Endoskopi Nedir?

İnsanlar; genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan çok sayıda sağlık sorunu ile karşılaşabilirler.

Endoskopi Nedir?
Editör: Karamanca
07 Şubat 2023 - 11:00




Bu hastalıkların bir an önce teşhis edilmesi ve ardından tedaviye başlanması şarttır. Bilhassa sindirim sistemi hastalıkları tedavi edilmediği takdirde ortaya çok daha ciddi sorunlar çıkabilir. Endoskopi; sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesine yardımcı olan bir seçenektir. Bir başka deyişle, hastalıkların tanı, takip ve tedavisine yardımcı olur.
Endoskopi; kırk yılı aşkın bir süredir kendisine tıp dünyasında yer bulur. Birçok hastalığın erkenden teşhis ve tedavi edilmesini sağlar. Hayat kurtarıcı özelliği ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra, endoskopi uygulaması için kullanılan cihazların kalitesi her geçen gün artar. Ancak, endoskopi; her zaman başarılı olmayabilir. Bilhassa doğru hastaya doğru bir şekilde uygulanmaması halinde verimli olmaz. Endoskopi eğitimi almış genel cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. İnsanlar; bilhassa endoskopi fiyatları hakkında bilgi almak adına araştırma yaparlar.

Endoskopi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Endoskopi; endoskop adındaki bir cihazın mide, yemek borusu, on iki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemi incelemesi olarak tanımlanabilir. Endoskop adı verilen cihazın ucunda ışıklı bir kamera mevcuttur. Bilhassa sindirim sistemine ait rahatsızlıkların ortaya çıkarılmasında son derece faydalıdır. Güvenilir ve etkin bir seçenek olmasından dolayı tercih edilir. Mide kanaması ve midede yer alan poliplerin alınması gibi işlemlerde de kullanılan yöntemdir. Buna ek olarak, gastroskopi ve kolonoskopi olmak üzere ikiye ayrılması söz konusudur. Gastroskopi; mide ve on iki parmak bağırsağının bir kısmını incelerken kolonoskopi ise kalın bağırsağın durumunu değerlendirir.

Endoskopi Kimler İçin Uygundur?

Endoskopi; birçok hastalığın teşhis ve tedavisi için en uygun yöntem olmasından mütevellit kendisine birçok alanda sıklıkla yer bulur. Endoskopi kimlere uygulanır sorusuna şu şekilde cevap verilir:
  • Mide ağrısından şikayet edenler
  • Kansızlık şikayeti bulunanlar
  • Ateş, halsizlik, yutma güçlüğü, mide ekşimesi ve reflü gibi sağlık sorunları olanlar
  • Herhangi bir sebep olmadan kilo kaybedenler
  • Geçmişte endoskopi geçirenler
  • Ağzından kırmızı kan gelenler, siyah dışkılayanlar
  • Kronik kabızlıktan şikayet edenler ve bu duruma diğer tedavi seçenekleri ile çözüm bulamayanlar
  • Ülseratif kolit hastaları
  • Mide filminde birtakım sorunlara rastlananlar
Endoskopi sonrasında kişide herhangi bir sağlık sorununa rastlanması olası değildir. Yine de bazı hastaların kısa bir süre boğazlarının ağrıması söz konusudur. Ayrıca, işlem sırasında hastaya sakinleştirici ilaçlar verilmesinden mütevellit bir süre yorgunluk ve uyku hali görülebilir. Hasta; endoskopinin ardından sağlık durumuna dikkat etmelidir. İşlemden sonraki 48 saat içerisinde kusma, ateş, solunum zorluğu veya ağızdan kan gelmesi gibi şikayetlere rastlandığı takdirde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Endoskopi fiyatları zannedildiği gibi yüksek değildir. Herkesin bütçesine hitap eden endoskopi seçenekleri mevcuttur. Endoskopi fiyatları; özel hastaneler arasında farklılık gösterir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum