İş Güvenliği Göz ve Solunum Maskesi Alırken Hangi Standartlara Bakılmalı?

İş gözlüğü ve solunum maskeleri standartları, personelleri iş alanlarında etkili bir şekilde korumak adına önemli.

İş Güvenliği Göz ve Solunum Maskesi Alırken Hangi Standartlara Bakılmalı?
Editör: Karamanca
26 Temmuz 2022 - 10:58 - Güncelleme: 09 Ağustos 2022 - 11:25




İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları içinde, iş gözlükleri en çok ihtiyaç duyulan ürünler içinde yer alıyor. Gözler, özellikle tozlu bir ortama sahip çalışma alanlarında, kumlama ve taşlama gibi süreçlerde özel bir gözlük ile korunmalı. Bununla birlikte, toz parçacıklarına karşı koruma sağlayan maskeler de iş güvenliğinin önemli parçalarından. yildirimlargiyim.com.tr Dijital Kanallar Sorumlusu Esra İyiiş, iş gözlüğü ve solunum maskelerinin standartlarına dair önemli bilgiler verdi.

İş gözlüğü standartları ne olmalı?

Yıldırımlar Giyim Dijital Kanallar Sorumlusu İyiiş, iş gözlüğünün sahip olması gereken standartlara ilişkin şunları söyledi:

İş gözlüğü, çalışma alanlarında birçok riske karşı önemli bir koruyucu. UV ve kızılötesi ışınlar, kimyasal buhar ve gazlar, küçük parçalar ve tozlar, iş esnasında göz için büyük bir risk. İş gözlüğü standartları, farklı risklere karşı farklı standartlar barındırıyor. Bu noktada, hem ANSI hem de EN standartları mevcut. ANSI, ABD’nin standartları, EN ise Avrupa standartları.

Türkiye’de EN standartları kullanılıyor, koruyucu gözlük standartları içinde EN 166, en temel standart ve fiziksel risklere karşı koruma sağlar. EN 169 koruyucu gözlükler, kaynak operatörleri için koruma sağlar. EN 170 UV ışınlara karşı koruma sağlarken, EN 171 ise kızılötesi ışınlara karşı gözü korur. Bu koruma standartlarına ek olarak, iş güvenliği için koruyucu gözlükler sıvı koruması, toz koruması ve artırılmış sağlamlık da koruyucu gözlüklerde tercih edilir.

Solunum maskesi standartları ne olmalı?

İş güvenliği sürecinde en önemli yardımcılardan biri de toz maskesi. Solunum maskeleri, çalışanlar için risk teşkil eden parçacıkların ve tozların yoğun olduğu ortamda koruma sağlar. İş sağlığı ve güvenliği alanında önemli ekipmanlardan olan solunum maskeleri, farklı koruma seviyeleri içeren standartlara sahip. Bununla birlikte, maskeler özellikle pandemi döneminde günlük hayatta da çok kullanılmıştı. Solunum maskesi bu anlamda salgın hastalıklara karşı da kullanılıyor.

Solunum maskelerinde standartlar, hem ABD hem de AB standartlarına göre fark içermektedir. İş alanlarında koruyucu ekipman olarak kullanılan maskelerde, AB standartları içinde FFP1, FFP2 ve FFP3 seçenekleri mevcut. ABD standartlarında ise N95, N99 ve N100 koruma dereceleri yer alıyor. 0.3 mikrona kadar düşük parçacıkları filtreleme şansı sunan toz maskeleri içinde koruma derecelerine bakıldığında, FFP1 yüzde 80’lik bir koruma sunuyor. N100 standardında maskeler ise yüzde 99,9’un üzerinde koruma sunuyor. Bunlara ek olarak hava sızdırmazlık, sıcaklığa direnç ve temizlenebilirlik de toz maskelerinde önemli.

Hem toz maskesi hem de koruyucu gözlük, koruyucu iş ekipmanları içinde en önemli donanımlar arasında yer alıyor. İş alanlarında riskleri minimuma indirmek için doğru standartlara sahip ekipmanların seçimi önemli.

YORUMLAR

  • 0 Yorum