Karaman'da provokasyon

Baharın gelmesi ve tarım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte, her yıl olduğu gibi bu yılda ilimize mevsimlik tarım işçileri geliyor. Karaman’ın farklı bölgelerinde gruplar halinde çadırlar kuran mevsimlik işçilerin, Kılbasan Köyü’ne yerleşen ekibi gelir gelmez provokasyona başladı.

Karaman'da provokasyon
Editör: Karamanca
14 Mayıs 2021 - 19:48 - Güncelleme: 14 Mayıs 2021 - 23:10




Kendilerine su ve elektrik verilmediğini söyleyen mevsimlik işçiler, çektikleri videoları HDP’li vekillere servis ederek köy muhtarını ve yetkilileri baskı altına almaya çalışıyor. İşin muhtarlık kısmında ise, her yıl elektrik ve su paralarının ödenmeden gidildiği gerekçesi ile ‘Önce borcunuzu ödeyin’ düşüncesi hâkim. Memlekette yaşayan her vatandaş gibi mevsimlik işçilerin de suyu ve elektriği parasıyla kullanmalarını istemek kadar doğal bir durum olamaz.

Yani muhtarlık bu konuda bas bayağı haklı ancak, mevsimlik işçiler içinde bazı kişilerin demagoji yaparak infial uyandırma çabaları da bitmek bilmiyor. Son olarak TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü sosyal medya hesabından paylaştığı videoya,‘’Bu görüntüler Karaman Kılbasan Köyünden, neden Urfalı yurttaşlarımız bu kötü şartlarda çalıştırılıyor? Neden elektrik, su vb temel ihtiyaçları karşılanmıyor’’  notu düştü.

Paylaşılan videoda; öğrenci olduğunu söyleyen genç kız tarafından Karaman’ı ve Karamanlıları kötülemek maksadıyla hazırlanmış bir metin okunurken, çadır kurulan bölgeden de görüntülere yer veriliyor. Karaman’da 6 kişilik bir ailenin aylık elektrik ve su gideri ortalama 250 TL’yi geçmezken, videoyu seslendiren kişi; her ayın 15 günü kesik 15 günü açık olduğunu iddia ettiği su ve elektrik için her ailenin 500-600 TL civarı para ödediğini öne sürüyor.


Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi

Su ve elektrik borçlarını ödemek istemeyip bunları bedavadan kullanmak isteyen Kılbasan’daki mevsimlik işçilere bakın hangi haklar sağlanıyor. Kısa adı METİP olan Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi 2017 yılında tekrar uygulanmaya başlamıştı. Bu tarihten itibaren 9 il pilot seçilirken, Karaman’ın içinde bulunduğu birçok ilde ise genelgeler yayımlanarak bu işçi sınıfının çalışma şartlarında iyileştirme başlatıldı. Karaman’da dönemin valisi Süleyman Tapsız imzasıyla yayımlanan genelge ile mevsimlik tarım işçileri için ‘Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu’ kuruldu.

Bu genelge ile mevsimlik işçiler için; kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri, geçici barınma alanlarının her türlü haşere karşı ilaçlanması ve atıkların uzaklaştırılması, temiz içme ve kullanma suyu sağlanması, inanç ihtiyaçlarının karşılanması için alınan tedbirler, güvenlikleri için kolluk güçlerinin periyodik devriyeleri ve göç dönemlerinde yolculuklarının sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için alınan tedbirler gibi bir sürü hizmeti bugün aciz göstermeye çalıştıkları ‘DEVLET’ çoktan sağladı-sağlıyor.


Mevsimlik işçilerin ayrıcalığı ne?

Karaman’ın hayvancılıkla uğraşılan özellikle dağ köylerinde yayla dönemi başladı. Birçok hemşerimiz geçimlerini sağlamak üzere aylarca kalacakları yaylalara göç ediyor. Öte yandan Sarıkeçili Yörüklerinin de Erdemli’den Karaman ve sonrasında Hadim-Aladağ yaylasına gitmek üzere 30 gün sürecek olan zorlu yolculukları sürüyor. Dolayısıyla Karaman, geçimini sağlamak maksadıyla yılın belirli zamanlarında meskûn mahal dışında yaşayan üç ayrı insan grubunun iz bıraktığı bir şehir; mevsimlik işçiler, Sarıkeçili konargöçerler ve yaylacılar.

Peki, bunların arasında mevsimlik işçilerin ayrıcalığı ne? Bunları diğer iki gruptan üstün kılan faktör ne? Yukarıdaki ayrıcalıkların kaçı yaylacılar ve konargöçerler için var? Hangisi bu durumu ‘DEVLET’i aciz göstermek adına provoke etti? Geçtiğimiz günlerde Karaman’ın Göktepe Beldesi’nde vatandaşlar imece usulü 2 bin 500 metre boru döşeyerek içme suyu getirmişti. Yani parayla içecekleri suyun şebeke hattında gönüllü çalıştılar. Bu mevsimlikleri, bedava su ve elektrik isteyebilecek kadar şımartan ne? Rızıkları için mi geldiler, faturalardaki kayıp-kaçak bedel hanesini şişirmek için mi? Karamanca.net haber sitesi olarak ‘’Bedava yok’’ diyen görevlileri tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. İyi ki varsınız.


Haber&Yorum / Karamanca.net

 

YORUMLAR

  • 9 Yorum
  • Yusuf akbaba
    2 yıl önce
    Bunlar geldikleri yerde elk ,şu,parası vermeye alışkın olmadıkları,için zorlarına gidiyor Bizler kacak elk, bedeli altında faturalar yansıtıp bi şekilde bunları borçlarını ödüyoruz,bundan dolayı alışkın degiller
  • karamanoğlu
    2 yıl önce
    açık ediyorlar işte siyasi uzantılarını, kılbasan köylümüz görsün bu durumu meydan vermesin kimseye
  • Sopacı
    2 yıl önce
    O h....i oraya işci diye getirene basın sopayı kim kime beleş birşey veriyormuş bize kimse beleş birşey vermiyor elektirik suyu beleş istiyorsalar onlarda onlarda yevmiye almadan çalışıversinler ozaman adam olana kimse birşey demez.
  • Ali özkapı
    2 yıl önce
    Alaçatı köyüne mevsimlik işçiler için özel idare muhteşem bi tesis yaptı orada insan gibi yaşasınlar memleketlerine para kazanıpta gitsinler diye ama nerdeee gidin bakında bi görün şu anki halini
  • Adnan Karamanlı
    2 yıl önce
    muhtarı tebrik ediyorum helal olsun. sene 2021 su da parayla elektrik te. nerde o yoğurdun bolluğu
  • yersen revani
    2 yıl önce
    yersen revani yemezsen lahana turşusu mu neydi o bir atasözü vardı bizde. parasıyla dayı ödeyiverin bi zahmet
  • Süleyman erkman
    2 yıl önce
    Bunlar pek elektrik,su parası ödemeye alışık değiller...ondan ötürü
  • Hasan
    2 yıl önce
    Bunlara iş vermeyecen, nerede ..Bunlara iş vermeyecen, nerede karnını doyurursa doyursun. İyi adam olsalar kendi memleketinde para kazanır. Çoğu vatan h... Türkler aslında gözünü açmalılar
  • tevfik
    2 yıl önce
    kimse o videoyu çekip atan ailesiyle birlikte köyden çıkartın elektirik su parasını ödemeyen ailelere çadır kurdurmayin