Karaman'da köyü çöplüğe çeviren marketin izi sürülüyor

Karaman’da içerisinde kullanılmamış gıda malzemelerinin de yer aldığı bir araç dolusu çöpü köye bırakarak uzaklaşan şahıslar ve iddia edilen firmanın izi sürülüyor.

Karaman'da köyü çöplüğe çeviren marketin izi sürülüyor
Editör: Karamanca
27 Nisan 2020 - 16:15




Olay, dün merkeze bağlı Dere köyünün Gür mevkisinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, köy çobanları Kürşat Bala ve Lütfi Kayserili sürü otlattıkları sırada köyün mera arazisine bir aracın çöp boşalttığını görerek durumu muhtara bildirdi. Haber alır almaz olay yerine gelen köy muhtarı, birçoğu kullanılmamış malzemelerden oluşan çöp yığını karşısında hayrete düştü. Olayın duyulmasının ardından Karaman Valiliği koordinesiyle bugün Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekipleri inceleme yaptı.

Görgü tanığı çobanların beyanlarını alan jandarma ve diğer ekipler yaptıkları geniş çaplı incelemenin ardından bölgeden ayrıldı. Görgü tanıklarının çöp yığınını meraya bıraktığını söyledikleri market zinciri hakkında yasal işlem başlatılacağı ve yüklü miktarda cezai işlem yapılacağı bilgi edinildi. Yapılanın köy halkına hakaret olduğunu söyleyen Dereköy muhtarı Şaban Cingil, ‘’Burası köye ait küçükbaş hayvanlarımızın otlatıldığı meralarımızdan biridir. Bu plastik atıklar rüzgârla birlikte çevreye yayıldığı takdirde hayvanlarımız bunları yiyebiliyor. Plastik atık yiyen hayvan bir müddet sonra ölüyor.

Kente en yakın köylerden biri olmamız münasebetiyle bölgeye gelen piknikçileri sürekli uyarıyor, çöplerini gerek köyümüzdeki çöp konteynırlarına gerekse Karaman’daki çöplere bırakmalarını istiyorduk. Biz piknikçileri çevreye karşı duyarlı olmaya davet ederken, bir işyeri dolduracak kadar market malzemesi ve çöpün köy arazisine bırakılması gibi bir durumla karşılaştık. Burası köy halkının ekim, dikim ve hayvancılıkla uğraştığı bir bölge, yani çöplük falan değil. Yaptığımız incelemede birçoğunun son kullanma tarihi geçmediğini gördüğümüz gıda ve diğer kullanım malzemeleri ne maksatla buraya bırakıldı bilemiyoruz. Salgın hastalığın yaşandığı bir dönemde ortaya çıkan manzara köy halkını oldukça tedirgin etmiştir, bu durum köy halkına hakarettir. Bütün birimleri görevlendirerek konunun üzerine giden Valiliğimize teşekkür ederiz. Ayrıca Jandarma, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekiplerine de özverili çalışmalarından dolayı köyümüz adına teşekkür ediyorum. Dereköy sakinleri olarak yapılanın cezasız kalmayacağına olan inancımız tamdır.’’ dedi.

Karaman’dan Dereköy’e giden güzergâhlarda bulunan mobese kayıtlarının incelenmesi ve görgü tanıklarının beyanları ile bir sonuca varacak olan yetkililerin, iddia edilen firmaya ne kadar cezai işlem uygulayacağı merak konusu.

köyü çöplüğe çeviren market

karaman

karamanda

dereköy

karaman dereköy

köye çöp bırakan market

market

dereköye çöp atanlar

karamanda


 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Nur ak
    3 yıl önce
    Bence bunu patronuna kzan birisi bosaltmistir yada hirsizlik mali falan tarihi geçmemiş ürünü boşaltmaz ya iade eder yada pazarcilara falan verir sattırır tuvalet kağıdının süresi niye geçsin mantıklı değil onu bile atmiş
  • 1başkanbaşkan1
    3 yıl önce
    Atılan marka ürünler harici ürünler var bu ürünleri her market satmaz birer numune alacaksın gidip bu ürünlerin aynıları hangi marketlerde tespit edeceksin o marketlere soracaksın imha ettiniz mi bu ürünleri ortaya çıkmadımı kamera takibiyle bulacaksın sonra kesecegin cezayı ×5 yapacaksın yalan söyledikleri için 1 ay mühürüde vuracaksın kapıya hadi geçmiş olsun bak bir daha yapıyormu şerefsiz ara belediyeyi iste çöp aracı alıp götürürler zaten çöp toplama merkezine