Karamanlı besiciye ilçe tarım kulak tıkadı

Karaman’da aşı yapılan küçükbaş hayvanların peş peşe ölmesi paniğe neden olurken, ağıl sahibi vatandaş ilçe tarım müdürlüğünün vurdumduymazlığından yakındı.

Editör: Karamanca
04 Haziran 2021 - 15:52 - Güncelleme: 04 Haziran 2021 - 16:02




Olay, 1 Haziran Salı günü Ayrancı ilçesine bağlı Divle Köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, köy sakinlerinden İsmet Celal Set kendisine ait ağıldaki küçükbaş hayvanlara aşı yaptırdı. Aşı işleminden kısa bir süre sonra hayvanlar peş peşe ölmeye başladı. Sürüsünün hızla telef olduğunu gören İsmet Celal Set, vakit kaybetmeden yetkililere bilgi verdi.

Durumun haber verilmesi üzerine İlçe tarım müdürlüğü yetkilileri, ‘’Yapacağımız bir şey yok’’ diyerek olay yerine dahi gelmedi. Bunun üzerine Celal Set, Karaman merkez ve civar ilçelerden veteriner hekimler çağırdı. Ağılda inceleme yapan veterinerlerden bazıları ölümlerin yapılan aşıdan kaynaklı olabileceğini belirtirken, bazı veterinerler ise aşı ile bir alakasının olmadığı görüşünü savundu.

Ağılda 150 küçükbaşın zehirlendiği tespit edilirken, bunlardan 100’ü nün telef olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili haber sitemize açıklamada bulunan Celal Set, ‘’En muhtaç olduğumuz zamanda ilgili bir kurumun yardıma gelmemesi bizleri hayal kırıklığına uğrattı’’ dedi.


Olayın aşılama işleminin hemen ardından başladığını belirten Set konuşmasında;
‘’1 Haziran Salı günü ağılımızdaki küçükbaş hayvanlarımızı veteriner hekim kontrolünde aşıladık. Biz bu tip aşı işlemlerini periyodik olarak yaparız. Yapılan aşı işleminden kısa bir süre sonra hayvanlarımız aralıklarla ölmeye başladı. Bu arada ne yapabiliriz düşüncesiyle sağı solu arayıp bilgi almak istedik.

Olayı haber alır almaz İlçe Ziraat Odası Başkanımız Mehmet Elvan köyümüzdeki ağıla gelerek inceleme yaptı. Başkan Elvan burada ilçe tarım müdürlüğünü arayarak durumu incelemelerini istedi ancak, ilçe tarım müdürlüğü yetkilileri ‘’Yapacak bir şey yok’’ diyerek ağıla bile gelmek istemediler. Aşılamadan sonraki 4 gün içinde 150 küçükbaş hayvanın zehirlendiği tespit edilmiş olup, bunlardan şu ana kadar 100 tanesi telef oldu.


Salgın olabilir mi?

Veteriner hekimlerimizden aldığımız bilgiler ışığında ölümlerin neyden kaynaklı olduğu noktasında kesin bir kanaat ortaya çıkmadığından müdürlük yetkililerinin gelmesini beklemiştik. Çünkü ölümlerin farklı bir nedenden kaynaklı olması durumunda önlem alınması gerekirdi. Ayrancı ilçemize bağlı köyler, Karaman’ın en çok küçükbaş hayvan sayısının bulunduğu köylerdir.

Bu bölgede böylesi bir olayda vurdumduymaz tavır takınabilecek birinin halen müdürlük yapıyor olmasına şaşıyorum. Biz ‘’Gelin ölümü durdurun’’ demedik, demeyiz ancak numune alınarak ölüm sebebinin tespiti yapılmalıydı. Gerekli mercilere şikâyet etmemiz üzerine ilçe tarım müdürlüğü görevlileri gelerek zoraki bir inceleme yaptıktan sonra gitti’’ diye söyledi.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Çoban Serhat
    2 yıl önce
    Daha öncede yorum yapıldı aşıyı kim yaptıysa çareyi orda arayacaksın