Epoksi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Epoksi kimyasal açıdan çok güçlü yapıya sahip bir reçinedir. Yapışma açısından da oldukça sağlamdır.

Epoksi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Editör: Karamanca
28 Nisan 2021 - 16:04 - Güncelleme: 28 Nisan 2021 - 16:09




Epoksi zemin kaplama bir çeşit yapıştırıcı kimyasal reçinedir. Zamanla direnç özelliğini ve kuvvetini kaybetmemekle beraber, aside ve suya karşı oldukça dayanıklıdır. Uygulandıktan sonra sıvı halden katı hale geçer ve yaklaşık 2 hafta sonrada asıl ulaşması gereken sertliğe ulaşır. Mekanik bir dayanıklılığa da sahip olması sebebiyle rüzgâr tribünlerinde, denizcilikte, havacılıkta ve uzay araçlarında kullanılması ile bilinir. İnşaat sektöründe de sıkça kullanılır. Çatlakları doldurmakta, beton yapıların onarımına katkı sağlamaktadır. Epoksi ayrıca yüzey kaplama ürünü olarak da sıkça kullanılmaktadır. Epoksiler poliepoksitler olarak da adlandırılmaktadır. Uzun süre kullanım imkanı ve dayanıklı olduğu için kullanıcıları tarafından yüksek memnuniyet içerir.

Tercih Edilme Nedenleri

Epoksi kimyasal açıdan çok güçlü yapıya sahip bir reçinedir. Yapışma açısından da oldukça sağlamdır. Kuruduktan sonra yüzeye iyi ve sert bir şekilde tutunur. Kullanım alanı çok geniştir. Beton zeminlerin bir süre sonra bozulması ve deforme olması sebebiyle fabrikalarda ve depolarda yüzey kaplama olarak kullanılabilmektedir. Bu uygulama sayesinde uzun yıllar bozulma olmadan fabrika gibi sert darbelere maruz kaldığı alanlarda bile kullanılır.

Tüm zeminlerde estetik ve hijyenik bir kullanım sağlar.

Kullanılacak her zeminin uygulaması farklıdır. Bu nedenle uygulama yapılacak alana uzman kişilerce keşif yapıldıktan sonra fiyat ve ürün çeşidi belirlenerek devam edilmelidir. Çeşitleri açısından oldukça fazla yapıya sahip epoksiler, her türlü ihtiyaca cevap vererek olumlu sonuç alınmasını sağlar. En çok tercih edilen çeşidi şeffaf epoksidir. Yüzey olarak parlaktır ve estetik bir görünüme sahiptir. Aşınmaya karşı da dayanıklılığa sahiptir. Temizlik açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Düz bir yüzey sağladığı için rahatlıkla silinebilir.

Diğer tercih edilen çeşidi de metal epoksidir. Yüzeye estetik ve derin bir görünüm sağlar. Üçboyutlu epoksi zemin kaplamaları da son zamanlarda talep görmektedir. Genellikle ofis ve mağazaların zeminlerinde ürün tanıtımı desenleri, marka logoları ve doğa desenleri işlenerek şık ve derin bir görünüm verilmeye çalışılmaktadır. Hayal gücünü zemine yansıtmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği üçboyutlu seçeneği ile özel dekorasyon hizmeti sunulmaktadır.


epoksi nedir

 

Uygulama Şekli

Epoksi sıvıdan katıya geçme hali ile bilinir ve usta ellerce yapılmadığında geri dönüşü zor olan durumlara yol açabilmektedir. İşinin uzmanı tarafından zemin kontrolü yapılarak tercih edilmesi gereken epoksi, uzun yıllar dayanıklılığı açısından oldukça tercih edilen bir yüzey kaplama çeşididir. Epoksi uygulanacak zeminin döşemelerden arındırılmış olması gerekmektedir. Eski zemin varsa kalan yapıştırıcılardan arındırılmalıdır. Bu sayede epoksi zemine daha pürüzsüz tutunur ve istenilen sonuca ulaşılabilir. Zeminde yağ, kaygan madde ve lekeler var ise bunlar arındırılmalıdır. Bu tür maddeler epoksinin zemine tutunmasını zorlaştırabilir. Endüstriyel temizleyicilerden yardım alınarak kalıntı olmadan temizlik yapılmalıdır ve yüzeyin kuruması beklenmelidir.
Yüzeyde toz ve eski kalıntı bulunuyorsa süpürge ve bez yardımı ile yüzeyden alınmalıdır. Endüstriyel toz makineleri ve vakum makinesinden yardım alınabilir böylece daha profesyonel temizlenmiş olur. Temizlik ne kadar iyi yapılırsa epoksi yüzeyiniz istediğiniz görünümü verecektir.

Epoksi uygulaması üç aşamadan oluşmaktadır. Epoksi astarı-reçinesi, epoksi sertleştirici ve renk veren pastalardır. Şeffaf uygulamalarda renk veren pasta uygulaması renksiz olarak yapılmaktadır. İşleme başlamadan önce zemin metrajı hesaplanır ve epoksi uygulanacak miktar belirlenir. Genellikle satılan epoksi üzerinde ölçü detayı da bulunur ve hesaplamalar buna göre yapılabilir. Hesaplama doğru şekilde yapılmazsa hazırlanan malzemede hatalar oluşabilir, zemine uygulanan epoksi geç kuruyabilir ve uygulama esnasında tahribat oluşabilir. Epoksi malzemeleri karıştırılırken mutlaka endüstriyel karıştırma kapları ve karıştırıcılar kullanılmalıdır. Matkap ile birlikte de karıştırma işlemi yapılabilir.

Uygulamaya epoksi astar ile başlanmalıdır. İlk kat astar uygulandıktan sonra ikinci kat için kuruma beklenmelidir. Kuruma hızlandırılmak için hava akımı sağlanmalı, camlar açılmalı veya çok yakın tutulmamak sureti ile elektronik havalandırıcılar kullanılmalıdır. İlk kat kuruma işleminden sonra ikinci kat astar uygulamasına geçilmeli ve işlem devam etmelidir. Astar işlemi bittikten sonra ara kat işlemine geçilir. Genelde renk karıştırılarak oluşturulur veya renk vermek için renk veren pastadan yardım alınabilir. Bu işlemde uygulandıktan sonra kuruma beklenir ve pasta işlemi uygulanır. Pasta zemine uygulandıktan sonra ürün üzerinde bulunan kuruma süresi dikkate alınmalıdır. Bu süreye bağlı olarak tam kuruma gerçekleştikten sonra epoksi yüzey rahatlıkla kullanılabilir.

Temizlik ve Bakım

Epoksi denince akla ilk gelen sağlığa uygun yüzey oluşturmasıdır. Mikrop, bakteri, virüs, toz, kir gibi yabancı maddelerin tutunma ihtimali oldukça düşüktür. Profesyonel ellerce yapılmış epoksilerde gözenek bırakılmamıştır ve sağlık açısından hiçbir sorun teşkil etmez. Fakat ehliyetsiz kişilerce yapılması durumunda delikler ve gözenekler bulunabilir ve buralarda biriken yabancı maddeler olabilir. En basit temizlik yöntemi arapsabunu ve su ile yapılmaktadır. Oldukça yaygın kullanılan bu yöntem yüzeye parlaklık sağlaması açısından tercih edilir. Aşırı yoğun kimyasal içeriği olmayan genel yüzey temizleyici kimyasallar su yardımı ile inceltilerek de kullanılabilir. Temizlik sırasında el ile silme işlemi yapılabileceği gibi, otomatik makineler veya çubuklu temizlik bezi yardımı ile de temizlik gerçekleştirilebilir. Aşındırıcılar ve metal aksamlı makineler çizilmelere ve aşınmalara yol açabileceği için tavsiye edilmez. Profesyonel ellere bırakılarak da epoksi temizliği ve bakım işlemi yaptırılabilir.

Aşırı asit içerikli ürün kullanılması son derece yanlıştır. Anti bakteriyel özelliğini içeriğindeki farklı kimyasal bağlardan alan epoksi maddesi, asit içeren kimyasal ürünlerle aşındırılarak bakteri tutacak hale getirilebilir ve sağlıksız bir ortam oluşmasına sebebiyet verilebilir. Temizliği ve bakımı sırasında son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Kullanılan ürünlerin mutlaka içerikleri okunmalı mümkün olduğunca fazla sulandırarak kullanılmalıdır. Sert ve darbe verici işlemlerden kaçınılmalıdır. Zemine zarar verecek işlemler maddi açıdan da zarara uğratabilmektedir. Tüm bunlara dikkat edildiği sürece epoksi oldukça rahat kullanım sağlamaktadır.


epoksi uygulama
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum