Karaman'da sular çekilince mahalle ortaya çıktı

Karaman'ın Yeşildere köyü sınırlarında bulunan İbrala baraj sularının altında kalan Denircik mahallesi yerleşim alanı, baraj suları çekilince ortaya çıktı.

Karaman'da sular çekilince mahalle ortaya çıktı
Editör: Karamanca
15 Ağustos 2020 - 18:03




Yapıldığı dönemden itibaren bölgeye can suyu olan barajda meydana gelen sızıntı ve toprak kayması nedeniyle yapılan su salımı ve yağışların az olması nedeniyle su seviyesi metrelerce düştü. Suyun çekilmesiyle birlikte mahalleye dair yıkıntılar ortaya çıktı.

11.11.2011 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak su toplamaya başlayan Yeşildere (İbrala) Barajı, Mayıs 2019 tarihindeki su sızıntılarıyla gündeme gelmişti. Yapılalı 8 yıl olmasına karşın barajda yaşanan sızıntı ve toprak kaymasının 134 milyon metreküpe ulaşan doluluktan kaynaklandığı öne sürülmüştü. Taşkın süresinde tahliye kanallarının yetersiz kaldığının tespit edilmesi üzerine kış aylarından itibaren barajdan kanallara su veriliyordu.

Tahliye kanallarına aylarca suyun verildiği barajdaki doluluk oranı düşünce yıllar önce boşaltılarak baraj altında kalan Denircik mahallesine dair izler kendini gösterdi. Bölgeyi ziyarete giden vatandaşlar için farklı bir manzara ortaya çıkarken, mahalle camisinin minaresi ve bir eve ait köy usulü fırının halen sapa sağlam ayakta olması şaşırttı. Her yıl yaz aylarında suların çekilmesiyle mahallenin kısmen gözüktüğünü belirten vatandaşlar, ilk defa bu kadar net şekilde ortaya çıktığını söyledi.


denircik köyü
karaman denircik köyü
yeşildere denircik
karaman yeşildere barajı
denircik mahallesi
karaman
karaman haber
denircik köy camisi
sular çekilince
karamanda baraj
ibrala barajı
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum