Karaman'da iddialı isim oda başkanlığı için adaylığını açıkladı

Karaman’da esnaf odalarının seçim süreci yaklaşırken, aday olmaya hazırlananlar da saha çalışmalarına başladı. Mevcut Birlik Başkanı Bayram Uysal’ın başkanı olduğu Bakkallar ve Bayiler Odası için şehrin sevilen simalarından Mehmet Sarıkaya adaylığını açıkladı.

Karaman'da iddialı isim oda başkanlığı için adaylığını açıkladı
Editör: Karamanca
12 Kasım 2021 - 15:52 - Güncelleme: 12 Kasım 2021 - 16:08




Temel ihtiyaçlarda geleneksel alışveriş noktası olan perakende esnafının hızla Pazar kaybettiğini belirten Sarıkaya, ‘’Halkın, değişen satın alma alışkanlığına göre sektördeki işleyişi güncellemek ve bakkal-büfe gibi perakende esnafını geçmiş dönemlerdeki konumuna getirmek için, esnafın üyesi olduğu oda tarafından birkaç aşamadan oluşan çalışma yürütülmelidir’’ dedi.

Sektördeki gerilemeyi sadece zincir marketlere meal etmenin doğru olmadığını belirten Sarıkaya; ‘’Birçok ilde belediyeler ‘Halk büfeleri’ adı altında ekmek satışı yapıyor. Bu noktaların büyük ölçüde rağbet gördüklerini biliyoruz ki, bu durum ilimizde de aynı. Bu bize, doğru yol izlendiğinde büfeciliğin ‘Bitti’ denildiği yerden nasıl tekrar ayağa kalkabildiğini gösteriyor.

Ekmek sadece bir örnek, buna benzer çalışmaları Bakkallar ve Bayiler odası, üyeleri üzerinden yaptığı zaman da aynı başarıyı yakalayacaktır. Karaman’ın bir gıda şehri olduğu da düşünüldüğünde bu uygulamayı hayata geçirmenin hayal olmadığı net bir şekilde görülür.

Aday olmamdaki en temel sebeplerden birisi de oda yönetiminin mazeretlere sığınıp durumu kabullenme durumudur. Ben, çare olduğuna ve sektörün (Bakkal, büfe, temizlik ürünleri satış vs.) ayağa kaldırılabileceğine inanıyorum. Üyelerinin sorunlarıyla samimi bir şekilde ilgilenecek oda başkanı ve yönetimi olmalı diyorum. Göreve geldiğimizde neler yapılmalı veya neler yaparız konularında sürekli çalışıyor ve deyim yerindeyse hazırlanıyorum.


Perakende esnafını sadece acil ihtiyaçların karşılandığı noktalar olmaktan çıkartıp, doğal ve taze ürünlerin satıldığı, denetlenen noktalar olduğunu doğru anlatmak lazım. Üye esnafının örgütlenmiş halde olduğunu ve Oda, Federasyon, Konfederasyon şeklindeki hiyerarşisiyle güçlü bir yapının parçası olduğu anlatılmalıdır. Kurumsallaşma ve teşhir konularında Oda’nın öncülük etmesi, üyelere gerekli bilgilendirme-eğitim çalışması yapması gerekmektedir. Ayrıca tedarik konusunda da gerek mahalli ürünler gerekse marka ürünlerin alımına öncülük edilmesi esnafın sektördeki rekabet gücünü artırmak için gereklidir’’ diye konuştu.

Mehmet Sarıkaya kimdir:

1979 yılında merkez Topucak Mahallesinde dünyaya gelen Sarıkaya, 18 yıldır aynı mahallede esnaflık yapmaktadır. Son iki dönemdir mahalle halkının teveccühüyle muhtar seçilmiştir, halen bu görevine devam etmektedir.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum