme noktasında, her iki izolasyon malzemesini doğru şekilde birleştirmek hayati bir rol üstlenir. Aksi halde bu noktalarda su sızıntısı yaşanması kaçınılmaz bir durum haline gelir.

Su izolasyon çalışmalarının kritik önem taşıdığı noktaların arasında çatıları saymadan olmaz. Çatılar her tür hava koşulundan, mevsimsel yağışlardan ve çevresel etkenlerden en çok etkilenen alanlardan biri olma özelliğine sahiptir. Üstelik çatıların çökmesi halinde çok ciddi can ve mal kayıpları yaşanabilir. Bu tür riskli durumları önlemek için ise çatı izolasyon uygulamalarında kullanılacak yalıtım malzemeleri kaliteli ürünler arasından doğru bir şekilde seçilmeli ve kaliteli bir işçilikle uygulanmalıdır. Bu aşamada göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, seçilen malzemelerin özellikleridir. Malzemeler kullanım alanının ihtiyaçlarını karşılar özellikte olmalıdır. Sac membran su yalıtım malzemelerini kullanmak, tüm binanın suyun zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra çatı zeminine PVC membran kaplama yapılması ve gereksinim duyulması halinde söz konusu tabakanın güçlendirilmesi, daha etkili bir koruma sağlamanın yolları arasında sayılabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum