Mahmut Ünüvar: ''Kapının içindeki disiplin işletmeciden sorulur''

Milliyetçi Hareket Partisi Karaman Milletvekili adayı Mahmut Ünüvar, seçim çalışmalarına kent merkezindeki esnaf ziyaretleri ile devam etti. Ziyaretlerde esnafların görüşlerini alan Ünüvar, Ahîlik kültürünün devamlılığını diledi.

Mahmut Ünüvar: ''Kapının içindeki disiplin işletmeciden sorulur''
Editör: Karamanca
14 Nisan 2023 - 12:00 - Güncelleme: 20 Nisan 2023 - 11:39




Şehrin her yerinde, yaşları itibariyle önceki dönemleri hatırlayan çoğu kişinin günlük gündeminde mutlaka esnafa rastlanabileceğini belirten Mahmut Ünüvar, ‘’Tavrı, tutumu ve sattığı ürünleri vesilesiyle esnaf, geçmişten günümüze önemli bir hafıza konusudur’’ dedi. Anadolu esnaflık geleneğinin kurallarını belirleyen Ahîlik geleneğinin, değişen koşullara karşın korunması gerektiğini belirten Ünüvar;

‘’Üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte esnaflık kültürü de dönüşüme uğradı. Bu dönüşüm işletmeler arası rekabetten dolayı başkaca kültürlerin tesiri altında kalarak yabancılaşmasına karşın, iş hayatında yer edindi.

Sürekli harcama yapmaya ve alım dürtüsü uyandırmaya yönelik faaliyetleri nedeniyle, alışverişleri bir hengâme ortamında olan bu kültür, her fırsatta yabancı olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde ilimizdeki haber ve sosyal mecralara yayılan görüntüler dikkatlice incelendiğinde bu yabancılık anlaşılacaktır.


Özellikle Ramazan ayına özel ürünlerin satışlarıyla ilgili içeriklerde ‘uzun kuyruk oluştu’ gibi cümleler duyar-okuruz. Bu bile başlı başına bir saygı kültürü ve Ahîlik geleneğinin yansımasıdır. Oysa işletmecinin bu kültür yerine bir kapışma ortamı oluşturması esnaflığın şanına yakışmayan bir harekettir. İnsan, vaktini tasarruflu kullanmak adına elbette işini acele görmek ister. Lakin kapının içindeki disiplin esnaftan-işletmeciden sorulur. Ahîliğin günümüzdeki temsilcileri olan esnafımızı yaşatmak hepimizin bir kültür sorumluluğudur’’ diye söyledi.

Ziyaretlerinde esnafların yanı sıra vatandaşlarla da sohbet eden Ünüvar, dua ve destek istedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum