Kalaycı, Sorgu'ya çağrıldı

Editör: Karamanca
12 Mart 2024 - 13:18 - Güncelleme: 12 Mart 2024 - 14:04




Yerel yönetimler; doğrudan vatandaşların yaşamlarını etkilediğinden, politika ve hizmetleri anlamak halkın refahını artırmak için kritiktir. Bu noktada, belediyelerin faaliyetlerini izlemek ve topluma doğru bilgi akışını sağlamak ta basının görevidir. Basın toplantıları, açık oturumlar ve medya alanındaki tüm mekanizmalar; belediyenin politika, projeler ve hizmetler hakkında kamuoyunu bilgilendirmesine olanak tanır. Bu durum, demokratik süreçte hesap verebilirliği ve şeffaflığı sağlar. Tabi, belediyeleri yönetenler hesap verilebilir ve şeffaf olmayı dilerse..

2024 mahalli idareler seçimleri için tüm yurtta olduğu gibi Karaman’da da adaylar, projeler ve söylemler merak ediliyor. Bu merakı giderme noktasında en güçlü adım ise şu ana kadar Mevlüt Akgün’den geldi. Akgün, vatandaşların sorularını yanıtlamak, kendisine dair merak edilenler ve memlekete neler yapacağı konularında gelen soruları her davet edildiği platformda cevaplıyor. Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘Gündem Takip’ programında her soruyu detaylı bir şekilde cevaplandıran Akgün, son olarak ‘Sorgu’ adı ile yayın hayatına başlayan programa konuk oldu.

Sorgu

Birçok parti teşkilatına, isterlerse yöneticilerinin veya mensuplarının katılabileceği yönünde davet gönderilen ve her görüşten basın mensuplarının sorularıyla yer aldığı bir program. Yani, taraf olanlarla, muhalif olanların aynı anda istediği soruyu yöneltebildiği, gerçekten de konuk olmak için ciddi bir şeffaflığa sahip olunması gereken bir ortam. Programın şeklini duyunca, ‘’Kim çıkar buraya’’ diyebileceğimiz türden. İşte bu sorunun cevabını Mevlüt Akgün verdi, bir cesaret örneği sergileyerek her görüşten ve her yaş grubundan insanımızın karşısına çıktı. Sosyal medyadan sallayıp duranlarla kameralar önünde yüzleşmek istedi belki de Akgün, fakat o tezviratları pompalayanlar davet edilmelerine karşın gelemediler. Belli ki, söylemlerinin koca bir yalandan ibaret olduğunun ortaya çıkmasından çekindiler. Dershanelerin kapanması sürecindeki attığı twite atıf yapılarak ‘’Fetö ile bağınız var mı?’’ diyende oldu, ‘’Dere Köy civarında arsanız var mı?’’ diye soranda. Programa katılanlar, yönelttikleri sorularla kafalarındaki soru işaretlerini cevaplayıp, belirsiz konuları netleştirdiler.

Savaş Kalaycı

Bu tarz programlar vesilesiyle şehri yönetmeye talip olanlar ayrışıyor. Bazıları demokrasinin nabzının attığı noktaya oturup enine boyuna konuşmak istiyor, bazıları ise sessizliğin karanlığında kaybolmak. İki farklı dünya, iki farklı bakış açısı; seçmenler, hangisinin kendi geleceklerine daha fazla ışık tutacağını elbette bu tavır ve tutum dolayısıyla belirliyor. Mevcut Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, 5 yıllık görev süresince basının karşısına çıkma cesareti gösterememesiyle biliniyor. Kalaycı; kamuoyunun sorularına cevap verme, toplumun nabzını tutma ve şeffaflık gibi demokratik ilkelerden uzak bir yönetim anlayışını benimsiyor. Beş yıl, cevaplanması beklenen bir sürü soru işaretiyle geride kaldı ancak, Kalaycı’nın halen bir canlı yayına çıkıp konuşmaya niyeti yok. Halk, özellikle bazı soruların cevaplandırılmasını bekliyor, örneğin;

 
  • Belediye meclis üyelerinin kaç çocuğu belediyede çalışıyor?
  • 5. İl Başkanıyla çalışıyorsun ve 4’üyle aran kötüydü, onlar mı ülkücü değildi yoksa sen mi?
  • Yakın ekibine haftada en az 3 kez çok absürt küfürler ettiğin doğru mu?
  • Seni övmüyorlar diye bazı Ongun işçilerini ücretsiz izne çıkardığın doğru mu?
  • ‘’Makam aracı bile kullanmayacağım’’ diyerek geldin, şimdi duvarlara astırdığın afişler bile milyonlar tutuyor. Bunların parasını baban mı karşılıyor?
Gibi, onlarca cevap bekleyen masum soru var. Rakibi, Kalaycı’nın personeline mecburi katılım şartı koyarak açılışa toplayabildiği kadar insanın karşısına çıkıp, ‘’Sorun cevaplayalım’’ diyor. Anadolu tabiriyle, gocunacak yarası olan ise sorgulanmaktan kaçıyor. Yukarıda fragmanını verdiğimiz Sorgu’nun tamamı yarın akşam yayına veriliyor, bir yarası olmayanlar nasıl duruyor ve nasıl konuşuyor izleyin..

Yorum / Ayvaz İhsan Tekir

YORUMLAR

  • 0 Yorum