Karaman'da 50 TL'lik hesaplaşma

Karaman’ın en mühim kurumlarından birisi olan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, geçmişindeki ‘nadide eğitim yuvası’ izlenimini hızla kaybediyor. Kamuoyu KMÜ’yü; başarı, araştırma ve gelişme gibi kendisinden beklenen konuların aksine, her geçen gün daha absürt konularla okuyor. Peki, hızla imaj kaybeden üniversitede neler oluyor, kimler neyi paylaşamıyor?

Karaman'da 50 TL'lik hesaplaşma
Editör: Karamanca
28 Ocak 2022 - 12:54




KMÜ yerleşkesinde bulunan havuzun işletmecisi geçtiğimiz günlerde Yurttaş Tv adında bir yayın organına röportaj verdi. İşletmeci şahıs röportajında, kentin birçok idarecisinin havuzdan ücretsiz veya indirimli faydalanmak istedikleri iddiasında bulundu. Buna karşılık havuz işletmecisinin eksik evrakları tamamlayacağı mühletin sona erdiği ve bu nedenle ortaya böylesi bir iddia attığı öne sürüldü.

Bununla da yetinmeyen işletmeci meydan okurcasına birde açıklama yayımladı. Burada kimin haklı kimin haksız olduğunu elbette zaman gösterecek ancak, bu haber havuz işletmecisinin başına iş açacağa benziyor.  Kurum içinde; olayın üstünden günler geçmiş olmasına karşın bu haberin servisini isteyen-değnekçilik yapan, bir taşla iki kuş vurmak isteyen birileri var mı? KMÜ içinde ciddi bir hesaplaşma mı var?


Meselenin özü

Bir süredir gerek haberler üzerinden gerekse sosyal medya yorumları ve whatsapp grupları üzerinden KMÜ personelleri ve yapılan işler hakkında geçmişe atıfla tezviratlar paylaşılıyor. Bu tezviratlar; görevden el çektirilen, yeri değiştirilen ve tenzili görevlendirilen kişiler etrafında yoğunlaşıyor. Deyim yerindeyse, ‘’Biz bu şahsın yerini değiştirmekle doğru bir şey yaptık’’ algısı yayılıyor. ‘’Falanca var ya döner sermayeden bir para almış akıllara zarar’’ veya ‘’Filanca iş için harcanan parayı bir duysan dudağın uçuklar’’ gibi dedikodular günde 3 tur yapıyor.

Bu konular ilgilileri dışında, yani kurum dışında kimselerin bilemeyeceği konular olduğundan yeni kadrolaşmanın ‘Ne kadar ciddiyet taşıdığı’ sorusunu akıllara getiriyor. Havuz konulu habere bu açıdan bir kez daha bakalım şimdi. İçerisinde alay komutanı, kaymakamlar ve kurum müdürlerinin bulunduğu bir grup, havuza bahse konu ücreti vermeden girmek istemiş! Sadece biri değil hem de hepsi talep edilmesine karşın ‘’vermeyiz’’ demiş, gerçekten ilginç.

İşletme ve kiraya verme konularında KMÜ-SKS’ye bağlı olan havuz, görevden alınan kadro döneminde mevcut işletmeciye verilmiş. İşletmecinin son yaptığı (ekte vereceğimiz) açıklama dikkatle okunduğunda, ‘’Bedavacılığa alışmışlar’’ ve ‘’İmtiyaz isteyenlerin yaşam yuvasına çomak soktuk’’ gibi geçmişe atıflar bulunuyor. Bu sözler gerçekten işletmeciye mi ait yoksa birileri tarafından hazırlanıp işletmeciden mi servis ediliyor? Bu meseleyi şişirip bir yolsuzluk gibi lanse ettirenler hem işletmeciden kurtulmak, hem de geçtiğimiz günlerdeki daire başkanlığı değişiminin ‘Ne namuslu bir değişim’ olduğunu mu göstermek istiyor?


Ekipten biri olmak

Yönetme yetkisi aldıktan sonra, kendince bir ekip oluşturmak isteyen idareciler iki kısımdır. Bunlardan ilki, oluşturduğu kadroya bir takım projeler ürettirip hedefler koyabilen vizyon sahipleridir. Diğeri ise rüyasında çalışkan, gerçekte ise olduğu yerde patinaj çeken hayalcidir. Bir idarecinin bu iki profilden hangisine uygun olduğunun tespiti ise kadrosundaki motivasyon ölçümü ve memnuniyet seviyesi ile mümkündür. Yönetilen tüm kadronun motivasyonu ve işleyişten memnuniyeti eskiye göre daha yüksekse, ekip doğru belirlenmiş ve o idareci vizyon sahibi demektir. Kurumun her gün absürt bir konuya malzeme olması ve oluşturulan bu ekibin de bunu tren seyreder gibi seyretmesi iki şeye bağlıdır.

Ya kurumda motivasyon ve memnuniyet düşüktür, yada bu malzeme kurum içinden servis edilmektedir! Öte yandan kendisine dingo denilmesini istemeyen her idareci, ekip oluştururken bir takım kriterler belirler. Örneğin; eşini boşayıp öğrencisi veya meslektaşıyla evlenmek, çıplak elle balık avlamak, düz yoldan çıkıp rampaya vurmak gibi kriterler tercih edilmiyor. Hele ki eğitim camiası için; A partisinin eski başkanı, B partisinin eski başkan yardımcısı veya C partisinin eski vitrin yüzü olmanın bir avantaj olmadığı görüşü hâkim. Hani her seçim öncesi kameralar önünde eski başkan, daha eski başkan ve en eski başkan yan yana dizilir ‘Melih Başkanı destekliyoruz’ derlerdi ya, işte o yüzden buna yönetimde Melih Gökçek formülü diyenler de var.


Acemi birliği

Geçtiğimiz gün direkt olarak devlete karşı beslenen güven duygusunu etkileyen, kentin yöneticilerini töhmet altında bırakan 50 TL’lik bir iddia KMÜ yerleşkesinden ortaya atıldı. Buna karşılık ne rektörlükten nede başka bir birimden tek kelimelik açıklama yapılamayışının sebebi, bir hesaplaşma değilse acemilik olabilir mi? Rektör ilk defa Karaman’da rektör, genel sekreter ilk defa Karaman’da genel sekreter, yardımcısı ilk defa Karaman’da genel sekreter yardımcısı, daire başkanı ilk defa Karaman’da daire başkanı, Dekan ilk defa Karaman’da dekan. KMÜ’ye ilkleri yaşatma gibi bir hedefimiz mi var, acemi birliği mi kuruyoruz?

Haber-Yorum / Karamanca.net / Behçet Rasimi

 

YORUMLAR

  • 8 Yorum
  • Hepimiz Namıkız :)
    2 yıl önce
    Devletin vatandaşa hizmet etsin diye maaşını ödediği, makam verdiği zevat kalkıp vatandaşa zulmeder duruma gelmişse devlet devletliğini yapacak vatandaşına sahip çıkacak, yoksa vatandaş da devletine sahip çıkmaz ki Allah muhafaza devlet de millet de ortada kalmaz, ister rektör ol ister kaymakam, ister paşa fark yapmaz
  • Burak Demir
    2 yıl önce
    Adam hakkını aramış ne var bunda? Hak aramak ne zamandan beri suç olmuş ki? İlk seferinde 3 kişi gelmişler misafir etmiş para ödemeden gitmişler, ikinci sefer 4 kişi gelmişler adam yine misafirlikten saymış ve para ödemeden gitmişler, üçüncü kez geldiklerinde 8 kişi gelmişler yine para ödemek istememişler ve işletmeci hakkını istemiş. Kaymakamlar ne yapmış peki devletin imkanlarını kullanıp işletmeciyi tehdit etmiş. Misafirliğinde bir adabı olur dimi, her seferinde artan sayıyla gelerek ne demek bedavaya bütün imkanlardan faydalanmak!!! Resmen bedavacılığa alışmışlar baksana. Demek ki bunlar her yerde böyleler ve kimse sesini çıkaramıyordu sonunda biri sesini yükseltmiş ve hakkını aramış!!!
  • Akıllı biri
    2 yıl önce
    Habere mevzu olan tayfa burada sanırım yorumlardan öyle anlaşılıyor. okuduğunu değilde kafasındakini yazıp gidenler var
  • Karamanımız için yaz.
    2 yıl önce
    Sayın rektörümüz geldikten sonra birilerinde rahatsızlık başladı. Ben üniversiteyi yakından biliyorum. Bazı gruplar rektör hocaya muhalefet için elinden ne gelirse yapıyor. Üniversitenin hamamcısı eğitimin kalitesini mi test ediyor. Birde üniversitenin hiç sorunu kalmadı da havuz sorunu mu birinci sırayı alıyor. Haber de geçen kadrolaşma konusuna gelince hocaya muhalefet olanlar onu en iyi bilenlerdir. Rektör hocam halk sizinle. Durmak yok inşaallah.
  • Latif Akkol
    2 yıl önce
    Siz imaj ölçer misiniz? Yargılama yapıyorsunuz, birileri böyle haberler mi yazmanızı söyledi.
  • Muallim
    2 yıl önce
    Şu her olaya salça olup kim yazdırdı diyen tayfa yine çıkmış ortaya :D ulen bi bitmediniz. Olaya bakın olaya iyi okuyun
  • Betul
    2 yıl önce
    Helal olsun bu kardeşimize.........hak aramak nezaman suç teşkil etti....kimse babasının hayrına ticaret yapmıyor.......bu işlerin a partisi b partisi olmaz kamu indirimi isteseler anlarım bedavacilik nedir?
  • Dogruk esaret
    2 yıl önce
    Doğruluk oranı yüksek ama sizede konuşmaları başkası mı yazdırdı konuşmalar sanki olayın icindeymissiniz gibi