'Defter tasdik ücretleri' tepkilere neden oldu

Her yıl Aralık içerisinde ödenen ve genellikle mükellefler ile mali müşavirleri karşı karşıya getiren ‘Defter Tasdik Ücreti’nde bu yıl ortaya çıkan rakamlar tepkilere neden oldu.

'Defter tasdik ücretleri' tepkilere neden oldu
Editör: Karamanca
23 Aralık 2021 - 14:23 - Güncelleme: 09 Aralık 2022 - 11:59




Firmaların, 2022 yılında kullanacakları resmi defterlerini Aralık Ayı içerisinde tasdiklettirmesi gerekiyor. İşletmeler bu defterleri kendileri notere gitmek sureti ile de tasdik ettirebiliyor ancak, genellikle mali müşavirler aracılığı ile yapılıyor.

Çünkü bir işletmenin; geçmiş yıldaki defter-yaprak sayısını tespit edip, 2022 yılındaki iş hacmini kestirerek ortaya çıkacak hacme yetecek kadar sayfa sayısında defter tasdiki yaptırma işlemi, bilgi-birikim gerektiren bir durum. Mali müşavirler aracılığı ile yapılan tasdik işlemlerinde ‘’Defter Tasdik Ücreti’’ adı altında mükelleften alınacak rakam ‘’Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’’ tarafından belirleniyor.

Bu belirlenen rakam ise, kırtasiye, tasdik ve defter gibi işlemlerin toplamından hareketle genellikle noter tasdik ücretinden fazla oluyor.


''Bu yıl fark çok büyük''

Her yıl mali müşavirlere ödenen rakamın noter tasdik fiyatlarından belirli düzeyde yüksek olmasını mühimsemeyen Karamanlı esnaflar, bu yıl için istenen tutarları afakî bulduklarını söylüyor. Haber sitemize ulaşan bazı esnaflar noter ile mali müşavir arasındaki ‘Tasdik’ rakamı arasında uçurum olduğunu belirtti.

Şirketleri için 9 bin liraya yakın defter tasdik ücreti talep edildiğini belirten Karamanlı esnaf, ‘’Noterin belirlediği tasdik ücretinden bir kaç kat kadar fazlalık söz konusu. Emek verdiklerini biliyoruz ancak, bu kadar da olmaz. Esnafın hali ortadayken talep edilen rakamlar cep yakıyor’’ diyerek tepkisini paylaştı. Öte yandan esnafın zor bir süreçten geçtiğini belirten başka bir işletme sahibi de, ''Bize, oda böyle açıkladı deniliyor. O halde Karaman Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı sürece uygun fiyat belirlemeye davet ediyoruz'' dedi.


Mali müşavire ödenen ücret neden noterden fazla?

Resmi defter tasdik işlemi; rutin mali müşavirlik hizmeti dışında bir hizmet olduğundan, mali müşaviriniz noter harç bedeli ve kırtasiye giderine ilaveten yapacağı çalışma için hizmet ücreti alır. Bu ücret, mükellefe ait defterin tasdik ettirilmesi sürecinde harcanan mesai içindir.

Cezası var mı?

Tasdik edilmiş defterlerin en geç Aralık Ayı sonuna kadar mükellefi olunan mali müşavirlik bürosuna teslim edilmesi gerekiyor. Defter tasdik işlemini zamanında yaptırmamanın cezası oldukça yüksek olduğu gibi, giderlerinizin ve indirilecek KDV’nin sayılmaması gibi riskler de mevcut.

 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Fatih BAĞRIAÇIK
    1 yıl önce
    Haram para, sorma-ver parası …İtiraz ettin mi, bozuluyorlar.
  • Yüksel ermenek
    2 yıl önce
    Maşallah esnaf çok kazanıyor şirketleri siz çalıştırın bari zarar eden şirketler ne yapacak muasebe ücretini bile ödeyemeyen çok muhasebeciler bilmiyorum bunu ayıpppp ayıppp