Marka Tescili

​​​​​​​Özellikle son yıllarda dünya genelinde çok sık yaşanan bu emek hırsızlığını korumak için çıkarılan kanunlar sayesinde artık bir markanın yasa dışı kullanımı neredeyse tamamen engellenmiştir.

Marka Tescili
Editör: Karamanca
15 Aralık 2022 - 16:03




Marka tescili bir markaya ait olan isim veya logo gibi unsurların yasal olarak güvence altına alınmasını sağlar. Bu işlem yapılmadığı takdirde marka sahipleri üçüncü şahıslara karşı hak iddia edemezler. Bir markanın isim veya logolarının yasa dışı kullanan kişiler tescil işlemi yoksa herhangi bir ceza alamazlar. Aynı zamanda markanın sahibi olan kişi veya kişilerde yasal olarak bir koruma altına olamazlar.

Özellikle son yıllarda dünya genelinde çok sık yaşanan bu emek hırsızlığını korumak için çıkarılan kanunlar sayesinde artık bir markanın yasa dışı kullanımı neredeyse tamamen engellenmiştir. Marka sahipleri sahip oldukları markanın isim veya logosunun kendilerinden habersiz bir şekilde herhangi bir yerde kullanıldığı tespit ettikleri takdirde yasalar dahilinde haklarını arayabilirler.


Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden başvurularını yapan marka sahipleri belirlenen şartları karşıladıkları takdirde kısa zaman içinde sonuç alabilirler. Eğer bir firma veya bir kişi birden çok markaya sahipse o zaman tüm markaları için marka tescil başvurusu yapmalıdır. Belirli süreleri olan bu tescillerin süreleri dolduğunda mutlaka yenilenmeleri gerekir. Eğer bu işlem yapılmaz ise o zaman başka kişilerin de bu tescilleri üzerlerine geçirme hakkı doğabilir. Marka tescili yapmak isteyen kişiler için ilk şart ticari bir işletmeye sahip olmaktır. Çünkü markalar şahıslar üzerine tescil edilemez. Bu sebeple tüm başvurular mutlaka işletme adı ile yapılmalı ve gerekli evrakların tamamı hazır olmalıdır.

Marka Tescili Neden Önemli?

Uzun emekler ile oluşturulan bir markanın kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi hiçbir zaman istenmeyecek bir durumdur. Verilen emekler, harcanan para ve zaman çok değerli olduğu için bu durumu yaşamak ciddi anlamda bir yıkım olabilir. Daha önce birçok kez yaşanan bu tarz hırsızlıkların önüne geçmek için marka sahipleri marka tescili yaparak gerekli önlemleri almış olabilirler. Kolay bir şekilde yapılan bu işlemler sayesinde bir işletmeye sahip olan marka sahipleri kolay bir şekilde markalarının tüm kullanım haklarını alırlar. Bu sayede başka kişiler kendilerinden habersiz bir şekilde markalarının isimlerini veya logolarını hiçbir ortamda kullanamazlar.

10 yıl süre ile geçerli olan marka tescilleri bu sürenin dolmasına 6 ay kala yenilenebilir. Bu sayede sonraki 10 yıl için markanın sahipleri aynı haklara sahip olabilirler. Bu durum bu şekilde sürdürüldüğü takdirde marka sahipleri sonsuza kadar o markanın haklarına sahip olabilirler. Her ölçekteki işletme için geçerli olan bu kural hangi sektörde olursa olsun sahip olunan tüm markalar için yerine getirilmelidir. Yapılan marka tescili işlemlerinde marka sahiplerinden farklı ücretler talep edilebilir. Ancak bu ücretler çok yüksek olmadığı gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer marka tescili hakkında daha çok bilgi almak veya uzmanlar ile bilgi alışverişi yapmak isterseniz her zaman Destek Patent ile iletişime geçebilirsiniz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum