Karaman'ın en eski yerleşim yeri?

Karaman çevresinde ilki 90’lı ikincisi 2000’li yıllar olmak üzere yapılan kazı ve araştırmalarda en eski yerleşme yeri olarak..

Karaman'ın en eski yerleşim yeri?
Editör: Karamanca
13 Ocak 2020 - 13:18 - Güncelleme: 13 Ocak 2020 - 13:32




Karaman çevresinde ilki 90’lı ikincisi 2000’li yıllar olmak üzere yapılan kazı ve araştırmalarda en eski yerleşme yeri olarak Süleymanhacı köyünün 5.5 kilometre batısında yer alan Pınarbaşı yerleşmesi tespit edildiği ortaya çıktı. Yerli ve yabancı uzmanlarca uzun süre kazı çalışmasının yapıldığı Karaman’ın en eski yerleşim yeri olduğu söylenen Pınarbaşı örenyeri hakkındaki bilgiler şöyle;

1994 yılında tescillenerek 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Burada yapılan yüzey araştırması ve kazılarda Epi Paleolitik Çağın miktolitik alet endüstrisi ile Neolitik, Bronz Çağı ve Roma devrine ait bulgulara rastlandı. Pınarbaşı; volkanik bir dağ olan Karadağ kitlesinin kuzeybatıya olan çıkıntısı gibi görünen, kalker oluşumlu Bozdağ'ın kuzeybatı ucunda yer alır.

Yüzey buluntuları Bozdağ'ın bu bölümünü bir kuşak gibi dolanmaktadır. Asıl yerleşme günümüzde kurumuş olan Hotamış bataklığı kıyı çizgisi ile Bozdağ arasında yer almakta, eski bataklığın içine bir yarımada şeklinde uzanmaktadır. Yerleşmenin doğu sınırını oluşturan Bozdağ eteklerinde beş kaya sığınağı bulunmaktadır. Yerleşme yerinin eski bataklığa ve göle yakın olması, hemen batısında yakın zamana kadar faal olan ancak günümüzde artık kurumuş olan tatlı su kaynaklarının bulunuşu, çevrenin avlanma açısından elverişli ve o dönemde av hayvanlarının bol olması, bu bölgede yabani tahılların kendiliğinden bitmesi ilk yerleşmenin seçilmesinde büyük etken olmuştur.

Pınarbaşı'nda Karaman Müze Müdürlüğü ile Edinburg Üniversitesi adına Trevor Watkins yönetiminde 1994-1995 yıllarında iki dönem ve Douglas Baird yönetiminde 2003-2004 yıllarında iki dönem kazı yapılmıştır. Kazılarda açık hava yerleşmesinde ve kaya sığınaklarından birinde açmalar (Kazı çukuru) açılmış. Açık hava yerleşmesine A alanı, kaya sığınağı bölümüne B alanı adı verilmiştir. Uzmanlar yaptıkları kazı çalışmalarında bölgenin Karaman’ın ilk yerleşim yeri olduğu yönünde görüş bildirmiştir.
 
1 - Watkins T. Excavations at Pınarbaşı, the Early Stages, 1996
2 - S. Harmankaya, O. Tanındı, M. Özbaşaran, Türkiye Arkeolojik yerleşmeleri 2, 1997
3 - Cengiz Topal, Karaman Tarih Kültür Sanat, 2000

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum